Με εναλλαγές επενδυτικών θέσεων και ανατροφοδότηση της ρευστότητας, μια και τα σημαντικά κέρδη από κάποιους τίτλους δίνουν, σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, ουσιαστικά κίνηση και σε άλλες μετοχές που έχουν μείνει πίσω, αλλά και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας με το πόδι στο «γκάζι» σημείωσε νέα άνοδο (+0,93%), διευρύνοντας τα κέρδη του στο +7,62% τον Μάιο και στο +24,35% από την αρχή του έτους σε νέα υψηλά 15ετίας.
Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες αλλά και οι χρηματικές διανομές συνεχίζουν να δρουν υποστηρικτικά, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 124 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 21,5 δισ. ευρώ φέτος, επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 204,37 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,66%, με την Optima Bank να σημειώνει άλμα 5,65% σε νέα ιστορικά υψηλά και την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 3,96%, με την Jefferies να διατηρεί σύσταση «αγοράς» για την τελευταία, με τιμή-στόχο τα 3,20 ευρώ. Ισχυρή άνοδο και για την Πειραιώς (+2,96%), την Eurobank (+2,42%) και την Εθνική (+1,47%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και η Τράπεζα Κύπρου (+1,85%). Από τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι Elvalhalcor (+1,87%), ΟΠΑΠ (+1,69%) και Cenergy (+1,41%), ενώ νέα ιστορικά υψηλά πέτυχαν και οι τίτλοι των Coca-Cola HBC (+0,26%), Quest (+0,55%), Profile (+0,52%), Realcons (+1,06%), Κρι Κρι (+1,71%) και Ιλυδα (+10,20%). Απώλειες για την Aegean Airlines (-4,92%), απόρροια όμως της αποκοπής μερίσματος ύψους 0,8040639665 ευρώ ανά μετοχή (€0,7638607682 καθαρό).
Η αναθεώρηση του outlook (προοπτική) για το ελληνικό αξιόχρεο δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος και στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Fitch Ratings. Μια αναβάθμιση του αξιόχρεου όμως σε «ΒΒΒ» θα βοηθούσε ενδεχομένως το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο Δημόσιο και των συνεπαγόμενων οφελών από το κόστος χρηματοδότησης σε επίπεδο χονδρικής. Ωστόσο, η περαιτέρω δυνατότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης θα απαιτούσε βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιών επιδόσεων των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής σε «BBB-»/σταθερό από «BB+»/θετικό και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB+»/θετικό από «BB»/θετικό τον Απρίλιο. Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής περιορίζονται από την αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας. Οι θετικές προοπτικές για την Πειραιώς και την Alpha αντανακλούν τις προσδοκίες της Fitch ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την κεφαλαιακή τους επιβάρυνση, καθώς ολοκληρώνουν την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σε αναβάθμιση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών συστήνοντας ήπια «αύξηση θέσεων» προχώρησε η Oxford Economics, καθώς θεωρεί ότι η πιο πραγματιστική προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στους δασμούς μειώνει τον κίνδυνο ύφεσης και, συνεπώς, τον κίνδυνο μιας νέας απότομης χρηματιστηριακής διόρθωσης. Η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου βελτιώνει τις προοπτικές των ριψοκίνδυνων αξιών, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μοιάζουν ήδη να έχουν ενσωματώσει την όποια αισιοδοξία, εκτίμησε η Goldman Sachs. Αν και η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας αποτελεί ανακούφιση, εντούτοις η αβεβαιότητα είναι ακόμα πολύ υψηλή.