Η Κύπρος βασική πύλη για μετασχηματιστικές ψηφιακές λύσεις, λέει ο Υφ. Έρευνας – ‘Οσα είπε κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακών Τεχνολογιών LTIMindtree στο Κέντρο Αριστείας CYENS στη Λευκωσία
Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους, καθώς και με παγκόσμιες επιχειρήσεις, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου θα συνυπάρχουν το ταλέντο, η καινοτομία και η τεχνολογία, τοποθετώντας την Κύπρο ως βασική πύλη για μετασχηματιστικές ψηφιακές λύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακών Τεχνολογιών LTIMindtree στο Κέντρο Αριστείας CYENS στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Τεχνολογίας LTIMindtree «σηματοδοτεί όχι μόνο την έναρξη λειτουργίας μιας υπερσύγχρονης τεχνολογικής εγκατάστασης, αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Κύπρου προς την ανάδειξή της σε περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη, μια μετασχηματιστική τεχνολογία που προκαλεί διαδοχικές αναταράξεις σε όλους τους κλάδους, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της οράματος».
Πρόσθεσε ότι, με την εστίασή του στην Agentic AI και τα προηγμένα ψηφιακά συστήματα, το Κέντρο αυτό θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη να αξιοποιήσουν νέες δυνατότητες στον τομέα της έξυπνης αυτοματοποίησης, της διαχείρισης κινδύνων και της εμπειρίας των πελατών. «Δεν πρόκειται απλώς για βελτιώσεις στις διαδικασίες, αλλά για θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε και αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο, στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», σημείωσε.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την εστίαση της Κύπρου στις προηγμένες τεχνολογίες και αντανακλά επίσης την ισχύ και το δυναμικό των συνεργασιών μας με κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας και με ακμάζοντα οικοσυστήματα όπως αυτό της Ινδίας, συνέχισε ο κ. Δαμιανού.
Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, με την Κύπρο να κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων πηγών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ινδία, κυρίως σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η τεχνολογία των πληροφοριών, ενώ το διμερές εμπόριο έχει επίσης αυξηθεί σταθερά και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των φορέων Invest Cyprus και της Invest India έχει δημιουργήσει μια σημαντική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της αύξησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ινδικών και κυπριακών εταιρειών.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ίδρυση του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Συμβουλίου Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Ινδίας, ανοίγοντας νέους δρόμους για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη στρατηγική, μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στο ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο.
«Η Kυβέρνησή μας παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με την Ινδία και άλλους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους, καθώς και με παγκόσμιες επιχειρήσεις, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου θα συνυπάρχουν το ταλέντο, η καινοτομία και η τεχνολογία, τοποθετώντας την Κύπρο ως βασική πύλη για μετασχηματιστικές ψηφιακές λύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή”, είπε.
“Τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνησή μας έχει λάβει τολμηρά μέτρα για να τοποθετήσει την Κύπρο ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αξιοποιώντας τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και τη γεωστρατηγική θέση μας, που δημιουργούν μοναδικές διασυνοριακές ευκαιρίες για τεχνολογικές συνεργασίες. Έχουμε οικοδομήσει μια υγιή, ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, γεγονός που οδήγησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε επενδυτικό βαθμό Α από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 13 χρόνια”, ανέφερε.
“Μια διαφοροποιημένη οικονομία με έναν ακμάζοντα τομέα ΤΠΕ, που κατατάσσεται πλέον 4ος στην Ευρώπη στην ανάπτυξη του τομέα ΤΠΕ και συμβάλλει κατά σχεδόν 14% στο ΑΕΠ της χώρας, με μια αναπτυσσόμενη κοινότητα επιτυχημένων εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας που δημιουργούν σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε.
«Αυτή η ανάπτυξη είναι απόδειξη της εστίασής μας σε πολιτικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας και τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις να εδραιώσουν την παρουσία τους στο νησί, να αναπτυχθούν και να συνδεθούν με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς και να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Κύπρου. Για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το οποίο θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου, ένας ειδικός κόμβος που θα παρέχει στους επενδυτές άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και εξατομικευμένη υποστήριξη για την ίδρυση ή την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει εισαγάγει απλουστευμένες διαδικασίες για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και προγράμματα κινητικότητας ταλέντων, όπως η βίζα για ψηφιακούς νομάδες και η μπλε κάρτα για υψηλά ειδικευμένο προσωπικό, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά κίνητρα για την μετεγκατάσταση στην Κύπρο υψηλά ειδικευμένων αλλοδαπών.
Σημείωσε ότι ο αριθμός των ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ στην Κύπρο έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τους 30.000, με την Κύπρο να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη μεταξύ 2023-2024, σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ στο εργατικό δυναμικό.
«Η οικοδόμηση μιας ισχυρής ψηφιακής οικονομίας απαιτεί επίσης τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την επιτάχυνση της ψηφιακής μεταμόρφωσης σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Εστιάζουμε στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε κάθε αλληλεπίδραση με την κυβέρνηση να είναι απλούστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη. Ταυτόχρονα, προωθούμε τη βασική ψηφιακή υποδομή για την καλύτερη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας – αξιοσημείωτα παραδείγματα: τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικής ταυτότητας και ηλεκτρονικής υπογραφής που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως πρόκειται για ισχυρούς καταλύτες, ιδίως για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που προωθούν νέα επίπεδα αποδοτικότητας, νέες δυνατότητες και εμπιστοσύνη στις ψηφιακές συναλλαγές. “Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον τελευταίο Δείκτη Ψηφιακής Έντασης της ΕΕ, όπου η Κύπρος σημείωσε σημαντική άνοδο στην 7η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις», σημείωσε.
Αναφερόμενος εκ νέου στη δημιουργία του Κέντρου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτή συνάδει με μια πολύ ευρύτερη και ολιστική εθνική προσπάθεια να τοποθετηθεί η Κύπρος στην πρώτη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσε ότι, προς τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει συστήσει μια Εθνική Ομάδα Εργασίας για την ΤΝ υπό τον Επικεφαλής Επιστήμονα, για τον συντονισμό και την καθοδήγηση αυτής της μεταμόρφωσης, και θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρήση της ΤΝ για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Είπε, επίσης, ότι η συμμετοχή σε ένα από τα πρώτα 6 εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, το Pharos υπό την ηγεσία της Ελλάδας, αποτελεί επίσης μια σημαντική εξέλιξη που θα εξοπλίσει το οικοσύστημα με εργαλεία, υπολογιστική ισχύ και υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω συμμετοχή σε δραστηριότητες και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.
Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός είπε ότι σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Τεχνολογίας LTIMindtree αποτελεί μια πρακτική πρωτοβουλία με μεγάλο αντίκτυπο που αποδεικνύει πώς η πολιτική, η καινοτομία και η διεθνής συνεργασία μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων.
«Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές προσπάθειες μεταξύ των χωρών μας, των βιομηχανιών μας και των λαών μας. Ευχαριστώ και πάλι ιδιαίτερα την Fairfax digital services και την LTIMindtree που επέλεξαν την Κύπρο για αυτή την πρωτοβουλία», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο του Κέντρου Αριστείας CYENS, «το οποίο συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του ως φάρος διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών».
«Η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις τεχνολογίες του μέλλοντος, έτοιμη να καλλιεργήσει ταλέντα, έτοιμη να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας, μεταξύ οράματος και πραγματικότητας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Η Κύπρος βασική πύλη για μετασχηματιστικές ψηφιακές λύσεις, λέει ο Υφ. Έρευνας εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.