
«Η έννοια του τεκμαρτού είναι το ανάποδο της έννοιας του digital» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο συζήτησης που είχε στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» (OT Forum) με τον διευθυντή των «ΝΕΩΝ» Γιώργο Μαντέλα και τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη.
Οπως είπε ο υπουργός, «όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής, τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται».
Δεν θα υπάρξει κατάργηση ή μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχουν σχέδια για μείωση των βαρών της μεσαίας τάξης, όπως η φορολογική ελάφρυνση από είσπραξη ενοικίων.
Οσο θα ψηφιοποιείται η αγορά και θα μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο δεν θα έχει έννοια ύπαρξης το τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες.
Με τις παραπάνω δηλώσεις, έδωσε το σήμα για μείωση των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την επαναπροσέγγιση του συγκεκριμένου κοινού από την κυβέρνηση.
Για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ, αρκέστηκε στο να πει ότι η γενική κατεύθυνση των μέτρων θα είναι η αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά της.
«Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι σενάρια όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι «εκτός πραγματικότητας». «Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία έχει ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλο 20% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί» είπε.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η παραοικονομία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ το τελευταίο διάστημα – πριν από λίγα χρόνια αντιστοιχούσε στο 30% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα υπολογίζεται κάτω από το 15%.
Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το μέτρο της επιστροφής ενοικίου, πέρα από τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, έχει ως στόχο και την αποκάλυψη του πραγματικού επιπέδου των ενοικίων.
Η καλύτερη και μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων οδηγεί και σε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, τόνισε.
Οσον αφορά τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπολόγισε ότι θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο περίπου 600 εκατ. ευρώ. «Ενα κομμάτι αυξημένων αμυντικών δαπανών προφανώς θα υπάρξει. Πάντως, πέραν του οικονομικού μερίσματος, προσβλέπουμε σε εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιοποίηση» ανέφερε.
Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «να πέσει η θερμοκρασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η Ελλάδα θέλει να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, αφαιρώντας εμπόδια. Τέλος, αναφέρθηκε και στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας και επισήμανε ότι οι επενδύσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα.
«Εχουμε αμερικανικές επενδύσεις (Microsoft, Amazon, Google…), αλλά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερα data centers για να έχουν οι επενδύσεις αυτές μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αρκεί να μπει φυσικά και μία παράμετρος ασφαλείας» είπε ο υπουργός.