
Οταν το 2001 ο Κριστιάν Καρεμπέ υπέγραψε συμβόλαιο με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, πολλοί δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής και μάλιστα του αμέσως προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αγωνιζόταν στην Ελλάδα. Εξάλλου ο γεννημένος στη Νέα Καληδονία, στις 3 Δεκεμβρίου 1970, Καρεμπέ πριν από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 ήταν ήδη ποδοσφαιριστής με τεράστια καριέρα. Είχε φορέσει «βαριές» φανέλες από τότε που κέρδισε το γαλλικό πρωτάθλημα με την ομάδα της Ναντ το 1995. Είχε κερδίσει δύο Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Και το 2000, έναν μόλις χρόνο πριν έρθει στον Ολυμπιακό, είχε κατακτήσει το Euro. Η επιτυχία της ομάδας του Πειραιά ήταν πολύ μεγάλη και αυτό, εξάλλου, φάνηκε στην πορεία αφού με τον Ολυμπιακό ο Καρεμπέ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας το 2002 και το 2003. Και σήμερα εξακολουθεί να κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά ως στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης του Ολυμπιακού (είναι επίσης μέλος της επιτροπής «Οι Πρωταθλητές για την Ειρήνη», η οποία εδρεύει στο Μονακό).
Ολα αυτά βέβαια δεν ήρθαν ως διά μαγείας στη ζωή του Κριστιάν Καρεμπέ, που δικαίως θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά χαφ που έχουν περάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό. Τουναντίον, η δόξα επιτεύχθηκε με κόπο, θυσίες, δύσκολα παιδικά χρόνια βυθισμένα στη φτώχεια και τον τρόμο λόγω των πολιτικών αναταραχών στη Νέα Καληδονία, οι οποίες εξακολουθούν να ταράζουν την πατρίδα του (προσφάτως δύο μέλη της οικογένειας του Καρεμπέ έχασαν τη ζωή τους εκεί).
Τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του Καρεμπέ ενδεχομένως να έπαιξε το γεγονός ότι μέσα στις σκληρές συνθήκες ανατροφής των 18 παιδιών του, ο πολύτεκνος πατέρας του, δάσκαλος στο σχολείο της Σχολικής Συμμαχίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Νέα Καληδονία, ενθάρρυνε τον γιο του στο ζήτημα του αθλητισμού όταν το ταλέντο του τελευταίου στο ποδόσφαιρο υπέπεσε στην αντίληψή του. Μεγαλωμένος στην προτεσταντική θρησκεία, ο μικρός Κριστιάν μοιράστηκε με τον πατέρα του το πάθος για το ποδόσφαιρο και στο πρόσωπό του δεύτερου βρήκε, κατά μία έννοια, τον πρώτο του «μάνατζερ». Στην προεφηβική ηλικία, στο γυμνάσιο της Νουμέα, ο Κριστιάν ξεχώριζε αμέσως στο μάθημα της γυμναστικής και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Αφότου κέρδισε διασχολικούς αγώνες, στη συνέχεια εντάχθηκε στο FC Gaïtcha, τον σύλλογο της Νουμέα.
Με την υποστήριξη του πατέρα του και του προπονητή του (και παρά την απροθυμία της μητέρας του), ο Καρεμπέ αποφάσισε να μετακομίσει στη Γαλλία το 1988. Αφού πέρασε τα απαραίτητα τεστ στο «La Jonelière», το προπονητικό κέντρο της Ναντ, έγινε μέλος της οικογένειας της FC Nantes, του πρώτου συλλόγου στη Γαλλία που τον υποδέχθηκε εκτιμώντας και αξιοποιώντας τις ικανότητές του. Ο Καρεμπέ αγωνίστηκε για λογαριασμό της Ναντ από το 1992 ως το 1995, χρονιά που η ομάδα του κατέκτησε του τίτλο του γαλλικού πρωταθλήματος. Μετά τη Ναντ, εντάχθηκε στον σύλλογο της ιταλικής Σαμπντόρια, πριν φτάσει στη Ρεάλ Μαδρίτης το 1997 όπου επίσης διέπρεψε.
Η στάση του στο γήπεδο ήταν πάντα εκείνου του παίκτη που σου εμπνέει εμπιστοσύνη: που σε πείθει ότι όλα θα πάνε καλά
Ξημέρωμα στον Πειραιά…
Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Euro, ο Καρεμπέ έκανε ένα γρήγορο και μάλλον αδιάφορο πέρασμα από τον αγγλικό σύλλογο Middlesbrough FC (2000- 2001), την τελευταία ομάδα του πριν έρθει στην Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε για τρία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, την εποχή της μεταγραφής του Καρεμπέ στην ομάδα του Πειραιά, ο Τάκης Λεμονής, τότε προπονητής του Ολυμπιακού, του είχε απολογηθεί για την κατάσταση του προπονητηρίου. Η απάντηση του γάλλου διεθνούς ήταν ότι στη Νέα Καληδονία έπαιζε ξυπόλυτος. Σύντομα, ο Καρεμπέ έγινε ένα σταθερό, αναπόσπαστο μέλος των παιδιών του Πειραιά και η στάση του στο γήπεδο ήταν εκείνη του παίκτη που σου εμπνέει εμπιστοσύνη ότι όλα θα πάνε καλά. Ελάχιστα ως καθόλου φαντεζί παιχνίδι αλλά απολύτως σταθερό, αποφασιστικό, σίγουρο.
