
Σε μια νέα φάση σεισμικής έξαρσης, μετά τη «σεισμική άπνοια» που επικρατούσε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχει μπει η χώρα.
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στην Κρήτη, μόλις μία εβδομάδα μετά τη δόνηση των 6 ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί νοτιοδυτικά της Καρπάθου.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, σχεδόν 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ηρακλείου, έγινε έντονα αισθητός σε μεγάλη απόσταση, από την Αττική και την Τουρκία μέχρι και την Αίγυπτο.
Το μεγάλο εστιακό βάθος και η σημαντική του απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας.
Στην Κρήτη, εξαιτίας του σεισμού, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων και κρίσεις πανικού.
«Πρόκειται για έναν κλασικό σεισμό ενδιαμέσου βάθους που σχετίζεται με την υποβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την περιοχή του Αιγαίου. Δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει» λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Η εστία του εντοπίζεται σε βάθος 67 χιλιομέτρων στην Κρητική Θάλασσα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μεγάλο βάθος του σεισμού σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόσταση από τις ακτές μετρίασαν τις συνέπειες του φαινομένου. Επίσης, αυτοί οι σεισμοί συχνά δεν έχουν έντονες μετασεισμικές ακολουθίες» εξηγεί ο Β. Καραστάθης.
Πράγματι χθες, οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, είχαν καταγραφεί 32 μετασεισμοί, εκ των οποίων μόνο οι 9 είχαν μέγεθος μεγαλύτερο του 3 της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύγκρουση πλακών
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που είχαν εκδηλωθεί στις αρχές του έτους στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος συνδέει τον χθεσινό σεισμό με εκείνον που εκδηλώθηκε πριν από μία εβδομάδα κοντά στην Κάρπαθο.
«Μια πρώτη εκτίμησή μου είναι ότι ο πανομοιότυπος σεισμός της Καρπάθου που εκδηλώθηκε στις 14 Μαΐου 2025, εκεί ακριβώς όπου συγκρούονται οι δύο λιθοσφαιρικές πλάκες, της Μεσογείου που προχωρά προς τα βόρεια και του Αιγαίου που προχωρά προς τα νότια, “ξεκλείδωσε” τη Μεσογειακή Λιθόσφαιρα, η οποία μπόρεσε να προελάσει ακόμη περισσότερο προς τα βόρεια και να υποβυθιστεί κάτω από την Κρητική Θάλασσα προκαλώντας τελικά τον σεισμό στην Κρήτη.
Είχα επισημάνει ότι οι γεωδυναμικές συνέπειες του σεισμού στην Κάρπαθο θα είναι σημαντικές και θεωρώ πως θα συνεχιστούν αλλά όχι από την ίδια εστία» σημειώνει.
Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τον δρα Παπαδόπουλο, είναι ότι η περίοδος της σεισμικής ύφεσης που διερχόταν η χώρα έχει τελειώσει.
«Τελείωσε στις 14 Μαΐου» λέει. «Επί τριάμισι χρόνια, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021, δεν είχαμε στην Ελλάδα ούτε έναν σεισμό με μέγεθος πάνω από 5,8 ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι ένας σεισμός ή και περισσότεροι με μέγεθος άνω του 6 κάθε χρόνο. Αρα ο Εγκέλαδος μας “χρωστάει” τους σεισμούς του 2022, 2023, 2024 και του α’ εξαμήνου του 2025 και άρχισε πλέον να δίνει τα “χρεωστούμενα”.
Εχουμε πλέον μπει σε φάση σεισμικής έξαρσης και δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλους ισχυρούς σεισμούς» σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό ο δρ Παπαδόπουλος κρίνει ως λανθασμένη την απόφαση να λειτουργήσουν χθες τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως «οι πάγιες αρχές της αντισεισμικής προστασίας δεν πρέπει να παραβιάζονται. Τα σχολεία πρέπει να ελέγχονται και μετά να επαναλειτουργούν».