
Ηταν ένα από εκείνα τα βράδια που γεννιούνται οι μύθοι. Ενα ομηρικό έπος γραμμένο πάνω σε πράσινο χαλί, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μαζί. Μια νύχτα που σημάδεψε για πάντα τις ζωές κάποιων ανθρώπων και θα θυμούνται για χρόνια όσοι είχαν την τύχη να γίνουν μέρος της ιστορίας. Ενα ανθολόγιο ποδοσφαιρικών ηρώων που τοποθετήθηκε στο πάνθεον των μεγάλων αναμνήσεων.
Ιντερ – Μπαρτσελόνα 4-3: έπος. «Είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχω δει στο Τσάμπιονς Λιγκ», αποφάνθηκε ο Τιερί Ανρί. «Ευχαριστούμε Ιντερ, ευχαριστούμε Μπαρτσελόνα για το απίστευτο θέαμα και τα δύο φανταστικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Αυτό που είδαμε ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Κουράστηκα απλά να το παρακολουθώ. Μόνο ο Θεός γνωρίζει πώς αισθάνονται αυτοί οι παίκτες», ήταν το σχόλιο του Αλαν Σίρερ στο BBC.
Οι τέσσερις σωματοφύλακες
Κάθε παίκτης και μια σπουδαία ιστορία. Ο ελβετός τερματοφύλακας της Ιντερ, Γιαν Ζόμερ. Δέχτηκε τρία γκολ και αναδείχτηκε MVP. Πώς μπορεί να συνέβη αυτό; Την απάντηση τη δίνει η εικόνα. Επτά αποκρούσεις, όσες και στο πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη, εκ των οποίων οι τρεις, δύο σε προσπάθειες του Γιαμάλ και μία του Ερικ Γκαρθία, ήταν για πόστερ σε είσοδο γηπέδου. Ο ίδιος λέει πως η πιο δύσκολη ήταν η τελευταία, στο σουτ του Γιαμάλ στην παράταση και την κατατάσσει δίπλα στην απόκρουση στο πέναλτι του Εμπαπέ στο Euro 2020. Αποκτήθηκε το 2023 έναντι περίπου 6 εκατ. ευρώ για να αντικαταστήσει τον Ονάνα που πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 50 εκατ. ευρώ. Στα 36 του πια δείχνει καλύτερος από ποτέ. «Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος. Δουλεύω σκληρά για τέτοιου είδους καταστάσεις, για τέτοιους αγώνες, για να μπορώ να βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα». Τόσο ώστε καθηλώθηκε για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για να αναλύσει τον τρόπο που σουτάρει ο Γιαμάλ.
Ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι: στα 37 του έγινε ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης που σκοράρει. Και τι γκολ. Το πρώτο του σε ευρωπαϊκό παιχνίδι που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση στις καθυστερήσεις. Ενας άνθρωπος που πέρασε από 40 κύματα στη ζωή του, νίκησε δύο φορές τον καρκίνο το 2013, ξεπέρασε τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη που του προκάλεσε ο θάνατος του πατέρα του και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.
Ο Ντάβιντε Φρατέζι: ο παίκτης της Ιντερ που πιστεύει στα ποδοσφαιρικά θαύματα. Και ο Θεός τον λυπήθηκε και τον έκανε πρωταγωνιστή σε ένα από τα πιο διάσημα, χρίζοντας τον σκόρερ του χρυσού γκολ που έστειλε την Ιντερ στον έβδομο τελικό της ιστορίας της και δεύτερο τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν σταμάτησε λεπτό να φωνάζει στους συμπαίκτες του ότι θα τα καταφέρουν. «Μπορεί να μην έχω εκπληκτικό ταλέντο αλλά πάντοτε είμαι ο τελευταίος που τα παρατάει και ο πρώτος που πιστεύει. Η αφοσίωσή μου επιβραβεύτηκε. Στο 3-3 συνέχιζα να λέω στον Τουράμ πως θα προκριθούμε. Ηταν ένα απίστευτο παιχνίδι. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου». Πανηγύρισε τόσο έντονα ώστε λίγο έλειψε να λιποθυμήσει. «Φώναξα τόσο δυνατά ώστε κάποια στιγμή έγιναν όλα μαύρα. Είμαι τυχερός που ολοκλήρωσα τον αγώνα».
