Κοινά γυμνάσια με Αζερμπαϊτζάν και μηνύματα προς την Ευρώπη από το Ιράν

«Βασικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών»

Το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την Κυριακή κοινά γυμνάσια ειδικών δυνάμεων με την ονομασία “Aras-2025”, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα γυμνάσια, που διεξάγονται σε περιοχές του Καραμπάχ τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον Σεπτέμβριο του 2023, συμμετέχουν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και αζερικές δυνάμεις.

Ο Ταξίαρχος Βαλί Μαντανί των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών δήλωσε ότι τα γυμνάσια αποτελούν «βασικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών». Η εξέλιξη αυτή έρχεται εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν στο Μπακού, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον Πεζεσκιάν να δηλώνει τότε ότι το Ιράν θα καταβάλει προσπάθειες για στρατηγικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς, παρά τις προηγούμενες εντάσεις.

Παράλληλα, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εάν παρατηρήσει «γνήσια βούληση και ανεξάρτητη προσέγγιση» από αυτές. Η δήλωση αυτή γίνεται καθώς ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), που συμμετέχουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μια επιλογή που λήγει τον Οκτώβριο. Ο Αραγτσί προέτρεψε τους Ευρωπαίους να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέροντα και όχι στις διαφορές, έχοντας προειδοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα για «μη αναστρέψιμες» συνέπειες εάν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες κινηθούν προς την επαναφορά των κυρώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Κοινά γυμνάσια με Αζερμπαϊτζάν και μηνύματα προς την Ευρώπη από το Ιράν εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.