ΕΛΠΙΖΩ ειλικρινά να μην ληφθούν σοβαρά υπόψη τα σχόλια που έκανε σε σχέση με το Κυπριακό με αφορμή την 21η επέτειο της απόρριψης του Αχεδίου Ανάν ο Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης. Γράφοντας στον «Νέο Κόσμο» υπό τον τίτλο «Το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και το μοιραίο λάθος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Κλόκκαρης υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάν συντάχθηκε από τη Βρετανία και την Τουρκία, με στόχο τη νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής/κατοχής/αποικισμού της Κύπρου.
Αυτό είναι αντικειμενικά λανθασμένο. Το Σχέδιο Ανάν εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και πέρασε από τέσσερις επαναλήψεις και αμέτρητες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς πριν τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού. Η τουρκική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στο Σχέδιο και ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να το καταψηφίσουν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έλαβαν υπόψη τους τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης και ψήφισαν με διαφορά 65% υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν κατά με διαφορά 75%.
Είναι μια από τις τραγωδίες της ιστορίας ότι η κυβέρνηση Κληρίδη που στήριξε και καθοδήγησε την ανάπτυξη του Σχεδίου Ανάν ολοκλήρωσε τη θητεία της 6 μήνες πριν το Σχέδιο Ανάν τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού. Η τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπαδόπουλου δεν στήριξε το Σχέδιο και έκανε ό,τι μπορούσε για να το ματαιώσει. Ήταν ένα πολύπλοκο Σχέδιο και χωρίς την υποστήριξη του Προέδρου δεν επρόκειτο ποτέ να πετύχει.
Πολλοί από εμάς που υποστηρίξαμε το Σχέδιο Ανάν το εξετάσαμε με μεγάλη λεπτομέρεια. Μπορούσαμε να δούμε τα ελαττώματά του, αλλά το υποστηρίξαμε στη βάση ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα καλά πράγματα από τα κακά. Στη διπλωματία και στη ζωή κανείς δεν παίρνει όλα όσα θέλει. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε και ότι πολλές από τις φιλοελληνοκυπριακές πρόνοιες του Σχεδίου έχουν χαθεί για εμάς και δεν θα αποτελέσουν ποτέ μέρος οποιασδήποτε νέας λύσης.
Αν το Σχέδιο Ανάν είχε εφαρμοστεί, θα είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό περίπου 80.000 εποίκων πίσω στην Τουρκία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Σχέδιο, μόνο οι Τούρκοι έποικοι που ήταν παντρεμένοι με Τουρκοκύπριο ή που γεννήθηκαν και έζησαν τα πρώτα τους παιδικά χρόνια στην Κύπρο θα είχαν μόνιμη κατοικία. Τα τελευταία 21 χρόνια, από τότε που απορρίφθηκε το Σχέδιο, ο αριθμός των Τούρκων εποίκων αυξήθηκε και σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός των Τούρκων εποίκων υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων.
Το ποσοστό της Κύπρου που κατέχει η Τουρκία είναι 37%. Σύμφωνα με το Σχέδιο, ο τουρκικός βορράς θα είχε μειωθεί στο 28% με την ελληνοκυπριακή πλευρά να διεκδικεί όλη την περιοχή της Μόρφου, την Αμμόχωστο και πολλά χωριά, συμπεριλαμβανομένου του χωριού της συζύγου μου, της Άσας. Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε νέας διευθέτησης.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του Σχεδίου Ανάν που χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά εναντίον του από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, ήταν ότι επέτρεπε τη συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ανάν, ένας μικρός και ίσος αριθμός ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων θα στάθμευε εκεί, αλλά θα απομακρύνονταν σταδιακά και μέχρι σήμερα δεν θα υπήρχαν τουρκικά ή ελληνικά στρατεύματα στην Κύπρο.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κλόκκαρης χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάν και όλες τις ενέργειες των επόμενων κυβερνήσεων για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό ως επιδίωξη λύσης στυλ Παλαιστινίων (ΟΑΠ). Αυτός είναι ένας λανθασμένος παραλληλισμός. Η λύση της PLO για την Παλαιστίνη περιελάμβανε δύο ξεχωριστά διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη. Τώρα κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι το Ισραήλ θα συνέχιζε να ασκεί επιρροή σε ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά αυτό είναι σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.
Στην περίπτωση της Κύπρου, θα υπήρχε μια εθνική κυπριακή κυβέρνηση, παράλληλα με τα δύο προτεινόμενα κράτη.
