Ο διπλωμάτης του καραμανλισμού

Η είδηση του θανάτου του ήρθε σε μια φάση ρητορικού μπρα ντε φερ Αθήνας – Αγκυρας για την Κύπρο και ευρύτερα εξελίξεων που σκιάζουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πολύπειρος διπλωμάτης ο ίδιος είχε ζήσει (και) τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και επτά δεκαετίες με κομβικό ρόλο σε πολλές στιγμές της εξωτερικής πολιτικής, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του το 1956. Ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο διπλωμάτης του καραμανλισμού, απολάμβανε καθολική αποδοχή στη ΝΔ αλλά και, παρά τις διαφωνίες, σεβασμό από πολιτικούς αντιπάλους του.

Εφυγε πλήρης ημερών στα 97 χρόνια του, έχοντας διατρέξει σχεδόν όλη την πορεία του στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή: ως το δεξί του χέρι, εξ απορρήτων του, με ρόλο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού (1974-1980) και με ρόλο γενικού γραμματέα στην Προεδρία της Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995), ενώ υπήρξε βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (1996-2004) και βεβαίως στυλοβάτης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Η εχεμύθεια και η ευπρέπειά του, συμφωνούν συνομιλητές του, συνέβαλαν σε πολύτιμους διαύλους και με πολιτικούς αντιπάλους. Ενδεικτική η συνεργασία του με τον Αντώνη Λιβάνη, άνθρωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, στην περίοδο της συνύπαρξης στα ανώτατα αξιώματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού. Λένε άλλωστε ακόμα περισσότερα οι χθεσινές συλλυπητήριες ανακοινώσεις από προσωπικότητες αντίπαλων πολιτικών και ιδεολογικών κατευθύνσεων.

Υπουργός Εξωτερικών

Τρεις φορές διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, αρχικά στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004 -2006), με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει πάντα τακτική επικοινωνία μαζί του για ανταλλαγή απόψεων, καθώς και στις υπηρεσιακές κυβερνήσεις το 2012 και το 2015. Η σταδιοδρομία του περιλάμβανε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Αγκυρας και της Πρετόριας στη Νότια Αφρική. Και ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός: από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μέχρι την περίοδο των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο (απόρριψη του Σχεδίου Ανάν) και στις επιστολές προς τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και Ευρωπαίους για την επίλυση του «μακεδονικού» (με πρόταση που περιλάμβανε την υιοθέτηση διπλής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» για διεθνή χρήση και διατήρηση του συνταγματικού ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας).

Ανιψιός του Βενέζη

Γεννημένος στη Χίο (12 Ιουνίου 1928), με σπουδές Νομικής, ήταν ανιψιός του συγγραφέα Ηλία Βενέζη και καταγόταν από το Αϊβαλί, ενώ ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και είχε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Λώρα. «Η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα της χώρας, το κατά το δυνατόν ήπιο πολιτικό κλίμα, η συνετή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική τού οφείλουν πολλά περισσότερα απ’ όσα ξέρουμε, λόγω της έμφυτης διακριτικότητάς του. Υπήρξε ένας ευπατρίδης της δημόσιας ζωής» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωσταντίνος Τασούλας. «Ενας άξιος Ελληνας περνά στην Ιστορία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχαιρετώντας το πρόσωπο «που σφράγισε την ελληνική διπλωματία» και «με τη σκέψη του συνόδευσε την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς επί δεκαετίες». Για έναν «ξεχωριστό Ελληνα» που «παντού προσέφερε στην πατρίδα» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Η πολιτική ηγεσία και η υπηρεσιακή διοίκηση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αρετές του – «το ήθος, τη μετριοπάθεια, τη διορατικότητα, την άριστη γνώση των διπλωματικών θεμάτων».

Μεταξύ άλλων ιστορικών και νεότερων στελεχών της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε παραλάβει από τον ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του «στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» για χρόνια. «Προσωπικά χάνω έναν πολύ δικό μου άνθρωπο» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στην «ειλικρινή προσωπική φιλία» και στην «κοινή αγωνία» για τα εθνικά θέματα. Ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα: «Ο μετριοπαθής πολιτικός λόγος και η αίσθηση του καθήκοντος που τον διακατείχαν, αναγνωρίζονταν από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους» (ΠΑΣΟΚ), «υπηρέτησε με προσήλωση και επάρκεια την ανάγκη για σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας» (ΣΥΡΙΖΑ).

Η κηδεία του Πέτρου Μολυβιάτη θα τελεστεί αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Κηφισιάς.