Οι Κινέζοι παίρνουν κεφάλι στα ηλεκτρικά ΙΧ

H αγορά αυτοκινήτου «μεταλλάσσεται» ταχύτατα με νέους παίκτες εξ Ανατολών που αλλάζουν το παιχνίδι στην Ευρώπη, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα νέα ηλεκτρικά μοντέλα από την τετράτροχη «υπερδύναμη» Κίνα. Στην Ευρώπη οι κινεζικές μάρκες είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 78% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ποσοστό που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Την ώρα που η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία πατάει γκάζι, στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην Τesla, έχουν ρίξει μαύρες πλερέζες, εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των πωλήσεών της που είναι εμφανής στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους πάλαι ποτέ ενθουσιώδεις οπαδούς των μοντέλων της αμερικανικής μάρκας να έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη τους στα φημισμένα ηλεκτρικά μοντέλα της, με την εμπορική τους «λάμψη» να ξεθωριάζει σε χρόνο – ρεκόρ!

κατακόρυφη πτώση

Εδώ και λίγους μήνες, τα πολυδιαφημισμένα μοντέλα του Ιλον Μασκ δεν «πουλάνε», με τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μοντέλων να βλέπουν τα καλογυαλισμένα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα (που τα έχουν χρυσοπληρώσει) να χάνουν σημαντικά την εμπορική τους αξία. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, με την Tesla να γνωρίζει κατακόρυφη πτώση στις βασικότερες αγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στη Σουηδία σημειώθηκε πτώση 81%, στην Ολλανδία 73%, στη Δανία 67% και στη Γαλλία 59%. Πλέον η Tesla δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την ώρα που οι αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδίως οι κινεζικές φίρμες κάνουν… πάρτι με τα νέα μοντέλα τους στην Ευρώπη. Μόνο στη Γηραιά Ηπειρο το τελευταίο διάστημα η άνοδος των ηλεκτρικών έχει αγγίξει το 28%, που οφείλεται στις «ντόπιες», παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις νέες, φθηνότερες κινεζικές μάρκες. Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του 2025 οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά έφτασαν τις 20.477 μονάδες, εκ των οποίων οι 1.408 αντιστοιχούν στους κινέζους κατασκευαστές που έχουν στήσει το δικό τους δίκτυο πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Παρά το μικρό διάστημα παρουσίας τους στη χώρα μας, οι κινεζικές φίρμες κατέχουν ήδη το 6,9% του συνόλου της αγοράς μας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα για τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων το πρώτο τρίμηνο το 2025 στην Ελλάδα, που σημείωσαν αξιόλογη άνοδο παρά το ασαφές τοπίο στις κρατικές επιδοτήσεις που τρέχουν με το σταγονόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 27,34% το πρώτο τρίμηνο του 2025 στην Ελλάδα, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.