Με μεγάλη μου χαρά παρουσιάζω μια σύντομη ιστορία της ζωής του κ. Θεοφάνη Εμμανουηλίδη. Είναι μια σύντομη ιστορία ενός Έλληνα μετανάστη (γνωστού ως Theo) που τώρα μένει με την οικογένειά του στο προάστιο του Doncaster.
Γνωρίζω τον Θεοφάνη για 39 χρόνια (από το 1978) και έχω συνεργαστεί μαζί του σε πολλές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ευρύτερη κοινότητα. Μπορώ να εγγυηθώ για τον ειλικρινή χαρακτήρα, την εντιμότητα και την αφοσίωσή του στην υπηρεσία της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας.
Ο Θεοφάνης γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1935 στο χωριό Τροπαιούχος Φλώρινας, στην ελληνική Μακεδονία. Έφτασε στην Αυστραλία στις 17 Φεβρουαρίου 1954, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Μετανάστευση (ΔΕΜΕ). Ένα χρόνο αργότερα έφερε τους γονείς του στηνΑυστραλία και μετά από τρία χρόνια έφερε την αρραβωνιαστικιά του Ελένη. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερις γιους.
Η πρώτη κατοικία του Θεοφάνη στην Αυστραλία (για μία εβδομάδα) ήταν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Bonegilla. Μετέπειτα στάλθηκε σε φάρμα στο Berry της Νότιας Αυστραλίας, στη συγκομιδή σταφυλιών. Αυτή ήταν η πρώτη του εργασία στην Αυστραλία.
Στις 20 Απριλίου 1954 προσκλήθηκε από τον συγχωριανό και φίλο του, Αναστάση Σταβρέτη, που εγκαταστάθηκε στην Μελβούρνη, στο Glenferrie Road. Αργότερα μετακόμισε στο Fitzroy και ακολούθως στο Preston.
Το 1959, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση κατασκευής επίπλων και το 1961 υπέβαλε αίτηση και έλαβε την Αυστραλιανή υπηκοότητα.
Από το 1962 έως το 1982, ο Θεοφάνης με την σύζυγό του Ελένη, απέκτησαν ένα κατάστημα λιανικήςπώλησης επίπλων και ηλεκτρικών ειδών στο Preston. Το 1982 ενοικίασαν το κατάστημά τους. Ο Θεοφάνης εφηύρε, σχεδίαζε και κατασκεύαζε, μόνο κατόπιν παραγγελίας, Treadmills (διαδρόμους άσκησης) με την ονομασία AUS-TREAD-EX (Australian-Treadmill-Εxerciser) που εγκρίθηκε από τις αυστραλιανές Αρχές για χρήση σε νοσοκομεία για στρες τεστ, Καρδιολογικά Τμήματα, Φυσικοθεραπεία, Ποδιατρική, Γυμνάσια και άλλα μεγάλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου κοινού.
Εφηύρε επίσης το ποδοσάκυκλο για παράλυτους καθώς και το «Exercycle» για την άσκηση στο νερό.
Το 1973 η οικογένεια μετακόμισε στο Doncaster, όπου το 1974 ο Θεοφάνης ίδρυσε το πρώτο Σάββατιανό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, με τη βοήθεια άλλων γονέων και εθελοντών. Το 1978, με οικογένειες ελληνικής καταγωγής ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Doncaster – Templestowe καιήταν ο πρώτος πρόεδρός της.
Υπό την ηγεσία του Θεοφάνη, η Κοινότητα επέτυχε αρκετά πράγματα. Κα αρχάςε, ο αριθμός των μαθητών στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας έφτασε σχεδόν σε τριακόσιους και απασχολούνταν δεκατέσσερεις δάσκαλοι.
Δημιουργήθηκε Λέσχη Νέων για την υποστήριξη των νέων της περιοχής. Δημιουργήθηκε Λέσχη Βοηθών Κυριών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων.
Πραγματοποιήθηκαν πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Καθιερώθηκαν τελετές έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας για την 25η Μαρτίου, με την υποστήριξη του βουλευτή κ. Maurice Williams και του πρώην πολιτειακού πρωθυπουργού , Jeff Kennett.
Το 1982 η Κοινότητα ίδρυσε την πρώτη Λέσχη Ελλήνων Ηλικιωμένων για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Manningham πρόσφερε ευγενικά την αίθουσα Athenaeum. Έγιναν δωρεές σε φιλανθρωπικές υπηρεσίες (Royal Children’s Hospital κ.ά).Η Κοινότητα Doncaster & Templestowe απένειμε στον Θεοφάνη τιμής ένεκεν τον τίτλο του Ισόβιου Προέδρου.

