«Η εντολή ήρθε με το αεροπλάνο» για τις συλλήψεις στα κατεχόμενα

Ο πρώην «δικαστής» Ρεϊνάρ μεταξύ των συλληφθέντων στα κατεχόμενα – Υποστηρίζουν ότι το πανό που έγραφε «Η βούληση είναι στα χέρια μας» και δεν προσέβαλαν κανέναν ούτε κατέφυγαν σε βία – «Χρειαζόμαστε σχολεία, όχι προεδρικά συγκροτήματα»

Tέσσερις ξεχωριστές «κατηγορίες» για αντίσταση κατά «αστυνομικού», διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση διατάραξης της τάξης και δημιουργία μη εξουσιοδοτημένης συνάθροισης, αντιμετωπίζουν οι έξι συλληφθέντες χθες της ολιγάριθμης ομάδας διαδηλωτών κατά των εγκαινίων του νέου «προεδρικού» συγκροτήματος, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Μεταξύ των συλληφθέντων και ο πρώην «δικαστής», Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος μετά την απελευθέρωσή τους δήλωσε «θα τα πούμε στην αίθουσα του δικαστηρίου».

Οι άλλοι πέντε συλληφθέντες είναι: Χαλίλ Καραπατσιάογλου, Νοβμπέρ Γκιουρετάι, Μεχμέτ Οζγιουτζεκιόκ, Τζέιλ Ακατλί και Τεζτζιάν Ντερελί.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά την προσγείωση του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και οι έξι μεταφέρθηκαν από «αστυνομικούς» που παρουσιάστηκαν στο σημείο διαμαρτυρίας, σε κυκλικό κόμβο, κοντά στο νέο «προεδρικό» συγκρότημα στην κατεχόμενη Λευκωσία, σχεδόν μία ώρα αφού η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει. Αφέθηκαν ελεύθεροι ώρες μετά, αργά το απόγευμα.

Μεταφέρθηκαν στην «γενική διεύθυνση αστυνομίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τους επισκέφθηκαν αντιπροσωπείες του ΡΤΚ και του Ανεξάρτητου Δρόμου.

Εκ μέρους του Ανεξάρτητου Δρόμου, ο Ουμούτ Ερσόϊ είπε ότι η παρέμβαση της «αστυνομίας» αποτελεί άμεση απειλή όχι μόνο για τον νόμο αλλά και για τη βούληση του «λαού». Ανέφερε ότι είχε δοθεί άδεια ώστε η διαμαρτυρία να διαρκέσει μία ώρα (ΣΣ: ξεκίνησε περίπου στις 13.00), αλλά η παρέμβαση της «αστυνομίας» έγινε μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του Τούρκου Προέδρου (ΣΣ: πριν τις 14.00) και θεωρεί ότι αυτό αποκάλυψε ξεκάθαρα από πού προήλθε η εντολή. «Η εντολή ήρθε με το αεροπλάνο», πρόσθεσε.

Μαζί τους έξω από τον «αστυνομικό» σταθμό ήταν, εκτός από τους «βουλευτές» του ΡΤΚ, Ουρούν Σολγιαλί και Σαμί Όζουσλου, ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, ο γγ της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ, ο γγ του ΚΝΚ, Μοράτ Κανατλί και εκπρόσωποι διαφόρων ΜΚΟ.

«Αυτοί που παρατάχθηκαν για να εγκαινιάσουν το συγκρότημα και να κόψουν την κορδέλα θα έπρεπε να ντρέπονται γι’ αυτό. Ο καθένας μας, κάθε Κύπριος, θα υπερασπιστεί την πίστη του σε αυτή τη χώρα, την σταθερότητα, το πείσμα του να κρατηθεί σε αυτή τη χώρα χωρίς ποτέ να κάνει πίσω», δήλωσε ο Τατζιάν Ρεϊνάρ μετά την απελευθέρωσή τους.

