
Στενεύει ο κλοιός στα ρωσικά δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προσθέτει επιπλέον 189 δεξαμενόπλοια στις σχετικές λίστες με κυρώσεις.
Το γεγονός ότι η σχετική απόφαση των νέων κυρώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα δεξαμενόπλοια, ήρθε χθες και λίγο πριν από την επικείμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη εκπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας ερμηνεύεται από αναλυτές ως προσπάθεια της ΕΕ να πιέσει περαιτέρω τη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εχουμε καταγράψει επιπλέον 189 πλοία του “σκιώδους στόλου” για να στοχεύσουμε τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.
Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη δέσμη κυρώσεων, προσθέτοντας ότι η δέσμη περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ρωσικού «σκιώδους στόλου».
Η ΕΕ δεν δημοσίευσε αμέσως τον κατάλογο των πλοίων που τέθηκαν στις λίστες των κυρώσεων, ενώ δεν αποκλείεται σε από αυτά να έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν ήδη βάλει στη μαύρη λίστα έναν συγκρίσιμο αριθμό πλοίων.
Πάντως, παρά τα χιλιάδες πρόσωπα, εταιρείες και πλοία στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση κατά τα τρία χρόνια του ρωσοουκρανικού πολέμου, τα μέτρα δεν κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας. Το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο «ρέει» κανονικά σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συνταχθούν με τη Δύση. Οι ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές προς την Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία συνέχισαν να αυξάνονται, με τις χώρες αυτές να επωφελούνται από την πτώση των τιμών στον απόηχο των κυρώσεων.
Μείωση της εξάρτησης
Η ΕΕ, η οποία έχει ήδη απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε σχέδια για τη σταδιακή διακοπή όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2027. Στο πλαίσιο του σχεδίου REPower της ΕΕ, το οποίο δρομολογήθηκε τον Μάιο του 2022 για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί στο 19% από 45% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης η ΕΕ σχεδιάζει τον συντονισμό των εθνικών νομοθεσιών που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεμποδίζουν, όπως αναφέρει το Tradewinds, το εμπόριο ορισμένων ρωσικών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα για περιβαλλοντικούς λόγους.
Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε για τα σχέδια αυτά λέγοντας ότι αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικά σκάφη για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία που μεταφέρουν το φορτίο της.