
Σημαντική πρόοδο κατέγραψαν οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στη Γενεύη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο πλευρών. Ορισμένες λεπτομέρειες για τη βάση των μελλοντικών διαπραγματεύσεων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Αν και πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα προς ενδεχόμενη αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συζητούν σοβαρά, αντί να αναμένει η μία την πρωτοβουλία της άλλης, είναι ενθαρρυντικό.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμησή μας πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει συμφωνίες αντί για κλιμάκωση που θα έπληττε την αμερικανική οικονομία. Οι σφοδρότερες φάσεις των εμπορικών του πολέμων και η συνακόλουθη αβεβαιότητα ενδέχεται να υποχωρήσουν εντός διμήνου. Ωστόσο, οι δασμοί αναμένεται να παραμείνουν σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με την περίοδο προ της δεύτερης θητείας του. Π.χ. εκτιμούμε ότι ο γενικός δασμός 10% και ορισμένα κλαδικά τιμολόγια θα διατηρηθούν. Το εμπορικό του δόγμα, καθώς και η προκύπτουσα αβεβαιότητα, θα πλήξουν κυρίως τις ΗΠΑ – με αυξήσεις τιμών, απώλεια δυναμικής το 2025 και χαμηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς μακροπρόθεσμα.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ εντός Ιουνίου ή Ιουλίου, η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακτήσει ρυθμούς ανάπτυξης το φθινόπωρο, έπειτα από υποτονική πορεία το δεύτερο και αρχές του τρίτου τριμήνου.
Πούτιν, Ουκρανία, Τουρκία
Παραμένει συγκεχυμένη η εικόνα γύρω από το ουκρανικό. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε πρόταση ΗΠΑ – Ευρώπης για άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, προτείνοντας αντ’ αυτού απευθείας ρωσο-ουκρανικό διάλογο στην Τουρκία. Ο Τραμπ προέτρεψε τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να ανταποκριθεί, εκείνος δήλωσε πρόθυμος να προσέλθει αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Το ενδεχόμενο συνάντησης ή διαλόγου χαμηλότερου επιπέδου παραμένει αβέβαιο, όπως και η έκβασή τους.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ παραμένουν ενεργές. Αν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ είναι λιγότερο φιλικές προς τη Μόσχα, δεν είναι σαφές αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πραγματική πίεση στον Πούτιν μέσω όπλων προς την Ουκρανία ή δευτερογενών κυρώσεων. Προς το παρόν, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ο Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί τις προτάσεις διαλόγου για να αποφύγει την ευθύνη συνέχισης του πολέμου.
Ακόμη και σε περίπτωση απρόσμενου τέλους της σύρραξης, η Ευρώπη – και κυρίως η Γερμανία – δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει τον αγωγό Nordstream, λόγω της βαθιάς δυσπιστίας προς το Κρεμλίνο. Η οικονομική στρατηγική της ΕΕ εστιάζει πλέον στον περιορισμό των ρωσικών εσόδων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν.
O Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης για τους πελάτες της γερμανικής τράπεζας