«Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη σημερινή 572η επέτειο της Άλωσης, τονίζοντας ότι η η σημερινή Τουρκία διατηρεί ζωντανό το πνεύμα καινοτομίας του σουλτάνου Μωάμεθ του Β’, το οποίο άλλαξε την εποχή εκείνη τη φιλοσοφία του πολέμου και οδήγησε στην κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς.
«Ο Πορθητής δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, αλλά και ένας λαμπρός επιστήμονας που ήταν πρωτοπόρος στη σύγχρονη μηχανική. Τα πυροβόλα που κατασκεύασε ο Πορθητής άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φιλοσοφία του πολέμου της εποχής εκείνης και έμειναν στην Ιστορία. Σήμερα, διατηρούμε ζωντανή αυτήν τη γνώση, αυτό το πνεύμα της καινοτομίας που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τον ίδιο τρόπο και το μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη σημερινή φιλοσοφία του πολέμου με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα υποβρύχια και πολλές άλλες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος σε τελετή που έγινε στην περιοχή Μπέικοζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, από όπου εγκαινίασε μέσω βιντεοκλήσης δημοτικά πάρκα σε προάστια της Κωνσταντινούπολης.
«Σήμερα είναι η 572η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενός από τα μεγαλύτερα έπη της Ιστορίας μας. Στις 29 Μαΐου 1453, μια ιδιοφυΐα τακτικής και στρατηγικής, ένας νικηφόρος διοικητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν στρατό που πίστεψε και αφοσιώθηκε στον στόχο. Η πολιορκία 53 ημερών κατέληξε σε μια εκθαμβωτική νίκη υπό την ηγεσία του 21χρονου Πορθητή. Είθε η 572η επέτειος της Άλωσης να είναι ευλογημένη. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος από τους στρατιώτες και τον διοικητή που την κατέκτησε» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε άλλο σημείο της αναφοράς του στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι πάνω απ’ όλα μια νίκη της γνώσης, της επιμονής και της πίστης. Η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν από τον οθωμανικό στρατό, αλλά δεν μπόρεσε να την καταλάβει. Μόλις ο Πορθητής ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 19 ετών, σήκωσε αμέσως τα μανίκια για να αναπτύξει νέες μεθόδους, νέες τεχνικές, νέα όπλα και ξεκίνησε ένα πυρετώδες έργο. Έβαλε τον μάστορα Σαρούκα να κατασκευάσει νέα κανόνια για να γκρεμίσει τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία θεωρούνταν αδιαπέραστα. Δοκίμασε πρώτα αυτά τα κανόνια, των οποίων τα βλήματα ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά, στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούσε προσωπικά κάθε στάδιο όλων αυτών των προετοιμασιών.
Κατά τον πρώτο μήνα της πολιορκίας, η οποία άρχισε στις 6 Απριλίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Ωστόσο, οι επιτυχίες τις τελευταίες 23 ημέρες άνοιξαν τον δρόμο σε μια νίκη που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πορθητής, ο οποίος μετέφερε τα πλοία από ξηράς, είχε προετοιμάσει μια προαναγγελθείσα Άλωση βήμα προς βήμα με έξυπνες μεθόδους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: Όταν αυτά τα νέα κανόνια που ονομάζονται “Σαχί” άρχισαν να χτυπούν τα τείχη, η πορεία της πολιορκίας άλλαξε. Το πρώτο ρήγμα άνοιξε στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού (Τοπκαπί). Το πρώτο λάβαρο υψώθηκε στα τείχη του Τοπκαπί. Από το μεσημέρι της 29ης Μαΐου, η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία ήταν πλέον για πάντα δικές μας».
Δεν αποκλείει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αμφίσημη δήλωση που έκανε προ ημερών ότι «δεν τον απασχολεί το θέμα της υποψηφιότητάς» του στις επόμενες εκλογές προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «όπως σήμερα, έτσι και αύριο θα ακούσουμε το έθνος μας και θα χαράξουμε την πορεία μας προς την κατεύθυνση που (αυτό) θα μας υποδείξει».
Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η προωθούμενη από τον ίδιο συνταγματική αναθεώρηση, που θα του επιτρέψει μεταξύ άλλων και να διεκδικήσει μία νέα προεδρική θητεία, δεν αφορά τη δική του υποψηφιότητα αλλά είναι ένα έργο που αφορά το σύνολο τουρκικού λαού.
«Αυτό που είπα είναι ότι δεν προσδοκούμε από το νέο σύνταγμα να δημιουργήσουμε χώρο για τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε ατομικά οφέλη ή να ανοίξουμε κάποιον δόμο για τον εαυτό μας. Θέλουμε το νέο σύνταγμα όχι για τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά για τα 86 εκατομμύρια (πολιτών μας). Αυτό είναι το μέλημά μας. Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, μας κατηγορεί συνεχώς λέγοντας ότι “θέλει ένα νέο σύνταγμα για να ανοίξει τον δρόμο στον εαυτό του”. Οφείλω να πω ότι αυτό είναι σίγουρα μια παγίδα. Έχουμε επίγνωση των υποχρεώσεών μας όσον αφορά το μέλλον της Τουρκίας. Κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε: «Το έθνος μας με έκανε δήμαρχο, πρωθυπουργό και πρόεδρο. Όπου το έθνος μας με καλούσε, ήμουν εκεί. Ενεργώ με την ίδια ευαισθησία και σήμερα. Το πρόβλημά μου δεν ήταν ποτέ τα αξιώματα, οι καρέκλες και οι τίτλοι. Έχω μόνο έναν στόχο και αυτός είναι να προσφέρω στο αγαπημένο μας έθνος τις υπηρεσίες που του αξίζουν και να οικοδομήσω μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Έχω μπει σε κάθε αγώνα έχοντας μόνο εμπιστοσύνη στο έθνος μας. Όπως σήμερα έτσι και αύριο, θα ακούσω ξανά το έθνος μας και θα χαράξω την πορεία μας προς την κατεύθυνση που (αυτό) θα μας υποδείξει». Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται ότι ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει πρόεδρος και μετά το 2028.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπερεθνικιστής κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με γραπτή δήλωσή του είχε απαντήσει στη δήλωση Ερντογάν ότι «δεν τον απασχολεί η υποψηφιότητα» τονίζοντας ότι «ένας πρόεδρος που ενδιαφέρεται για την πατρίδα και το έθνος δεν έχει δικαίωμα να κάνει πίσω στην πορεία του. Ο κ. πρόεδρος έχει πολλές ακόμη υπηρεσίες να προσφέρει. Είναι παράλογο να γυρίζεις πίσω την Ιστορία».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τα λόγια του τα οποία, όπως είπε, τον τιμούν. «Η συμμαχία μας δεν είναι μόνο για τη νίκη στις εκλογές, είναι ένα όραμα για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Τουρκίας. Η βάση της Λαϊκής Συμμαχίας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η επιθυμία για σταθερότητα και η κοινή στάση στα εθνικά θέματα. Έτσι συνεχίζουμε την πορεία μας με δύναμη» ανέφερε.
Σε συχνές δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές προβαίνει εδώ και μήνες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, στο τοπικό συνέδριο του κόμματος στην επαρχία Ούρφα, προ μηνών είχε μια στιχομυθία με τον διάσημο στην Τουρκία λαϊκό τραγουδιστή, Ιμπσαχήμ Τατλίσες, ο οποίος ρώτησε τον Ερντογάν αν θα είναι «παρών την προσεχή περίοδο για την προεδρία της Δημοκρατίας» με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντάει: «Αν θα είσαι εσύ, θα είμαι». Εκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει για πρώτη φορά δημοσίως να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία στις εκλογές του 2028.
Η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν δεν έχει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές, που μεταξύ άλλων θα επέτρεπαν στον Τούρκο πρόεδρο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας, θα μπορούσε να συνδράμει αν του προσφερθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Η επίλυση του Κουρδικού -ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο ο Ερντογάν ονομάζει «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία»- και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ένα τέτοιο κίνητρο.
The post Η Κωνσταντινούπολη είναι για πάντα δική μας, λέει ο Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της Άλωσης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.