Παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από τέσσερις ημέρες φονικών συγκρούσεων. Ωστόσο η εκεχειρία αποδεικνύεται εύθραυστη, καθώς οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

«Καλούμε το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ινδικό Κασμίρ, όπου ανέλαβε δράση η αντιαεροπορική άμυνα.

Στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο AFP «σποραδικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ πακιστανικών και ινδικών δυνάμεων σε τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», των de facto συνόρων στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Η δέσμευση του Πακιστάν για πιστή εφαρμογή της εκεχειρίας εξακολουθεί να ισχύει και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «χειρίζονται την κατάσταση με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ινδία για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

Από την Τετάρτη, οι δύο γειτονικές πυρηνικές δυνάμεις ενεπλάκησαν στη χειρότερη αντιπαράθεσή τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

«Έπειτα από μια μακρά νύχτα συνομιλιών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός», ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, συγχαίροντας τις δύο χώρες για την «κοινή λογική» και τη «μεγάλη ευφυΐα» που επέδειξαν.

Στο Ισλαμαμπάντ, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ισάκ Νταρ επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) πως συμφωνήθηκε «κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ».

Στο Νέο Δελχί, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη σε απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες δεν σκόπευαν να συζητήσουν τίποτα άλλο πέραν της παύσης των εχθροπραξιών.

Αρκετές δυτικές πρωτεύουσες χαιρέτισαν τη συμφωνία: το Λονδίνο τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη», το Παρίσι έκανε λόγο για «επιλογή ευθύνης», ενώ το Βερολίνο την αποκάλεσε «σημαντικό πρώτο βήμα». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και το Ιράν, εξέφρασε την ελπίδα για «διαρκή ειρήνη».

Η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να εξακολουθήσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ινδία και το Πακιστάν «θα αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Παρότι η συμφωνηθείσα εκεχειρία είναι εύθραυστη, η εξέλιξη έφερε ανακούφιση στο Κασμίρ και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Για τον Ιμράν Μιρ, έναν 30χρονο επιχειρηματία στο πακιστανικό Κασμίρ, η παύση των εχθροπραξιών είναι «πραγματικά ευπρόσδεκτη». «Ζούμε κοντά στη Γραμμή Ελέγχου και σε κάθε σύγκρουση είμαστε αυτοί που υποφέρουμε περισσότερο», εξηγεί στο AFP.

Στο ινδικό Κασμίρ, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ομάρ Αμπντουλάχ χαιρέτισε την είδηση: «Τώρα θα είμαστε σε θέση να οργανώσουμε καλύτερα τη φροντίδα και την περίθαλψη των τραυματιών».

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης ξεκίνησε στις 22 Απριλίου με μια επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία: ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό αξιοθέατο στο ινδικό Κασμίρ.

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική ομάδα στην οποία αποδίδεται η ευθύνη για το μακελειό, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά. Την ίδια ημέρα, η Ινδία εξαπέλυσε επιθέσεις σε αρκετές περιοχές του Πακιστάν, ισχυριζόμενη ότι έπληξε «στρατόπεδα τρομοκρατών», για να ακολουθήσουν ανταποδοτικά πλήγματα από την πακιστανική πλευρά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το Πακιστάν εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων εναντίον της Ινδίας σε αντίποινα για ινδικά πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις – εκ των οποίων μία κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η χώρα του «έδωσε στην Ινδία την κατάλληλη απάντηση και εκδικήθηκε τους θανάτους αθώων».

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές από τις δύο πλευρές, περίπου 60 άμαχοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των εχθροπραξιών από την Τετάρτη. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων υποχρέωσε χιλιάδες κατοίκους σε παραμεθόριες περιοχές των δύο χωρών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, το Πακιστάν άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του, ενώ στην Ινδία 32 αεροδρόμια στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρέμειναν κλειστά.

Ο Γ. Γεραπετρίτης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ινδό και τον Πακιστανό ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκαρ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Μοχάμεντ Ισάκ Νταρ.

Ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λόγω της υψηλής αστάθειας στην περιοχή. Επαναβεβαίωσε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και υπέρ της απόδοσης ευθυνών στους τρομοκράτες για τις πράξεις τους.

Κάτω από τις πολύ αντίξοες συνθήκες παγκοσμίως, με την αύξηση των συγκρούσεων και των επιθετικών ενεργειών, όλα τα κράτη πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και ιδιαίτερα στην επιταγή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Το σύνθημα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο: Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το διάγγελμα του Πακιστανού πρωθυπουργού

Σε διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε από πακιστανικά μέσα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, επαίνεσε τον πακιστανικό στρατό και όλους όσοι, όπως είπε, συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της εκεχειρίας με την Ινδία — μεταξύ αυτών τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες του Κόλπου και την Κίνα, η οποία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Ισλαμαμπάντ.

Επίσης, ευχαρίστησε τους διεθνείς εταίρους για τη «στήριξή τους στην ειρήνη στην περιοχή». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες που διατύπωσε νωρίτερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες το Πακιστάν παραβίασε την εκεχειρία λίγο μετά την ανακοίνωσή της.

Σε διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ επαίνεσε τον πακιστανικό στρατό και όλους όσοι συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της εκεχειρίας.

Ο ρόλος του Τραμπ και η ανησυχία του Πεκίνου

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών επαίνεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον ρόλο του στη διαπραγμάτευση της εκεχειρίας με την Ινδία, αποδίδοντας ωστόσο την οριστικοποίηση της συμφωνίας στην άμεση παρέμβαση του προέδρου Τραμπ. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Πακιστάν ελπίζει πως η εμπλοκή του Τραμπ θα συμβάλει και στη διατήρηση της συμφωνίας.

Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ινδίας και του Πακιστάν για να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός και είναι «διατεθειμένο να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στη διαδικασία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουανγκ Γι προέβη στην εν λόγω δήλωση κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του, Ισάκ Ντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κίνα ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι συνορεύει και με τις δύο χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε, δύο Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα τιμωρητικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η Ινδία και στα οποία απάντησε το Πακιστάν — όπως η αναστολή εμπορικών συμφωνιών και οι ακυρώσεις visa — θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν.

Εκατομμύρια στρατιώτες σε Ινδία και Πακιστάν – «Ακτινογραφία» της ισχύος των δύο χωρών

Τα τελευταία 24ωρα, η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες, και ένας ακόμη πόλεμος ανάμεσά τους, θα έχει συνέπειες για όλους.

Η ιστορική τους αντιπαλότητα, ιδίως λόγω του Κασμίρ, τις έχει οδηγήσει σε συνεχή στρατιωτικό ανταγωνισμό και κούρσα εξοπλισμών.

Ακολούθως παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναλυτική σύγκριση της στρατιωτικής τους ισχύος με βάση δεδομένα του 2025, καλύπτοντας το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων, την ποιότητα των οπλικών συστημάτων, το πυρηνικό οπλοστάσιο, τους προϋπολογισμούς και τη βιομηχανία, τις συμμαχίες, τις ικανότητες κυβερνοπολέμου/διαστήματος, καθώς και την επιχειρησιακή τους δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

 

Μέγεθος Ενόπλων Δυνάμεων

Η Ινδία διαθέτει περίπου 1,45 εκατομμύρια ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 1,15 εκατ. εφέδρους. Το Πακιστάν παρατάσσει περίπου 654.000 ενεργούς και 550.000 εφέδρους. Η Ινδία διατηρεί επίσης περίπου 2,5 εκατομμύρια παραστρατιωτικούς, έναντι 500.000 του Πακιστάν.

Ινδικός Στρατός: ~1,2 εκατ.

Πακιστανικός Στρατός: ~560.000

Πολεμική Αεροπορία Ινδίας: ~170.000

Πολεμική Αεροπορία Πακιστάν: ~70.000

Πολεμικό Ναυτικό Ινδίας: ~75.000

Πολεμικό Ναυτικό Πακιστάν: ~30.000

Ποιότητα και Τεχνολογία Οπλικών Συστημάτων

Ξηρά: Η Ινδία διαθέτει περίπου 4.000 σύγχρονα άρματα μάχης (T-90, Arjun) έναντι 2.600 του Πακιστάν (Al-Khalid, T-80UD). Διαθέτει υπεροχή και σε πυροβολικό και τεθωρακισμένα.