Με την εγκεφαλική, cool ιδιοσυγκρασία του και με συμπαίκτες τον Τζιοβάνι, τον Τζόρτζεβιτς και τον Αλεξανδρή, αυτός ο αμυντικός μέσος πρόσθεσε, αθόρυβα, ποιότητα στα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ο ήρεμος χαρακτήρας του εντός και εκτός γηπέδου, η καλλιέργεια και η σεμνότητά του θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του. Αυτός ο ήρεμος χαρακτήρας και η έμφυτη σεμνότητα φάνηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά το πρώτο γκολ που σημείωσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στον αγώνα κατά της Καλαμάτας το 2008. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει το ματς με 10-0, όμως ο Καρεμπέ είχε τότε δηλώσει σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ότι «έχω μάθει να μην υποτιμώ κανένα ματς και κανέναν αντίπαλο στη ζωή μου. Για μένα το παιχνίδι με την Καλαμάτα προτού αρχίσει ήταν εξίσου δύσκολο με αυτό εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κανένα ματς δεν είναι εύκολο αν εσύ δεν παίξεις, αν εσύ δεν αποδώσεις. Πάνω από όλα μετράει η δική σου απόδοση».
Στην Τούμπα
Σε μία μόνο περίπτωση, ένα ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ το 2003 και έχοντας δεχτεί ύβρεις ρατσιστικού περιεχομένου, ο Καρεμπέ έχασε την ψυχραιμία του και αποβλήθηκε. Η εικόνα του εκεί δεν συνάδει με το cool προφίλ που είναι το σήμα κατατεθέν του αλλά εν τέλει μπορεί να δικαιολογηθεί ως ενστικτώδης αντίδραση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην πάλη κατά του ρατσισμού.
Εν τέλει με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Καρεμπέ έζησε μια από τις μεγαλύτερες δόξες στην ιστορία της ομάδας, την κατάκτηση του Europa Conference League, το 2024, στον τελικό με τη Φιορεντίνα. Μια μεγαλειώδης επιτυχία του Ολυμπιακού, που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ευρωπαϊκό τρόπαιο σε διασυλλογικό επίπεδο.
Παρότι άνθρωπος χαμηλού προφίλ, ο Κριστιάν Καρεμπέ υπήρξε ένας λαμπερός αστέρας εντός και εκτός γηπέδων. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, το πρόσωπό του εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μαζί με την πρώτη σύζυγό του, τη σλοβάκα ηθοποιό και μοντέλο Αντριάνα Σκλεναρίκοβα (ο γάμος τους διήρκεσε από το 1998 ως το 2011). Αρκετά χρόνια μετά τον χωρισμό του, ο Καρεμπέ έκανε έναν δεύτερο γάμο. Παντρεύτηκε την Τζάκι Σαμούν το 2017 και έγινε ο ευτυχής πατέρας δύο παιδιών.

Σήμερα ο γάλλος σταρ εξακολουθεί να υπηρετεί τον Ολυμπιακό ως Στρατηγικός Σύμβουλος και Πρέσβης – ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Εδώ με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη
Οι προπονητές και οι… σκηνοθέτες
«Οπως οι σκηνοθέτες έτσι και οι προπονητές δίνουν οδηγίες, σχεδιάζουν, κάνουν τα πλάνα τους. Κατά συνέπεια, όπως ένας σκηνοθέτης μπορεί να βοηθήσει τον ηθοποιό να πετύχει μια σπουδαία ερμηνεία, έτσι και ένας προπονητής μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή να δώσει τον καλύτερο εαυτό του» είχε πει στο «ΒΗΜΑgazino», στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, πέρυσι την άνοιξη (ο Καρεμπέ που από μικρός ήταν φανατικός σινεφίλ – είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την εμπειρία της παρακολούθησης της ταινίας «Αμαντέους» – είχε καθήκοντα μέλους της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ).
Αλλά το σημαντικότερο σημείο αυτής της απάντησης του Καρεμπέ, το οποίο κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνει την αξία του στο γήπεδο, όπως και τη γενικότερη φιλοσοφία του στον ρόλο του στρατηγικού συμβούλου και πρέσβη του Ολυμπιακού, ήταν το εξής: «Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, ηθοποιοί και αθλητές, είναι ότι βρισκόμαστε εκεί, στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή στο σετ μιας ταινίας, για να προσφέρουμε συναίσθημα στους θεατές που παρακολουθούν ένα σόου. Μια ταινία ή έναν αγώνα. Γι’ αυτό και πρέπει πάντα να τους σεβόμαστε και να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας».