Η Sussan Ley πρώτη γυναίκα αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος

Η Sussan Ley κατέστη η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος εδώ και 80 χρόνια, καθώς επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του «συντηρητικού» αντιπάλου της, Angus Taylor για τη διαδοχή του Peter Dutton μετά την ιστορική ήττα στις κάλπες της 3ης Μαΐου.

Η 63χρονη Ley, η οποία υπήρξε αναπληρώτρια αρχηγός υπό τον κ. Dutton υποστηρίχθηκε από τη «μετριοπαθή» παράταξη των Φιλελεύθερων, λαμβάνοντας 29 ψήφους, έναντι 25 του κ. Taylor, ο οποίος υπήρξε «σκιώδης υπουργός» (και έγινε αποδέκτης ουκ ολίγης κριτικής για αστοχίες, ειδικά στο οικονομικό σκέλος, της εκστρατείας για τις ομοσπονδιακές εκλογές).

Ο Ted O’Brien, μέχρι πρόσφατα «σκιώδης υπουργός» Ενέργειας -και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του σχεδίου του Συνασπισμού για την πυρηνική ενέργεια- θα είναι ο αναπληρωτής αρχηγός, καθώς αναδείχθηκε ο νικητής στην αναμέτρηση με τον Phil Thompson, με 38 έναντι 16 ψήφοτς.

Η γερουσιαστής Jacinta Nampijinpa Price, η οποία προκάλεσε αρκετό ντόρο με τη μεταγραφή τους από τους Εθνικούς για να υποστηρίξει τον κ. Taylor, δε διεκδίκησε τη θέση της αναπληρώτριας, αφού έγινε σαφές ότι αυτός έχασε από την κα Ley.

«Αν και το αποτέλεσμα … δεν είναι αυτό που θα ήθελα, δε μειώνει σε καμία περίπτωση τη δέσμευσή μου προς το Φιλελεύθερο Κόμμα και τον ευρύτερο Συνασπισμό», δήλωσε η κα Price.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Η κα Ley αντιμετωπίζει τώρα τη μεγάλη πρόκληση να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός της (και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους Εθνικούς) και να ηγηθεί της προσπάθειας του Συνασπισμού να ανασυνταχθεί μετά την ιστορική εκλογική ήττα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέχει επί του παρόντος μόλις 44 έδρες στη Βουλή, έναντι 93 (κατά το ABC – 94 κατά το 7News) της κυβέρνησης (ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται και 3 έδρες παραμένουν αμφίρροπες).

Η νέα αρχηγός παρουσίασε τον εαυτό της ως την πιο «κεντρώα» επιλογή.

Πριν από την εσωκομματική ψηφοφορία ανέφερε θα πρέπει ότι οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να «αντικατοπτρίζουν ένα σύγχρονο Φιλελεύθερο Κόμμα» και ότι η επιλογή της στην ηγεσία θα «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις γυναίκες της Αυστραλίας».

«Απογοητεύσαμε τις γυναίκες», δήλωσε.

«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι δε μας υποστήριξαν, ότι δεν τους ενέπνευσαν οι πολιτικές μας προτάσεις και ότι δεν πίστευαν ότι ήμασταν η καλύτερη επιλογή για να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά».

Μετά την ψηφοφορία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Andrew Wallance απέρριψε την ιδέα ότι ο διορισμός της κα Ley είχε ως μοναδικό σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στις γυναίκες.

«Η Sussan είναι μια γυναίκα με 24 χρόνια εμπειρίας σε αυτόν το χώρο (της πολιτικής), και πιστεύω ότι τίποτα δεν ξεπερνά την εμπειρία», είπε.

«Αν με ρωτάτε αν αυτός ήταν ο μόνος λόγος (για την εκλογή της ως ηγέτιδα), σίγουρα όχι. Σίγουρα όχι».

Η Sussan Ley κατέχει την έδρα Farrer, στην περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υπηρετήσει σε μια μακρά λίστα ανώτερων θέσεων στο Φιλελεύθερο Κόμμα.

Έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, υπουργός Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων και υπουργός Αθλητισμού, πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Αποχώργσε πό την «πρώτη γραμμή» της διακυβέρνησης το 2017, κατά τη διάρκεια ενός σκανδάλου σχετικά με τα έξοδα ταξιδιών και μετά από έντονες επικρίσεις για την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Gold Coast.

Η απερχόμενη γερουσιαστής των Φιλελεύθερων Linda Reynolds δήλωσε ότι είναι «ευχαριστημένη» με το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας.

«Η Αυστραλία μίλησε πολύ καθαρά στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Ακούσαμε και ενεργήσαμε. Και είμαστε ενωμένοι», επισήμανε.

Η κα Ley θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με ένα ενδυναμωμένο Εθνικό Κόμμα, το οποίο διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις έδρες του, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα υπέστη… καθίζηση.

Ο αρχηγός του Εθνικού Κόμματος, David Littleproud, επανεκλέχθηκε -σε ψηφοφορία του κόμματος τη Δευτέρα- έχοντας ως αντίπαλο τον γερουσιαστή Matt Canavan.

The post Η Sussan Ley πρώτη γυναίκα αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.