
Αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα γεννά η νυχτερινή κυβερνητική τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς συμμετοχής σε εταιρείες της αλλοδαπής που ίσχυαν για συζύγους και συγγενείς α’ βαθμού πολιτικών προσώπων. Αντιδράσεις ξεσήκωσε τόσο επί του περιεχομένου όσο και επί της… μεθόδου. Γιατί μιλάμε για ρύθμιση που κατατέθηκε ως τροπολογία στις 11.10 το βράδυ της Τρίτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις σχολές των δικαστών, το οποίο θα συζητιόταν την επομένη (δηλαδή χθες) στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτές οι βραδινές και άξαφνες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν εμπνέουν, συνήθως, ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Οσο για το περιεχόμενο, το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η ρύθμιση εξακολουθεί να απαγορεύει στα συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να έχουν ή να συμμετέχουν σε εταιρείες σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η λίστα των χωρών που δεν συνεργάζονται φορολογικά περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Αρα, δεν θα μπορεί η/ο σύζυγος ή το παιδί πολιτικού να έχει εταιρεία π.χ. στα Κέιμαν ή το Γκουάμ, αλλά θα μπορεί π.χ. στη Γαλλία, την Κύπρο, την Αγγλία κ.λπ.
Οι εξηγήσεις
Με το που αντελήφθησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης την προσθήκη τής εν λόγω τροπολογίας άρχισαν αμέσως να ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης επιχειρούσε να εξηγήσει την κίνηση της αιφνιδιαστικής ένταξης μιας τέτοιας ρύθμισης, χωρίς αποτέλεσμα. «Η τροπολογία για τους πολιτικούς θέλει να προστατεύσει τους πολιτικούς», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «τους αποκλείει από εξωχώριες. Εισάγει διαφάνεια και ξεκαθαρίζει περίεργες έννοιες. Οι πολιτικοί αποκλείονται από τα πάντα, ενώ για τις οικογένειές τους δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε εξωχώριες χωρών που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, δηλαδή σε φορολογικούς παραδείσους».
«Ποιον φωτογραφίζει;»
Η παραπάνω απάντηση δεν κάλυψε. Και φούντωσαν τα ερωτήματα και οι υπαινιγμοί περί «φωτογραφικής» νομοθέτησης. Ο Δημήτρης Μάντζος, τονίζοντας πως η διάταξη εντάχθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση αργά το βράδυ, ρώτησε εμφατικά «ποια πρόσωπα αφορά;». Ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «ο αρμόδιος υπουργός της Δικαιοσύνης δεν αρκεί μόνο να απαντήσει. Πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι αυτό που είχε καταστεί εξαίρεση στα προηγούμενα χρόνια τώρα έχει γίνει πραγματικός εθισμός. Είναι ντροπή να αναγράφεται σε τροπολογία η ώρα κατάθεσης 23.10 για μια σειρά ζητημάτων που αποτελούν από μόνα τους αντικείμενο νομοθέτησης και προπαρασκευής».
Χωρίς εξαπάτηση
Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο οι 13 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εξαπάτησης εκλογέων από τους «Σπαρτιάτες» στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Ο πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε αθώους τους 11 κατηγορούμενους βουλευτές για την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων, τον Ηλία Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση καθώς και τον δικηγόρο ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορούνταν για συνέργεια στο αδίκημα. «Δεν αποδείχθηκε η εξαπάτηση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι ψηφοφόροι δεν ήξεραν τι έκαναν. Ως εκ τούτου, αθώοι», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Οι δικαστικές περιπέτειες του κόμματος του Βασίλη Στίγκα δεν έχουν ακριβώς τελειώσει, καθώς αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου, ενώπιον του οποίου έχουν συζητηθεί προσφυγές κατά της εκλογής συγκεκριμένων βουλευτών.
Ο ευρωπαίος απεσταλμένος
Ως εξαιρετικά ευχάριστη υποδέχθηκαν Αθήνα και Λευκωσία την απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Γιοχάνες Χαν ως ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό, ένδειξη ότι επιθυμεί να αναβαθμίσει τον ρόλο και την ευρωπαϊκή εποπτεία στις συζητήσεις για την Κύπρο. Τον Αυστριακό Χαν θα τον θυμάστε ως πρώην μέλος της Κομισιόν, όπου είχε κάνει τρεις συνεχόμενες θητείες ως επίτροπος, από το 2010 ως και πέρυσι. Υπό τη νέα του ιδιότητα τώρα, θα αναφέρεται απευθείας στην πρόεδρο της Κομισιόν και θα συνεργάζεται με την άτυπη «ομόλογό του», την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
«Επιμονή και συνέπεια»
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε δημόσια τη Φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που «επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της ΕΕ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών». Εδειξε όμως και ο ίδιος δικαιωμένος, τονίζοντας πως η απόφαση «αποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών, επίμονης και συνεπούς στρατηγικής, την οποία από την πρώτη στιγμή θέσαμε μεθοδικά με σοβαρότητα και αξιοπιστία στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο».