
Ιστορική στιγμή για τη ναυτιλία των Ελλήνων, καθώς και για την παγκόσμια ναυτιλία, αποτέλεσε η ομιλία της προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού στην εκδήλωση για τη θαλάσσια ασφάλεια, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στη συνεδρίαση, της οποίας προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μελίνα Τραυλού, με την επιδραστική τοποθέτησή της, έθεσε το παγκόσμιο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας στην πραγματική του διάσταση και απηύθυνε οικουμενική πρόσκληση ενότητας και συνεργασίας, καλώντας τα Ηνωμένα Εθνη να τιμήσουν την αποστολή τους και όλα τα έθνη να εργαστούν και να συνεργαστούν για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ως κοινή, συλλογική ευθύνη και ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και ανθρωπισμού.
Η Μελίνα Τραυλού, η τοποθέτηση της οποίας αποτέλεσε σημείο αναφοράς και ενέπνευσε τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, αναφέρθηκε αρχικά στη στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς, όπως είπε, ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 60% του ευρωπαϊκού στόλου. Αυτό δεν συνιστά μόνο μια εθνική υπερηφάνεια, αλλά είναι αποτέλεσμα της θαλάσσιας κληρονομιάς που έχει η χώρα μας, υπογράμμισε. Η πρόεδρος της ΕΕΕ εξήρε τον ρόλο της ναυτιλίας στη διασύνδεση όχι μόνο των οικονομιών αλλά και των πολιτισμών. Πάνω από 110.000 πλοία βρίσκονται στις θάλασσες μεταφέροντας το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, περίπου 12 δισ. τόνους αγαθών, με πολύ μικρό κόστος και αποτελεσματικότητα, τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πληρώματα των πλοίων, σημειώνοντας πως στην καρδιά τής βιομηχανίας μας έχουμε 2 εκατ. ναυτικούς που δουλεύουν μέρα – νύχτα. Υπενθύμισε ότι την περίοδο της πανδημίας, όταν η παγκόσμια οικονομία είχε σταματήσει, η ναυτιλία με τους ναυτικούς της εξακολουθούσε να μεταφέρει τρόφιμα, αλλά και φάρμακα. Αν η ναυτιλία σταματήσει να κινείται, θα καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία, τόνισε η Μελίνα Τραυλού.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της διεθνούς ναυτιλίας, σημειώνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις, την πειρατεία και τις επιθέσεις στα πλοία, καθώς και την κυβερνοασφάλεια. «Η ναυτιλία ποτέ δεν πλέει σε ήρεμα νερά, πάντα ζούμε με φουρτούνες», δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «σήμερα οι κίνδυνοι δεν είναι απλά οι φουρτούνες. Η ναυτιλία εργαλειοποιείται οικονομικά και πολιτικά».
Συνεχώς βελτιστοποιούμε τις πρακτικές μας, συμπλήρωσε, και, αν χρειαστεί, έχουμε τη δική μας ασφάλεια, όπως ένοπλοι φρουροί σε εμπορικά πλοία, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν μπορούν να επωμιστούν μόνες τους όλο το βάρος της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
«Συνέργεια»
Κλείνοντας, χρησιμοποίησε μια ελληνική λέξη, «συνέργεια», για την εμπέδωση της ασφάλειας και υπογράμμισε ότι η ναυτιλία θέλει ελεύθερες και ασφαλείς θάλασσες.
Πριν πάρει τον λόγο η Μελίνα Τραυλού, ο Πρωθυπουργός ως πρόεδρος της συνεδρίασης έδωσε τον λόγο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελληνική Προεδρία για τη σύγκληση της χθεσινής ανοιχτής συζήτησης σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Με αναφορές στην ομιλία της προέδρου της ΕΕΕ για τη σημασία της ναυτιλίας και της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ρίχνει φως σε ένα βασικό γεγονός, χωρίς θαλάσσια ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ασφάλεια, και απαρίθμησε τα επικίνδυνα για τη ναυτιλία σημεία του πλανήτη, όπως είναι τα Στενά της Μαλάκα και της Σιγκαπούρης, η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Αντεν, με τις επιθέσεις των Χούθι κ.ά., ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Κίνας. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην απειλή των Χούθι και του Ιράν, ενώ χαρακτήρισε και την Κίνα ως «άλλη μία απειλή για την παγκόσμια ναυτική ασφάλεια», με τον αντιπρόσωπο της Κίνας να απαντά ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας απέρριψε την έννοια του σκιώδους στόλου και χαρακτήρισε τις χώρες του ΝΑΤΟ «πειρατές της Βαλτικής Θάλασσας».