Ιερά Μονή Σινά: Συμφωνία Αθήνας – Καΐρου

Σε αναμονή δύο σημαντικών εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον της ιστορικής Ιεράς Μονής Σινά στην Αίγυπτο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Δύο εξελίξεων που – εκτός απροόπτου – θα ολοκληρωθούν το προσεχές δεκαήμερο.

Πρώτον, αναμένεται η υπογραφή και από πλευράς αιγυπτιακού Δημοσίου της Συμφωνίας μεταξύ της Μονής και των αιγυπτιακών υπουργείων, με την οποία το αιγυπτιακό Δημόσιο αποσύρεται τελικά από τις δικαστικές διεκδικήσεις της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 70 δίκες για αντίστοιχα ακίνητα!

Δεύτερον, σε αμιγώς ελληνικό επίπεδο, αναμένεται η «ανύψωση» σε ΝΠΔΔ της Μονής Σινά στην Αθήνα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή.

Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για την αίσια έκβαση των δύο αυτών στρατηγικών κινήσεων είναι μεγάλο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον αιγύπτιο πρόεδρο το ζήτημα κατά την τελευταία επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα. Ο Σίσι δήλωσε άγνοια για τις κινήσεις του αιγυπτιακού Δημοσίου εις βάρος της Μονής που χρονολογούνται από το 2012 και την τότε επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα επιταχύνει την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Μονής και υπουργείων της Αιγύπτου.

Τα δύο αυτά γεγονότα (η υπογραφή των συμφωνηθέντων και από αιγυπτιακής πλευράς και η ανύψωση σε ΝΠΔΔ της Μονής στην Αθήνα) θεωρούνται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια που καταβάλλει τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της Μονής και των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή. Γιατί; Γιατί η περιοχή πέριξ της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε ένα Eldorado τουριστικών επενδύσεων, με τη Μονή να απειλείται σε πολλαπλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, από τις προσπάθειες υφαρπαγής της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της από το αιγυπτιακό Δημόσιο και κατά δεύτερον από την υπέρμετρη αλλοίωση της ιερότητας του όρους Σινά με την ανεξέλεγκτη και κακόγουστη δόμηση σε απόσταση αναπνοής από το μοναστήρι. Προσκυνητές που επέστρεψαν πρόσφατα λένε ότι πλέον υπάρχουν σημεία στον δρόμο από τα οποία δεν φαίνεται η Μονή λόγω των αναχωμάτων των εκσκαφέων των εργολαβικών συνεργείων ανέγερσης μοντέρνων κατοικιών!.. Εφόσον αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος που έχει πολύτιμη εμπειρία σε ζητήματα θρησκευτικού τουρισμού θεωρούν ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας θα μπορέσουν στελέχη τους, διπλωμάτες, ιερωμένοι και λαϊκοί, να επεξεργαστούν και να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ανάδειξης και προστασίας των ιστορικών κειμηλίων της Μονής, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο άλλωστε της θωράκισης των συμφερόντων της Μονής εντάσσεται και η κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών με την ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων, με τα άρθρα του οποίου η Μονή αποκτά νομική υπόσταση στην Αθήνα ως ΝΠΔΔ με τον τίτλο «Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Ελλάδα». Θα είναι ιστορικά η πρώτη ελληνορθόδοξη Μονή που βρίσκεται στο εξωτερικό και αποκτά νομική υπόσταση, κίνηση η οποία, όπως εκτιμάται, θα υποβοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες, υπό την εποπτεία και την άμεση ενασχόληση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλατζή. Καθοριστική υπήρξε στα πρώτα βήματα και η βοήθεια του πρώην υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η Μονή φθίνει σταδιακά

Ενα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο, αλλά ασφαλώς να μην αγνοηθεί, είναι η οργάνωση και επάνδρωση της Μονής Σινά. Η Μονή Σινά, γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης, είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβαστά μοναστήρια του ελληνορθόδοξου κόσμου, καθώς λειτουργεί αδιαλείπτως από το 549 μ.Χ., όταν και ιδρύθηκε με νόμο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού. Βρίσκεται στο θεοβάδιστο όρος Σινά και η προστασία της δεν είναι μόνο θέμα θρησκευτικής δικαιοσύνης αλλά και ελληνορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς. Εγκριτοι εκκλησιαστικοί κύκλοι σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση της Μονής ως «εμπερίστατη». Επικεφαλής είναι ο υπέργηρος (90 ετών) καθηγούμενος Σεβασμιότατος και Πανιερότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Δαμιανός Σαμαρτζής, ο οποίος λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η πάλαι ποτέ ακμάζουσα σιναϊκή αδελφότητα αποτελείται από μια δεκάδα μοναχούς, οι οποίοι δίνουν υπεράνθρωπο και άνισο αγώνα διατήρησης της ελληνικής σημαίας στην έρημο του Σινά. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της Μονής, πέραν της στρεμματικής γης στην Αίγυπτο, είναι τέσσερα εν ενεργεία μετόχια στο Σινά, από ένα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, στην Ελλάδα έντεκα μετόχια, στην Κύπρο τρία, στη Λιβύη ένα και στην Κωνσταντινούπολη επίσης ένα.