Νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Σε συμφωνία για νέα υποθαλάσσια γραμμή «GRITA 2» που θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση, η οποία λειτουργεί από το 2002, προχώρησαν χθες στη Ρώμη οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών. Από την Ελλάδα ήταν ο ΑΔΜΗΕ και από την Ιταλία η Terna, οι οποίοι υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας – Ελλάδας. Με το MoU ορίζονται οι κύριοι όροι και προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας το οποίο θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ενεργειακών κόμβων στη Μεσόγειο.

Ο νέος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα επεκτείνει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποδοτικότερη λειτουργία της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέροντας απτά οφέλη στους καταναλωτές και των δύο χωρών.  «Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία τους και έχοντας εδραιώσει μία στενή συνεργασία, έχουν όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χιλιόμετρα.

Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων και η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002.

Για το έργο αυτό ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Στην ιταλική πλευρά, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Melendugno, ενώ ο νέος Σταθμός Μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina, οι οποίοι υπάγονται στην επαρχία Λέτσε.

Δομή και συντονισμός

Στο τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη χθες θεσπίζεται η κοινή διοικητική δομή του έργου, με στόχο τον σχεδιασμό της συνολικής στρατηγικής και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ και η Terna θα προχωρήσουν επίσης στη σύναψη συμφωνιών για την από κοινού διαχείριση των διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας καλωδίων και Σταθμών Μετατροπής, καθώς και για την κατασκευή των υποδομών.