
Με στόχο το 2037 να έχει αλλάξει παντελώς η όψη και η αντίληψη των Ενόπλων Δυνάμεων, το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών για την περίοδο 2025 – 2037, κόστους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την απόκτηση οπλικών συστημάτων, εξορθολογισμό των δαπανών και αλλαγή δόγματος και νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα.
Η αλλαγή δόγματος έχει να κάνει με το γεγονός πως η περιβόητη «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο πέντε επιπέδων θόλος, (αντιαεροπορικός, αντιβαλλιστικός, anti-drone, αντιπλοϊκός και ανθυποβρυχιακός) θα αποδεσμεύσει τα σύγχρονα μαχητικά, πλοία και άλλα οπλικά συστήματα που αποκτά η χώρα από την άμυνα του Αιγαίου και θα δώσει τη δυνατότητα στα Επιτελεία να σχεδιάσουν νέα επιχειρησιακά δόγματα τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και μακρύτερα, καθώς, όπως κατέδειξε και η επιχείρηση «Ασπίδες», τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι και πέρα από τη Μεσόγειο.
Η εκ βάθρων αλλαγή και εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων – που αρχίζει από τον απλό μαχητή, του οποίου πλέον εκσυγχρονίζονται ο εξοπλισμός και η στολή, και φτάνει μέχρι την ουσιαστική ενσωμάτωση της δικτυοκεντρικής αντίληψης και του σχεδιασμού των επιχειρήσεων με την ενσωμάτωση και των διδαγμάτων που έχουν προέλθει από τις πολεμικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια ή που βρίσκονται δυστυχώς ακόμα σε εξέλιξη – έχει ο κύριο στόχο η Ελλάδα να μπορέσει να αποτελέσει έναν κεντρικό βραχίονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας στον 21ο αιώνα.
Το νέο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προχωρά σε μια πλειάδα εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη συμβολή και του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) που συστάθηκε για να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην όλη υπόθεση.
Τα πιο συμβολικά από αυτά τα προγράμματα είναι:
Μαχητικά F-35
Το μαχητικό στελθ που αποτελεί και μια κατεξοχήν πλατφόρμα δικτυοκεντρικού πολέμου θα ξεκινήσει να παραλαμβάνεται από την Πολεμική Αεροπορία το 2029, με το κόστος των πρώτων 20 από τα συνολικά 40 που θέλει να αποκτήσει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης στην Ανδραβίδα όπου θα εδρεύουν, να εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ.
Φρεγάτες FDI
Κατασκευάζονται ήδη τρεις, με τη μία μάλιστα να ξεκίνησε την εβδομάδα που μας πέρασε τις δοκιμές ανοικτής θαλάσσης, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι συνομιλίες για την απόκτηση 4ης.
Οι τρεις από τις 4 σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση της Αθήνας θα διαθέτουν δυνατότητα βολής του πυραύλου SCALP NAVAL, δίνοντας για πρώτη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης. Το κόστος για τις τρεις μαζί με τα όπλα εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ.
Ο «σύγχρονος μαχητής»
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το πρόγραμμα που αλλάζει ριζικά την εικόνα του έλληνα στρατιώτη, εκτιμώμενου κόστους 204 εκατ. ευρώ, θα δει τις πρώτες παραδόσεις υλικών το καλοκαίρι του 2026 και θα περιλαμβάνει μία σειρά μεταβολών, από τα κράνη από kevlar, τις εξαρτύσεις με αντιβαλλιστική προστασία, τις σύγχρονες προσωπίδες, τις στολές με αισθητήρες, τις διόπτρες, τα γυαλιά προστασίας, το κουτί πρώτων βοηθειών, τις θήκες διαφόρων ειδών, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, μέχρι την αναβάθμιση του γνωστού σε όλους μας τυφεκίου G3.
Η «ασπίδα του Αχιλλέα»
Ο πέντε επιπέδων θόλος (αντιβαλλιστικός, αντιαεροπορικός, αντιπλοϊκός, ανθυποβρυχιακός, αλλά και anti-drone) θα κοστίσει γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ και θα συμπεριλαμβάνει τόσο συστήματα που ήδη υπάρχουν όπως οι πύραυλοι Patriot όσο και συστήματα που αναμένεται να αποκτηθούν από το Ισραήλ ενισχύοντας την αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική και anti-drone προστασία. Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.
Μαχητικά Rafale και F-16 Viper
Η Πολεμική Αεροπορία πρόσφατα ολοκλήρωσε την παραλαβή των 24 μαχητικών Rafale που είχε παραγγείλει από τη Γαλλία. Eνα πρόγραμμα που κόστισε κοντά στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η παράδοση των μαχητικών F-16 Viper, από τα οποία είναι ήδη στις Μοίρες 38 και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν παραδοθεί άλλα 9 από τα συνολικά 82 που
αναβαθμίζονται.
Βούληση της ΠΑ μετά την ολοκλήρωση αυτού του project είναι να προχωρήσει στην αναβάθμιση και των F-16 block 50.