Η τεχνητή νοημοσύνη παγώνει τις προσλήψεις

Η ανακοίνωση της Microsoft για περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας μέσα στην εβδομάδα φανέρωσε ένα παράδοξο: Τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά λογισμικού εισέρχεται σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου απολύει προσωπικό στους τομείς της μηχανικής λογισμικού και της διαχείρισης προϊόντων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο που θέτει η ΤΝ για τους επαγγελματίες της πληροφορικής.

Αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει επισήμως «πάγωμα» προσλήψεων, το τοπίο μοιάζει αβέβαιο, καθώς η τεχνολογική πρόοδος συνυπάρχει με την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια. «Οι απολύσεις της Microsoft στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής είναι ένα καμπανάκι για το πώς η γενετική ΤΝ αρχίζει να αναδιαμορφώνει την εργασία» σχολιάζει η ερευνήτρια Molly Kinder από το Brookings Institution. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του λόγω της τεχνητής νοημοσύνης – ένα μήνυμα που επαναλαμβάνεται από στελέχη εταιρειών όπως οι Shopify και Duolingo. Σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω ΤΝ είναι πιο ελκυστική από την προσθήκη προσωπικού. Σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες, η ΤΝ συμβάλλει πλέον καθοριστικά στην παραγωγή κώδικα. Η Alphabet και η Microsoft έχουν δηλώσει ότι το 30% και πλέον του κώδικά τους παράγεται ή υποστηρίζεται από ΤΝ.

Η γενετική ΤΝ ενισχύει ήδη κρίσιμες λειτουργίες σε πολλούς τομείς: από τον προγραμματισμό και την εξυπηρέτηση πελατών έως την έρευνα και το μάρκετινγκ. Αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές τους λειτουργίες, με εμφανή αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και στη μείωση κόστους. Η Intuit, για παράδειγμα, ανέφερε τον Φεβρουάριο πως παρατηρεί αύξηση στην ταχύτητα παραγωγής κώδικα έως και 40% χάρη στη χρήση συστημάτων υποβοήθησης με ΤΝ.

Στον χώρο του μάρκετινγκ, η Expedia σημείωσε τον Μάιο ότι η ομάδα της αξιοποιεί τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου της και την εξοικονόμηση χρόνου, δίνοντας έμφαση τόσο στην αποδοτικότητα όσο και στην ταχύτητα εκτέλεσης. Ανάλογες στρατηγικές ακολουθεί και η Coca-Cola, η οποία τόνισε ότι η φετινή της χριστουγεννιάτικη διαφημιστική καμπάνια δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ΤΝ, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του κόστους παραγωγής και του απαιτούμενου χρόνου χωρίς να θυσιάζεται η δημιουργικότητα. Ισως πιο εντυπωσιακή είναι η τοποθέτηση της Palantir, η οποία επισήμανε πως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί δεν λειτουργεί πλέον απλώς ως «συνεργάτης» που διπλασιάζει την παραγωγικότητα, αλλά ως «πράκτορας» που την πολλαπλασιάζει επί 50, αναδεικνύοντας τις μετατοπίσεις που επιφέρει η νέα τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα εργασιακής απόδοσης.