Ο Σιμόνε Ιντσάγκι: με το χαμηλότερο μπάτζετ μεταξύ των οκτώ ομάδων των προημιτελικών και με έντεκα παίκτες στο ρόστερ ηλικίας 30+ (πέντε είναι 35+) πέτυχε το ασύλληπτο. Και το πρώτο πράγμα που βρήκε να πει ήταν «συγχαρητήρια στην Μπαρτσελόνα γιατί είναι πραγματικά ένας δυνατός αντίπαλος. Χρειάστηκε μία σούπερ Ιντερ και δύο απίστευτες εμφανίσεις. Ηταν ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στον τελικό». Ο νέος Κάρλο Αντσελότι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Γκρίνια και υποσχέσεις
Απέναντι στους μεγάλους πρωταγωνιστές της Ιντερ η Μπάρτσα παρατάσσει την γκρίνια της για τη διαιτησία του Μαρτσίνιακ και τις υποδείξεις του VAR.
Μετά το τέλος του αγώνα ο Χάνσι Φλικ κάτι είπε στον διαιτητή το οποίο αρνήθηκε να επαναλάβει στους δημοσιογράφους. Περιορίστηκε να πει πως κάθε αμφισβητούμενη φάση δόθηκε υπέρ της Ιντερ. Στη φάση του πέναλτι που έδωσε ο Μαρτσίνιακ σε μαρκάρισμα του Κουμπαρσί στον Μαρτίνες βρήκε σύμμαχο τον Αρσέν Βενγκέρ που την αμφισβήτησε. Στη φάση της ανατροπής του Γιαμάλ από τον Μιχιταριάν που δεν δόθηκε πέναλτι, βρήκε σύμμαχο τον βετεράνο ισπανό διαιτητή, Ματέου Λαόθ ο οποίος παρατήρησε πως ο παίκτης της Μπάρτσα δέχτηκε δύο τάκλιν, ένα έξω από την περιοχή και ένα μέσα σ’ αυτήν, όταν τελικά και έπεσε και επομένως έπρεπε να δοθεί πέναλτι.
Ο Πέδρι ζήτησε να επέμβει η UEFA, ενώ ο Μαρτίνεθ αναρωτήθηκε πώς συμβαίνει να αδικείται η Μπάρτσα κάθε φορά που τη διαιτητεύει ο Μαρτσίνιακ, ο οποίος παρεμπιπτόντως θεωρείται φιλο-ρεαλικός. Η καταλανική «Sport» εστίασε σε ένα βίντεο που ανέβηκε πέρυσι στα social media και δείχνει τον Μαρτσίνιακ στα αποδυτήρια κοντά σε ένα ταντάκι που έφερε το έμβλημα της Ρεάλ.
«Η Μούντο Ντεπορτίβο» ήταν πιο σκληρή στους χαρακτηρισμούς της και ανέφερε πως η Μπάρτσα έπεσε θύμα «ληστείας».
Ούτε ο Φλικ, ούτε οι παίκτες του, ούτε ο καταλανικός Τύπος αιτιολόγησαν το γεγονός ότι η Μπάρτσα δέχτηκε 24 γκολ φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ (μ.μ. 1,71), επίδοση με την οποία ποτέ καμία ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει σε τελικό.
Ο Λαμίν Γιαμάλ με τις 14 επιτυχημένες ντρίμπλες υποσχέθηκε με μήνυμά του στα social media ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει το Τσάμπιονς Λιγκ στη Βαρκελώνη. «Θα επιστρέψουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία «culers». Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε αυτή την ομάδα εκεί που της αξίζει, στην κορυφή. Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».