Μπλόκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να απαγορεύσει έως το τέλος του 2027 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να διακόψει τους δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της ηπείρου.

Η ΕΕ έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο να καταργήσει σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αλλά η Ρωσία παραμένει σημαντικός προμηθευτής μέσω αγωγού που διέρχεται από την Τουρκία και μέσω αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η ΕΕ σχεδιάζει να προτείνει τον Ιούνιο την απαγόρευση, μέχρι του τέλους του έτους, όλων των αγορών φυσικού αερίου μέσω νέων συμφωνιών με τη Ρωσία αλλά και μέσω υφιστάμενων συμβάσεων αγοράς σε τιμές spot, ανέφερε το Bloomberg. Τα ντιλ αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών της ηπείρου.

Η Κομισιόν αναμένεται επίσης ότι θα υιοθετήσει τον επόμενο μήνα μέτρα για τον τερματισμό μέχρι το τέλος του 2027 και των υπόλοιπων συμβάσεων μακροχρόνιου χαρακτήρα για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σημειώνεται.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο σε αμερικανούς προμηθευτές να στέλνουν εκείνοι περισσότερο LNG στην Ευρώπη –κάτι που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι το σχέδιό της για απεξάρτηση από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο θα έχει περιορισμένη επίδραση στις τιμές επειδή αναμένεται στις αγορές νέο κύμα προσφοράς LNG τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Το διακύβευμα σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται τεράστιο. Η ΕΕ αγόρασε συνολικά το 2024 ρωσική ενέργεια αξίας 23 δισ. ευρώ. Οι ρωσικές εισαγωγές εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών αγορών φυσικού αερίου του μπλοκ των 27 κρατών πέρυσι, αφού οι αποστολές LNG εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αφότου η Gazprom PJSC περιόρισε τις ροές μέσω των αγωγών.

Το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν φέρεται να βασίζεται στην ικανότητα της ΕΕ να προμηθεύεται εναλλακτικά LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τον Καναδά και την Αφρική, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι αγορές από τις ΗΠΑ ήδη θεωρείται ότι συζητούνται στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ.