Στα προβλέψιμα κινήθηκε, ως επί το πλείστον, η χρονικά συντετμημένη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα το Σάββατο. Ο Ερντογάν ήλθε, εγκαινίασε και απήλθε. Οι εκπλήξεις όσο και τα παρατράγουδα ήταν από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ.
Κατ’ αρχάς, ήταν η σύλληψη ομάδας συνδικαλιστών και ακτιβιστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν όπως άλλοι ενάντια στην επίσκεψη και την ανάμειξη της Αγκυρας εν όλω, η οποία κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά με την προσπάθεια ελέγχου του τελευταίου κοσμικού «φρουρίου» στα Κατεχόμενα: της εκπαίδευσης. Οι πιο ήρεμες διαθέσεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν είχαν κατέλθει μαζικά σε διαμαρτυρίες όπως είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως λόγω της προσπάθειας της αριστερής αντιπολίτευσης να εξασφαλίσει την εύνοια Ερντογάν στην εκλογή του ηγέτη, ήταν εμφανείς. Το Σάββατο, στις αντιδράσεις ξεχώρισε η εφημερίδα «Αφρίκα». Υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του και το λογοπαίγνιο «Ηoşgelmedin», δηλαδή «Καλώς δεν ήρθες».
«Ενα τουρκικό νησί»
Την ώρα της άφιξης Ερντογάν ο Τατάρ «έπαιζε» στις τηλεοράσεις μέσα από μια συνέντευξη ασυνήθιστα προκλητική, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα. Μέσα από μια αναθεωρητική κακοποίηση της Ιστορίας, ο Τατάρ είπε ότι η Κύπρος ήταν οθωμανικό νησί μέχρι τη Λωζάννη το 1923 (αντί το 1878). «Ηρθαν οι Βρετανοί, μετά έφεραν αυτούς τους Ελληνοκύπριους και προέκυψαν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό είναι ένα τουρκικό νησί, ένα οθωμανικό νησί» ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το μέρος απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Η Ελλάδα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από εδώ. […] Είμαστε μια προέκταση της Ανατολίας». Φαίνεται πως και στη Γεωγραφία ήταν εξίσου κακός μαθητής, αφού το Καστελλόριζο απέχει 350 χιλιόμετρα.
Ο Ερντογάν ήταν πιο συγκρατημένος. Είπε πως εάν δεν τελειώσει η «άδικη απομόνωση στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι και δεν βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη λύση που να συνάδει με την πραγματικότητα του νησιού, δεν μπορεί να τεθεί θέμα συναλλαγής, εμπλοκής σε εμπόριο ή χρήσης των λιμανιών μας», εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Δεν θα έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα»
Ερωτηθείς για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι εκείνο που ξεχωρίζει είναι «η έντονη αντίδραση των τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Μια αντίδραση που ενισχύεται, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ίδια η επίσκεψη οφείλεται κυρίως στις αντιδράσεις και ότι ο ίδιος πιστεύει πως «όσον αφορά την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων, δεν θα έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν». Εντονη αντίδραση υπήρξε και από την Αθήνα, με την υπόδειξη ότι η δημιουργία τετελεσμένων συνιστά εξαιρετικά αρνητική εκπαίδευση.
ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