
Η Γερμανία ανησυχεί από την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα (κορυφαίο, έμμεσο αποτέλεσμα των προ διμήνου εκλογών), αλλά εμάς εκείνο που μας απασχολεί είναι τι θα κάνει η Γερμανία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται εκεί. Η πρόσφατη απόφαση ενός δικαστηρίου της Λειψίας, που είναι μεν κατώτερο σε σχέση με τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, να επιστρέψουν στην Ελλάδα καμιά 25.000 από αυτούς, μας χτύπησε κάτι καμπανάκια, αλλά μετά που το θέμα εξετάστηκε με περισσότερη προσοχή, κρίθηκε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση ανεφάρμοστη.
Επειδή μου φάνηκε κάπως περίεργο το όλο θέμα, ζήτησα τη γνώμη του πλέον αρμόδιου, που είναι ο υπουργός Βορίδης, ο οποίος γνωρίζει «γραφή και ανάγνωση» ως (καλός) νομικός που είναι.
«Εν πρώτοις», μου ανέφερε, «το δικαστήριο της Λειψίας έκρινε ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα χωρίς προβλήματα, άρα μπορεί να διασφαλίσει τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων επαρκώς. Είπε δηλαδή με την απόφασή του ό,τι ανέφερε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια κανονική χώρα. Υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού; Δεν υπάρχει».
«Παράνομους δεν δέχομαι»
Τον ρώτησα αν αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας, και εμείς θα τους δεχτούμε, αδιαμαρτύρητα. Μου επισήμανε την ειδοποιό διαφορά:
«Το δικαστήριο της Λειψίας έκρινε υποθέσεις του 2017. Ούτε του ’24, ούτε του ’23. Οι υποθέσεις που κρίθηκαν αφορούσαν πρόσφυγες οι οποίοι είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, και ταξίδεψαν στη Γερμανία με νόμιμα χαρτιά που εμείς τους δώσαμε. Αυτοί, δεν είναι παράνομοι. Αυτοί μπορούν να επιστρέψουν εφόσον διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα, όποτε θέλουν. Και δεν μας ρωτάει και κανείς, αν τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν εδώ απ’ όπου έφυγαν για τη Γερμανία. Μπαίνουν στο αεροπλάνο και έρχονται».
– Μα στη Γερμανία δεν έχουν πάει μόνο αυτοί που τους δόθηκε άσυλο στην Ελλάδα…
«Μπορεί, δεν το ξέρω. Αυτό που γνωρίζω εγώ ως ελληνική κυβέρνηση είναι ότι εκείνοι που δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα είναι οι παράνομοι μετανάστες. Αυτοί οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στη Γερμανία, και η αίτησή τους απορρίφθηκε. Αυτοί είναι παράνομοι. Κι εγώ, ως χώρα, παράνομους μετανάστες δεν δέχομαι».
– Εχετε ενημερώσει τη γερμανική πλευρά επ’ αυτού; ρώτησα τον κ. Βορίδη.
«Εχουμε καταστήσει γνωστή τη θέση μας, και νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητή. Η Ελλάδα δεν δέχεται παράνομους μετανάστες και δεν υποχρεούται από κανένα δίκαιο να εφαρμόσει την απόφαση ενός γερμανικού δικαστηρίου».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο υπολογίζεται να παρουσιαστεί εντός του 2026. Ουσιαστικά θα βελτιώνει το Σύμφωνο του Δουβλίνου και θα συμπεριλαμβάνει και έναν ενιαίο, ευρωπαϊκό, μηχανισμό επαναπροώθησης των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Για να δούμε, τι θα δούμε.