Το μοντέλο είναι παρόμοιο με αυτό της Αυστραλίας, η οποία έχει μια εθνική κυβέρνηση και κυβερνήσεις Πολιτειών με αναγνωρίσιμες συνταγματικές εξουσίες. Η εθνική κυβέρνηση θα έχει φορολογικές εξουσίες παρόμοιες με αυτές της Αυστραλίας και θα εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα στις διεθνείς σχέσεις. Η μόνη πραγματική διαφορά με την Αυστραλία είναι ότι οι δύο Πολιτείες θα έχουν έναν εθνοτικό προσδιορισμό – Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή Πολιτεία. Αλλά αυτό το μοντέλο δεν είναι άγνωστο, εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελβετία για παράδειγμα.Αν η κυπριακή κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις του αντιστράτηγου ε.α. Κλόκκαρη, θα έπαιζε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης και των σημερινών Αρχών του Βορρά. Η τουρκική πλευρά θα έλεγε ότι σαφώς οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν την ενοποίηση στο πλαίσιο των διζωνικών, δικοινοτικών προτάσεων που υποστηρίζονται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ και επιδιώκουν να πάρουν ολόκληρο το νησί υπό τον αποκλειστικό τους έλεγχο.
Οποιαδήποτε υποστήριξη για την ενοποίηση από τους μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους θα εξαφανιζόταν και οι σκληροπυρηνικοί Τούρκοι θα είχαν τη δικαιολογία που τόσο απεγνωσμένα επιθυμούν για να καλέσουν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τον Βορρά ως ξεχωριστή χώρα. Αν το πετύχουν, το επόμενο βήμα θα ήταν η «Ένωση» της Τουρκίας με τη Βόρεια Κύπρο για να την καταστήσει μια από τις επαρχίες της. Η Κύπρος θα έμενε με χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Η αναβίωση των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου υπό ένα διζωνικό δικοινοτικό σύστημα διακυβέρνησης είναι ο μόνος δρόμος για τη λύση του Κυπριακού. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δίκιο που επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που τερματίστηκαν μετά το Cras Montana, όπου μια συμφωνία έφτασε βασανιστικά κοντά.
Θα πρέπει να σεβαστούμε τη συμβολή ανθρώπων όπως ο αντιστράτηγος ε.α. Κλόκκαρης ως προς το πώς θα οικοδομηθεί μια ισχυρή αμυντική δύναμη στην Κύπρο. Αλλά η λανθασμένη του ανάλυση για την πορεία της Κύπρου είναι επικίνδυνη για το μέλλον της.
Ως Κύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια ότι έχουν χαθεί ευκαιρίες στο παρελθόν για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας τους κύριους στόχους της ενοποίησης υπό ένα δημοκρατικό διζωνικό δικοινοτικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα προστατεύονται και θα αποκαθίσταται το μέλλον της Κύπρου ως μια ενιαία διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα σε ολόκληρο το νησί.
Ποτέ δεν θα επιτύχουμε αυτό το όραμα μιας ενωμένης δημοκρατικής Κύπρου χωρίς να συγκεντρώσουμε την υποστήριξη των μετριοπαθών Τουρκοκυπρίων και της Διεθνούς Κοινότητας. Οι μετριοπαθείς Τουρκοκύπριοι αντιστέκονται στην ισλαμοποίηση του νησιού με τους νέους κανόνες που εισήγαγε ο Τατάρ και οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση χιτζάμπ στα σχολεία. Πολλοί αντιστέκονται στην καταπίεση από τον τουρκικό στρατό και στην αδικαιολόγητη επιρροή από τη δικτατορική Τουρκία.
Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε αυτούς τους μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους, μεταξύ άλλων και εδώ στην Αυστραλία. Είναι αυτοί που βλέπουν και θρηνούν για τη διάβρωση του μοναδικού τουρκοκυπριακού πολιτισμού τους ως αποτέλεσμα της τουρκικής κυριαρχίας και κατοχής.
Οι επερχόμενες εκλογές στον Βορρά είναι ένα σημαντικό ιστορικό σημείο όπου αυτοί οι μετριοπαθείς Τούρκοι έχουν την ευκαιρία να απομακρύνουν τον Τατάρ και τη διοίκησή του και να επιβεβαιώσουν εκ νέου την επιθυμία τους για μια διευθέτηση. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουν και ας ελπίσουμε, επίσης, ότι οι πρόσφατες προσπάθειες του ΟΗΕ για αναζωογόνηση των συνομιλιών θα είναι επίσης επιτυχείς. Το μέλλον της αγαπημένης μας Κύπρου εξαρτάται από αυτό.
*Ο Theo Theophanous είναι πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και πρώην υπουργός των πολιτειακών κυβερνήσεων της Βικτώριας.
The post Η ενοποίηση βάσει των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης του Κυπριακού appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.