
Η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα επιβολής «κόφτη» για όσους υπερβαίνουν τον χρόνο της ομιλίας τους στο Κοινοβούλιο ήταν επί των ημερών της προεδρίας Τασούλα. Ηταν μια προσπάθεια να βρεθεί μια τεχνική φόρμουλα για να αντιμετωπιστεί μια παγιωμένη κατάσταση με πρώτους διδάξαντες τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι, πάντως, εξαιρούνταν από την αρχική ιδέα επιβολής αυτού του ύστατου μέτρου.
Στόχος ήταν και παραμένει να αντιμετωπιστεί η χαοτική κατάσταση των ατέρμονων συζητήσεων πολλές φορές εις βάρος των ίδιων των βουλευτών, οι οποίοι είτε δεν προλαβαίνουν να λάβουν τον λόγο είτε ομιλούν έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις καθώς παρεμβάλλονται οι τοποθετήσεις υπουργών και οι διαρκείς κύκλοι των διαρκών παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Το σχέδιο δεν προχώρησε, για να επανέλθει τώρα από τον νυν πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο σχετικός σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στα έδρανα του προεδρείου, απ’ όπου ρυθμίζονται τα μικρόφωνα που υπάρχουν στο βήμα και στα έδρανα των βουλευτών, έχει αναβαθμιστεί.
Πώς θα λειτουργεί
Η αρχική σκέψη ήταν για τους εγγεγραμμένους βουλευτές ένα λεπτό πριν συμπληρώνεται το 7λεπτο που δικαιούνται, βάσει Κανονισμού της Βουλής, να προειδοποιούνται με μια φωτεινή ένδειξη και κατόπιν να κόβεται αυτομάτως ο ήχος χωρίς την παρέμβαση του προεδρεύοντος και να μη γράφεται τίποτα στα πρακτικά, ενώ αντιστοίχως πριν από τη συμπλήρωση του 12λέπτου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, να προειδοποιούνται ένα λεπτό πριν και ακολούθως να κλείνει το μικρόφωνό τους. Οσον αφορά τους αρχηγούς, ο Κανονισμός προβλέπει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για τον πρωθυπουργό 25 λεπτά, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους προέδρους των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων 20 λεπτά, ενώ στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για τον πρωθυπουργό 30 λεπτά και για τους άλλους αρχηγούς 25 λεπτά.
Τα πρόσφατα περιστατικά
Οι χρόνοι αυτοί ποτέ δεν τηρήθηκαν, όπως βεβαίως και οι χρόνοι που προβλέπονται για τις τοποθετήσεις των προέδρων των ΚΟ στις συζητήσεις των νομοσχεδίων ή για τις παρεμβάσεις που δικαιούνται. Ακόμα και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν τηρούνται οι χρόνοι και όχι πάντα μόνο με ευθύνη των ερωτώντων βουλευτών. Ο Κακλαμάνης αναφέρθηκε πρόσφατα στο παράδειγμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την υπουργό Εργασίας για το μείζον θέμα των εργατικών ατυχημάτων. Με προβλεπόμενο χρόνο πρωτολογίας τα δύο λεπτά και δευτερολογίας τα τρία λεπτά, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας μίλησε 19 και 22 λεπτά, σύνολο 41 λεπτά, ενώ και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης που προσήλθε για να της απαντήσει μίλησε 30 λεπτά, από 3 λεπτά που του αναλογούν για την πρωτολογία και τη δευτερολογία του. Ο Κακλαμάνης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό βάζοντας στο στόχαστρο την Κωνσταντοπούλου, η οποία μιλούσε σε συνεδρίαση της επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης πάνω από μία ώρα όταν ως πρόεδρος ΚΟ δικαιούτο 15 λεπτά. Η συνεδρίαση καθυστέρησε με αποτέλεσμα να αναβληθεί άλλη συνεδρίαση επιτροπής που είχε προγραμματιστεί για τον ίδιο χώρο της Γερουσίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής έχει προαναγγείλει την αναμόρφωση του Κανονισμού «μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο» (δηλαδή μέχρι τις εκλογές), με την υιοθέτηση αυτόματου «κόφτη» στα μικρόφωνα όταν υπάρχει υπέρβαση χρόνου «ώστε τέτοια περιστατικά να μη γίνονται ανεκτά από κανέναν, αφού η τεχνολογία δεν υποκύπτει ούτε σε καταγγελίες ούτε σε όποιον θεωρεί ότι είναι ανώτερος ή διαφορετικός ή ο μόνος που αποκαλύπτει και παλεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», «φωτογραφίζοντας» την Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της οποίας αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις για μεθόδευση φίμωσής της.