Ανέξοδος πατριωτισμός
Στο μεταξύ επειδή όλο αυτό το θέμα έχει αποτελέσει, όπως διαβάζω και σε σχετικά έντυπα, μια καλή ευκαιρία για την εγχώρια Ακροδεξιά να παίξει το παιχνίδι του ανέξοδου πατριωτισμού, έχω την εξής απορία:
– Αυτοί που θα επιστρέψουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, γιατί είναι κατ’ ανάγκην ένα δυσοίωνο νέο για τη χώρα μας;
Οταν ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία, η οικοδομική δραστηριότητα και ο πρωτογενής τομέας στενάζουν για να βρουν εργατικά χέρια (μια που τα ελληνόπουλα είναι ταγμένα για μεγάλα πράγματα και δεν δουλεύουν ούτε οικοδομή, ούτε στα χωράφια, ούτε βέβαια σεζόν, εκτός κι αν είναι Μύκονο ή Σαντορίνη), γιατί είναι κακό να επιστρέψουν όχι οι 25.000, αλλά και 125.000 ει δυνατόν, και να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας; Ειδικά αυτοί που έχουν πάει Γερμανία, όλο και κάποια εξειδίκευση θα έχουν αποκτήσει.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, έχει αυτή τη στιγμή ένα έλλειμμα εργατικών χεριών που φτάνει τις 300.000 άτομα, και δυνητικά λόγω υπερτουρισμού και εκτίναξης της οικοδομικής δραστηριότητας, μπορεί να φτάσει και τις 500.000 άτομα! Πού θα βρεθούν όλοι αυτοί; Από τον ουρανό θα κατέβουν;
Οι υπερπατριώτες και οι λοιποί ψεκασμένοι, οπαδοί των θεωριών ότι θα αλλάξει το… DNA της φυλής (χα!), ας καθίσουν να σκεφτούν τι είναι προτιμότερο. Να λυγίσει η οικονομία της χώρας, κάτι που θα πλήξει πρώτους απ’ όλους αυτούς ή να αποδεχτούν την πραγματικότητα;
Συνέδριο μετά την καμπάνα
Στο κλειστό του Περιστερίου, με… ελεύθερη είσοδο στις εξέδρες του γηπέδου για όσους θέλουν να ακούσουν και να δουν live τον πρόεδρο της καρδιάς μας, Στέφανο Κασσελάκη, διεξάγεται σήμερα (και αύριο) το πρώτο (ιδρυτικό;) συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος που δεν είναι και στα καλύτερά του, μετά τη βαριά καμπάνα που ήχησε στο κεφάλι του προχθές – όσο να πεις 30 μήνες φυλακή έστω και με αναστολή, και 50.000 ευρώ πρόστιμο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί –, θα επιχειρήσει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Με στόχο να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, μια και οι τελευταίοι μήνες αποδείχθηκαν καταστροφικοί για το εγχείρημά του.
Πληροφορήθηκα ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση έχει καλέσει εκπροσώπους από όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, που δεν τους θεωρεί (μετά τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ τους) «δημοκρατικά» κόμματα. Από το εξωτερικό, περιμένει ένα σημαντικό στέλεχος από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η πηγή μου δεν ήταν σε θέση να μου αναφέρει αν θα έρθει τελικά εκπρόσωπος του Renew, και κυρίως εφόσον έρθει, ποιος θα είναι.
Σε κάθε περίπτωση καλή επιτυχία να ευχηθούμε στον πρόεδρο στο restart που επιχειρεί, και μην αφήσει να τον πάρει από κάτω η κατάσταση…
Το βλέμμα στους ανεξάρτητους
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα του συνεδρίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πόσοι άλλοι, εκ των ανεξάρτητων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέφυγαν να ενταχθούν στο κόμμα Κασσελάκη, θα παρευρεθούν. Το κόμμα διαθέτει σήμερα έξι βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου και Μανώλης Χουρδάκης) και το ερώτημα είναι εν προκειμένω αν θα παρευρεθούν ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης, οι οποίοι και έχουν αποφύγει έως τώρα να ενταχθούν στο Κίνημα Δημοκρατίας, ουσιαστικά υπονομεύοντας με την απουσία τους και την προσπάθεια του προέδρου Κασσελάκη να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Ερωτηματικό υπάρχει επίσης αν μετάσχουν και άλλοι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές.
Το άλλο ερώτημα, καθαρά lifestyle απόχρωσης, είναι αν και σε τι θα μοιάζει το σημερινό συνέδριο με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do, προ έτους, όταν ο Κασσελάκης αποθεωνόταν από τους οπαδούς, οι οποίοι με την ίδια ένταση αποδοκίμαζαν ταυτόχρονα το έως εκείνη την ημέρα «τοτέμ» του κόμματος, Aλ. Τσίπρα. Θα έχει εφέ, φώτα, μουσικές, και είσοδο του προέδρου στο γήπεδο σαν ροκ σταρ; Θα πέσουν μπαλόνια από το ταβάνι; Ή «παίζει» το γνωστό «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων, ουδέν»;
Απορίες που έχω κι εγώ, ε;