Ο Θεοφάνης ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής με πρόταση της Επισκοπής Μελβούρνης και Βικτώριας, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην απόκτηση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του ναού Αγίου Χαραλάμπους, στη γωνία Porter και Church Roads, στο Templestowe. Ο ναός πουλειτουργεί από το 1988, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Κατά την περίοδο 1970 έως το 1980, μετά την αναγνώριση από τον (τότε) Δήμο Preston, ο Θεοφάνης υπηρέτησε ως Επίτροπος για τη λήψη ένορκων βεβαιώσεων (Justice Of ThePeace).
Ο Θεοφάνης είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Ομίλου Φλωρινιωτών και μέλος της Ελληνικής Χορωδίας του από το 1960. Επίσης γραμματέας της Αδελφότητας Τροπαιούχου Φλώρινας.
Τα τελευταία 30 χρόνια, συμμετέχει στις εκδηλώσεις προβολής (από ιστορικής άποψης) του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών Bonegilla, στη Wodonga. Ίδρυσε και υπήρξε πρόεδρος της Bonegilla Former Greek Migrant Residents Association Inc, φορέας με περίπου 110 μέλη.
Η Bonegilla περιλαμβάνεται πλέον στο Εθνικό Μητρώο ως τοποθεσία ιστορικής σημασίας και είναι ανοιχτό στο κοινό. Ο Θεοφάνης έχει επισκεφθεί τον τόπο πολλές φορές, για να συμβουλευθεί τοπικούς αξιωματούχους σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και να προωθηθεί ο τόπος στην ευρύτερη κοινωνία.
Με τα χρόνια, ο Θεοφάνης έχει συλλέξει ιστορικά αναμνηστικά (φωτογραφίες κ.λπ.) και είχε οργανώσει έκθεση στο Immigration Museum of Victoria.
Επίσης, έκανε ένα ντοκιμαντέρ με πρώην κατοίκους της Bonegilla που καταγράφει τις εμπειρίες τους κατά την παραμονή τους στο κέντρο υποδοχής εκείνα τα πρώτα χρόνια, που το δώρισε στο Immigration Museum.
Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2007, οργάνωσε εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της Bonegilla, όπου όμως, εκτός της ελληνικής, συμμετείχε μόνο η ολλανδική κοινότητα. Συμμετείχαν το χορευτικό συγκρότημα “Αριστοτέλη¨και η Χορωδία Φλωριναίων, υπό τη διεύθυνση της Μπέττυς Εξηντάρη.
Οργάνωσε επίσης εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 50ής επετείου των αφίξεων Ελλήνων στην Αυστραλία (24 Φεβρουαρίου 1953) στο Bonegilla Block 19.Συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Τσουμπάκος και Ρένα Φραγκιουδάκη μαζί με τριακόσιους περίπου συμμετέχοντες και τρία χορευτικά συγκροτήματα (Κρητών, Παμμακεδονικής και το “Ανεμώνες”).
Ο εορτασμός της 60ής Επετείου της άφιξης των Ελλήνων (24 Φεβρουαρίου 1953) έγινε στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2013.
Προσκλήθηκαν επίσημοι, μαζί με τον τότε Έλληνα Πρέσβη κ. Χαράλαμπο Δαφαράνο, και η εκδήλωση μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα, ο Θεοφάνης εξακολουθεί να διοργανώνει ετήσιες συναντήσεις για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στο Block 19 Bonegilla.
Έχει οργανώσει εκθέσεις φωτογραφιών και άλλων ιστορικών αντικειμένων της Bonegilla σε χώρους της Μελβούρνης, μαζί με διαλέξεις για τη ζωή στην Bonegilla και τη γενική ιστορία της μεταπολεμικής μετανάστευσης. Έχει υποστηρίξει την πολυπολιτισμικότητα για περισσότερα από 57 χρόνια, πολλές κοινωνικές δραστηριότητες και προγράμματα που διατηρούν και προωθούν την πολιτιστική αναγνώριση, την ανεκτικότητα και την αρμονία.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Θεοφάνης αφιέρωσε και εξακολουθεί να αφιερώνει το χρόνο και τις προσπάθειές του σε ένα από τα έργα του, «The Βonegilla Historical Immigration Site». Το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρώσει είναι διαθέσιμο για δωρεά σε ιστορικό πρακτορείο προς όφελος όλων των κατοίκων της Βικτώριας.
Με το έργο του, ο Θεοφάνης Εμμανουηλίδης τα τελευταία 57 χρόνια έχει υποστηρίξει ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα και με το έργο Βonegilla αγκάλιασε όλες τις μεταπολεμικές εθνοτικές κοινότητες. Ως οραματιστής και οδηγός, υποστηρίζει και προωθεί κοινοτικούς Οργανισμούς με εθελοντική ιδιότητα για περισσότερα από 57 χρόνια.
The post Η παρουσία και το πολυσχιδές έργο του Θεοφάνη Εμμανουηλίδη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.