Αέρας: Η Ινδία έχει περίπου 2.200 στρατιωτικά αεροσκάφη, με 513 μαχητικά (Rafale, Su-30MKI, Tejas). Το Πακιστάν έχει περίπου 1.400, με 328 μαχητικά (F-16, JF-17, J-10C). Η Ινδία διαθέτει επίσης περισσότερα ελικόπτερα και UAV.

Θάλασσα: Η Ινδία διαθέτει 2 αεροπλανοφόρα, 16 υποβρύχια (εκ των οποίων ένα πυρηνοκίνητο), 11 αντιτορπιλικά και 16 φρεγάτες. Το Πακιστάν διαθέτει 8 υποβρύχια, 11 φρεγάτες και κανένα αεροπλανοφόρο.

Πύραυλοι και Άμυνα: Η Ινδία διαθέτει Agni, Prithvi, BrahMos, S-400, Akash, Astra. Το Πακιστάν διαθέτει Shaheen, Ghauri, Babur, HQ-9.

Πυρηνικό Οπλοστάσιο

Η Ινδία διαθέτει περίπου 172 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν περίπου 170. Η Ινδία έχει πυρηνική τριάδα (ξηρά, αέρας, θάλασσα) και πολιτική μη πρώτης χρήσης. Το Πακιστάν δεν έχει τριάδα, αλλά διατηρεί την επιλογή πρώτης χρήσης, περιλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων.

 

Αμυντικός Προϋπολογισμός και Βιομηχανία

Η Ινδία δαπανά περίπου 81 δισ. δολάρια ετησίως για την άμυνα, το Πακιστάν περίπου 10 δισ. Η Ινδία επενδύει σε εγχώρια βιομηχανία (HAL, DRDO) και έχει στρατηγικές συνεργασίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ. Το Πακιστάν εξαρτάται κυρίως από την Κίνα και την Τουρκία.

Η Ινδία συμμετέχει στο Quad (μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία), έχει ενισχυμένες σχέσεις με τη Δύση και αυξανόμενη επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό. Το Πακιστάν έχει στενή συμμαχία με την Κίνα και σχέσεις με Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Η Ινδία διαθέτει Διοίκηση Κυβερνοάμυνας, δυνατότητες αντιδορυφορικής δράσης και πάνω από 100 ενεργούς δορυφόρους. Το Πακιστάν αναπτύσσει εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας και βασίζεται κυρίως σε κινεζική τεχνογνωσία στο διάστημα.

Ξηρά: Η Ινδία διαθέτει αριθμητικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα και πείρα σε ακραίες συνθήκες (Κασμίρ, Σιατσέν). Το Πακιστάν στηρίζεται σε ταχύτητα αντίδρασης, γεωγραφική άμυνα και ασύμμετρες τακτικές.

Αέρας: Η Ινδία έχει δυνατότητα για τοπική αεροπορική υπεροχή. Το Πακιστάν διατηρεί ισχυρές άμυνες με F-16 και επίγεια συστήματα.

Θάλασσα: Το Ινδικό Ναυτικό μπορεί να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό. Το Πακιστάν βασίζεται κυρίως στα υποβρύχια του για άμυνα.

Η Ινδία υπερέχει σε όλους τους τομείς συμβατικής στρατιωτικής ισχύος, διαθέτοντας μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες δυνάμεις, υψηλότερες επενδύσεις και ανεπτυγμένη βιομηχανία. Το Πακιστάν διατηρεί ικανότητα αποτροπής μέσω της στρατηγικής του πυρηνικής ισχύος και της στήριξης από συμμάχους. Παρότι η Ινδία έχει το πάνω χέρι στρατιωτικά, μια σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για όλη την περιοχή. Η ειρηνική συνύπαρξη και η διπλωματία παραμένουν η μόνη ρεαλιστική λύση.

The post Παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.