Ινδία: Οι ισλαμιστές τρομοκράτες που έχει στο στόχαστρο

Σύμφωνα με την Ινδία, επτά από τις εννέα τοποθεσίες που έπληξε με πυραύλους το βράδυ της Τρίτης χρησιμοποιούνταν από τη Λασκάρ-ι-Τάιμπα και την Τζάις-ι-Μοχάμεντ, αμφότερες ισλαμιστικές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη Λασκάρ-ι-Τάιμπα αποδίδει το Νέο Δελχί και την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Απριλίου εναντίον ομάδας τουριστών στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό Κασμίρ.

Ινδία: Ποιοι είναι οι ισλαμιστές τρομοκράτες που βρίσκονται στο στόχαστρό της

Λασκάρ-ι-Τάιμπα

Η Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), ή άλλως ο «στρατός των αγνών», έχει την έδρα της στην πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, την Παντζάμπ, και επικεντρώνεται από καιρό στον πόλεμο κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει πραγματοποιήσει «πολυάριθμες τρομοκρατικές επιχειρήσεις» εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων από το 1993, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2008 στην εμπορική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, από τις οποίες σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι.

Ο Χαφίζ Σαΐντ, ο οποίος ίδρυσε τη LeT γύρω στο 1990, αρνείται κάθε ρόλο στην επίθεση. Ο ΟΗΕ, ωστόσο, εκτιμά πως η LeT εμπλέκεται επίσης σε επιθέσεις σε επιβατικά τρένα του Μουμπάι τον Ιούλιο του 2006 καθώς και σε μια επίθεση στο κοινοβούλιο της Ινδίας τον Δεκέμβριο του 2001.

Πιστεύεται ότι το Μουρίντκε, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Παντζάμπ, τη Λαχώρη, φιλοξενεί ένα τεράστιο αρχηγείο οργανώσεων που συνδέονται με τη LeT, συνολικής έκτασης 810 στρεμμάτων.

Η Ινδία λέει ότι έπληξε το Μαρκάζ Ταΐμπα του Μουρίντκε, μια τοποθεσία περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπου είχαν εκπαιδευτεί οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Μουμπάι. Ο όρος «Μαρκάζ» σημαίνει αρχηγείο.

Το Πακιστάν, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η ομάδα έχει τεθεί εκτός νόμου και εξουδετερωθεί. Ο Σαΐντ συνελήφθη το 2019, κρίθηκε ένοχος για πολλές κατηγορίες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εκτίει ποινή κάθειρξης 31 ετών.

Αρκετοί παρατηρητές ωστόσο αντιτείνουν πως η οργάνωση, συχνά με το προσωπείο μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, διατηρεί ένα ισχυρό δίκτυο στην περιοχή.

Τζάις-ι-Μοχάμεντ

Στην Παντζάμπ έχει την έδρα της και η Τζάις-ι-Μοχάμεντ (JeM), ή Στρατός του Προφήτη Μωάμεθ, που ιδρύθηκε από τον Μασούντ Αζάρ αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από την Ινδία το 1999.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συμφωνία προέβλεπε μια ανταλλαγή με 155 ομήρους που κρατούνταν σε μια πτήση των ινδικών αερογραμμών με προορισμό την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, στην οποία είχε σημειωθεί αεροπειρατεία.

Το Πακιστάν έθεσε εκτός νόμου την ομάδα το 2002, αφού η JeM κατηγορήθηκε, μαζί με τη LeT, για την επίθεση του 2001 στο ινδικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα πάντα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ομάδα διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, την οργάνωση που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, και τους Ταλιμπάν.

Πιστεύεται πως η JeM έχει την έδρα της στην πόλη Μπαχαγουαλπούρ του Κεντρικού Πακιστάν, επίσης στην Παντζάμπ. Εχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κασμίρ, όπου η Ινδία αντιμετωπίζει μια ένοπλη εξέγερση από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αν και η βία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στο Μαρκάζ Σουμπχάν Αλλάχ του Μπαχαγουαλπούρ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα, το οποίο αποκάλεσε αρχηγείο της JeM.

Παρότι εκτός νόμου στο Πακιστάν από το 2002, οι αμερικανικές και ινδικές αρχές λένε ότι η JeM εξακολουθεί να λειτουργεί ανοιχτά εκεί. Οσο για τον Αζάρ, αυτός έχει λίγο-πολύ εξαφανιστεί, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές αναφορές για παρουσία του κοντά στην πόλη, όπου διευθύνει ένα θρησκευτικό ίδρυμα.