
Ανθεκτικότητα εμφάνισαν τα αποτελέσματα του Ομίλου ΔΕΗ το α’ τριμήνου 2025 με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 453 εκατ. ευρώ. Οι μη ευνοϊκές υδρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα καθώς και οι ασθενέστερες ανεμολογικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ρουμανία οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύνολο του χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Επιπλέον, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά και από τα χαμηλότερα έσοδα από τη δραστηριότητα της διανομής στην Ελλάδα λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης δικτύου διανομής και της εποχικότητας της κερδοφορίας της εν λόγω δραστηριότητας. Ωστόσο, η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στο β’ εξάμηνο.
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 0,48 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία αυτών, και συγκεκριμένα το 89%, να αφορά επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, ευέλικτης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει ο Ομιλος για τη δημιουργία ενός καθαρού και ευέλικτου χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής. Ειδικότερα κατά το α’ τρίμηνο του έτους τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 0,45 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 0,77 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 5,2 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2025. Για το 2025 η ΔΕΗ συνεχίζει την κατασκευή έργων ΑΠΕ στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος και επιβεβαιώνει τους στόχους για το 2025, για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ.ευρώ, προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας άνω των 0,4 δισ. ευρώ και διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή (+140% σε σχέση με την εταιρική χρήση του 2023).
Ανθεκτικότητα
«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναδεικνύουν την αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση κινδύνου – μετριάζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταβλητότητα της αγοράς και τις προκλήσεις σε λειτουργικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσθήκη 0,7 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, με αρκετά εμβληματικά έργα να προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Παράλληλα, προχωρούμε σταθερά προς την επίτευξη του στόχου για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2026, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους απο-ανθρακοποίησης και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική βιωσιμότητας του Ομίλου» ανέφερε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
S&P Global
Αναβάθμιση για την εταιρική βιωσιμότητα
Ανοδο κατά 17 μονάδες κατέγραψε η ΔΕΗ στην παγκόσμια αξιολόγηση εταιρικής βιωσιμότητας (CSA) της S&P Global, λαμβάνοντας βαθμολογία 42 για το 2024, έναντι 25 το 2023, βελτιώνοντας παράλληλα τη βαθμολογία της σε θέματα ESG σε 44 από 37 το 2023.
Η αναβάθμιση στην αξιολόγηση της S&P Global αντανακλά την πρόοδο της ΔΕΗ σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG). Στην αναβάθμιση συνέβαλε, εκτός των άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών του Ομίλου για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ανάπτυξης ΑΠΕ, η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi).
Ο Ομιλος ΔΕΗ είναι ο πρώτος ελληνικός ενεργειακός όμιλος που έχει θέσει στόχους πλήρους ευθυγράμμισης με τον στόχο του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού, δεσμευόμενος για μείωση 73,7% των Scope 1 & 2 εκπομπών ανά παραγόμενη MWh έως το 2030 και 98,6% έως το 2040 (έτος βάσης: 2021).