Τονίζοντας ότι η επέμβαση της «αστυνομίας» ήταν δυσανάλογη, ο Ρεϊνάρ είπε ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική και ότι ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν επειδή υπερασπίστηκαν τα «συνταγματικά» τους δικαιώματα παρά την προειδοποίηση της «αστυνομίας» να διαλυθούν. Ανακοίνωσε ότι υπέβαλαν μήνυση κατά της «αστυνομίας» για επίθεση και παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης, σε απάντηση στις τέσσερις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Χαλίλ Καραπασιάογλου, μέλος της γραμματείας του Κόμματος Νέας Κύπρου, δήλωσε ότι η «αστυνομία» παρενέβη εναντίον τους λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του Τούρκου Προέδρου. Ο Καραπασιάογλου ανέφερε ότι μια ομάδα περίπου 15 ατόμων άνοιξε ένα πανό που έγραφε «Η βούληση είναι στα χέρια μας» και δεν προσέβαλαν κανέναν ούτε κατέφυγαν σε βία. Η παρουσία του Ερντογάν δημιούργησε εξαιρετικές συνθήκες, είπε. «Το καθεστώς δεν μπορούσε καν να το ανεχθεί αυτό, επειδή ήρθε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού», πρόσθεσε.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία βίαιη πράξη από την αριστερά στην Κύπρο. Αλλά τους ενοχλεί η ίδια μας η ύπαρξη. Οι τουρκόφωνοι Κύπριοι έχουν μετατραπεί σε ξένους στην ίδια τους την πατρίδα», ανέφερε ο Καραπασιάογλου καλώντας σε αντίσταση ενάντια στην τουρκική αποικιοκρατία την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών.

Η Νοβμπέρ Γκουρτάι δήλωσε ότι η αντίσταση πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνο στους δρόμους αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής. «Σήμερα, ξεκινήσαμε δύο άτομα, μετά γίναμε 15, τώρα είμαστε 100. Είμαι σίγουρη ότι χιλιάδες άνθρωποι που μας παρακολουθούν στο σπίτι σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Γινόμαστε πιο δυνατοί καθώς μιλάμε», πρόσθεσε.

Η Γκιουρτάι υπενθύμισε ότι 124 σχολεία βρίσκονται ακόμη υπό ανακαίνιση και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε σκηνές. «Χρειαζόμαστε σχολεία, όχι προεδρικά συγκροτήματα. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει τη βούληση να καθορίσει τις δικές του ανάγκες», είπε.

Σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ το ΡΤΚ αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η σύλληψη και οι «κατηγορίες» εναντίον των έξι διαδηλωτών επειδή άνοιξαν ένα πανό που έγραψε «Η βούληση είναι στα χέρια μας». Απαράδεκτο θεωρεί και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες κρατήθηκαν για 4 ώρες στην «αστυνομία». Σημειώνει επίσης ότι αρχικά τους είχε δοθεί άδεια για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία.

Σε ανάρτησή της στα ΜΚΔ η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών (KTOEÖS), Σελμά Εϊλεμ έγραψε ότι η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης είναι «συνταγματικό» δικαίωμα. «Είναι απαράδεκτο να περιφρονούμε το σύνταγμα, τους νόμους και τις δημοκρατικές αρχές. Οι παράνομες συλλήψεις είναι απαράδεκτες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι παρά τις πιέσεις και τις απειλές, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με αποφασιστικότητα και να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη ζωή, για την ελεύθερη βούλησή τους, για την κοσμική εκπαίδευση, για τον κοσμικό τρόπο ζωής, για τις αξίες, για τα παιδιά τους, για το μέλλον τους, για μια καθαρή κοινωνία όπου όλοι οι εγκληματίες που εμπλέκονται σε βρώμικες δουλειές και κερδίζουν από αυτές, που προσπαθούν να τις συγκαλύψουν με σενάρια θα λογοδοτούν, ενάντια στους άξεστους που υποκύπτουν στις επιβολές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο «Η εντολή ήρθε με το αεροπλάνο» για τις συλλήψεις στα κατεχόμενα εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.