Ο,τι ψηφίζεις… παίρνεις

«Μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Η επιγραφή την οποία καμία επιχείρηση του παρελθόντος δεν τολμούσε να λειτουργήσει χωρίς πρώτα να την αναρτήσει σε περίοπτη θέση μπορεί σήμερα να μην είναι απαραίτητη πια στο εμπόριο, όμως η σκληρή της αλήθεια, σκληρή εκεί όπου όντως γίνεται το λάθος, παραμένει ένας κοινός, βαθύσκιωτος και πολύ άβολος τόπος.

Φιλομαθής

Πάμε στο 2024, όταν οι κύπριοι ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Κρατούμενο ότι τέσσερις στους δέκα είχαν επιλέξει να μην πάνε. Από τις υπόλοιπες (έγκυρες) ψήφους 368.455 στο σύνολο, ένας εκπληκτικός αριθμός, 71.330 άτομα ή 19,36% επέλεξαν τον Φειδία Παναγιώτου. Τον YouTuber ο οποίος δεν ήξερε τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ), όπως ομολογούσε, αλλά ήθελε, λέει, να μάθει. Με 10 χιλιάρικα τον μήνα γιατί όχι;

Fast forward στο 2025. Την περασμένη εβδομάδα το ΕΚ κλήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα των περίπου 20.000 παιδιών τα οποία οι ρώσοι εισβολείς απήγαγαν από την Ουκρανία, υποβάλλοντάς τα σε μια διαδικασία «ρωσοποίησης». Η καταδίκη του παιδομαζώματος, το οποίο συνιστά βεβαίως έγκλημα πολέμου από το ΕΚ, ήταν συντριπτική: 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 34 τήρησαν αποχή, ενώ τρεις το καταψήφισαν.

Εφεση στα ρωσικά

Ενας από αυτούς ήταν ο Φειδίας, ο οποίος έμαθε απίστευτα γρήγορα, αν όχι τη λειτουργία του ΕΚ, τη γραμμή της Μόσχας σε όλα τα ζητήματα. Κατά την ψηφοφορία μάλιστα ξεσπάθωσε για άλλη μία φορά κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι πήγε να συναντήσει τον Νετανιάχου αλλά δεν συναντά τον Πούτιν. Το επιχείρημα, το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν ήταν κομψό για τον ρώσο πρόεδρο αφού και εναντίον του εκκρεμεί το ίδιο ένταλμα. Αλλά και πάλι μπορεί να συγκαταλέγεται στην Υλη του 2026, όσων απομένει να μάθει. Την επομένη, πάντως, αναχώρησε προσκεκλημένος του ρωσικού καθεστώτος για να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα, μαζί με την «αφρόκρεμα» των δικτατόρων του πλανήτη. Για το δίκαιο του πράγματος βέβαια, πρέπει να πει κανείς ότι επί συνόλου έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου, μιας χώρας η οποία νυχθημερόν φωνάζει για τα ανθρώπινα δικαιώματά (της), μόνο… ένας υπερψήφισε. Οι άλλοι τέσσερις κρύφτηκαν στην αποχή.

Kαι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος επιδεικνύει αυτή τη στάση στο Σώμα προκαλώντας αμηχανία αλλά και εκνευρισμό στη Λευκωσία και την κυβέρνηση, η οποία έχει ακολουθήσει ξεκάθαρη γραμμή αλληλεγγύης με την ΕΕ στο θέμα της ρωσικής απειλής.  Η (θλιβερή) εικόνα της Κύπρου και των εκπροσώπων της στο Ευρωκοινοβούλιο έχει συνεχείς προσθήκες. Πρόσφατα, η αρραβωνιαστικιά του Φειδία, Στυλιάνα Αβερκίου, μπήκε στο «Big Brother» και σε βίντεο που κυκλοφόρησε αποκαλύπτει σε συμπαίκτριά της ότι τα Χριστούγεννα έκανε δώρο στον ευρωβουλευτή τρεις δικούς της πίνακες, «τρεις καμβάδες» (sic) τους οποίους έφτιαξε βάζοντας μπογιά στα στήθη της και τον πισινό της και αποτυπώνοντάς τα. Ο τρίτος παραμένει μυστήριο, αν και οι υποψίες είναι λογικές. Λογική μάλλον. Το θέμα δεν θα ήταν κάτι πέραν αυτού που είναι, εάν δεν συμπλήρωνε ότι με τα τρία «έργα τέχνης» της ο Φειδίας διακόσμησε το γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο!

Το χιούμορ μόνο

Με όλα τα άλλα, λοιπόν, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Κύπρου κατέγραψαν και αυτή την επίδοση. Πολιτικό πρόσωπο με το οποίο το συζητούσαμε τις προάλλες, ωστόσο, μας υπενθύμισε ότι η καταφυγή στο χιούμορ παραμένει πάντα καλύτερη από την κατάληξη στην απελπισία. Σε παρατήρηση ότι φτάσαμε στο σημείο να τους δείχνουμε και τα οπίσθιά μας στην ΕΕ, σχολίασε πως από μια άποψη και με όσα κάνουμε εκεί και όχι μόνο, «ίσως να είναι κάποτε καλύτερο από το να τους δείχνουμε το μυαλό μας».