Παλιά πληγή, που παραμένει ανοικτή

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εντείνει την παρουσία του στο αρχιπέλαγος των Μαλβίνων (Φόκλαντ), το οποίο κατέχει από το 1833, όταν εκδίωξε τις αρχές της Αργεντινής. Οι βρετανικές αρχές όχι μόνο διατηρούν μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία, αλλά επιδιώκουν και τη μέγιστη δυνατή στρατιωτικοποίηση της περιοχής, κυρίως λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο και η αλιεία.

Τον τελευταίο καιρό, οι Βρετανοί ενίσχυσαν τα στρατιωτικά τους σχέδια στις Μαλβίνες/Φόκλαντ με την ανάπτυξη στρατευμάτων από το Νεπάλ – τους γνωστούς Γκούρκας – οι οποίοι συμμετείχαν σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και ναυτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτοί αντικαθίστανται πλέον από στρατιώτες από το Κόσοβο, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας άμυνας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κοσόβου, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2023.

Η συμμετοχή των Κοσοβάρων στις Μαλβίνες αποτελεί (κατά την άποψή της) για την Πρίστινα σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την πλειονότητα του πλανήτη.

Οι βρετανικές αρχές προβάλλουν την παρουσία των Κοσοβάρων ως απόδειξη πολυεθνικής αποστολής στα νησιά, κάτι που φυσικά απορρίπτει η Αργεντινή, η οποία θεωρεί τις Μαλβίνες κατεχόμενα εδάφη.

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει επίσης φιλοδοξίες για μελλοντική εκμετάλλευση των πόρων της Ανταρκτικής, με τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για «πετρελαϊκή ευλογία» που θα μπορούσε να σώσει τη Βρετανία, εφόσον κινηθεί ταχύτερα από την Αργεντινή.

Οι Βρετανοί έχουν εντείνει τα σχέδιά τους για την εξόρυξη πετρελαίου, διατηρώντας παράλληλα έναν προσοδοφόρο τομέα με την αλιεία, που τους αποφέρει σημαντικά έσοδα – μεταξύ αυτών και από την Ισπανία, της οποίας τα αλιευτικά σκάφη, κυρίως από τη Γαλικία, ψαρεύουν τακτικά στα βρετανικά ύδατα των Φόκλαντ ύστερα από σχετική συμφωνία.

Η παρουσία στρατιωτών από χώρα που δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες εκτιμάται ιδιαίτερα στις Μαλβίνες, λόγω του αποικιακού καθεστώτος που διατηρεί. Η ενσωμάτωση μη βρετανικών δυνάμεων στο αρχιπέλαγος ενισχύει το επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρόκειται για πολυεθνική αποστολή σταθερότητας, και όχι για αποικιακή κατοχή, κάτι που βέβαια δεν πείθει την Αργεντινή και όσους υποστηρίζουν την αποχώρηση των Βρετανών από αυτά τα νησιά, που βρίσκονται πάνω από 13.000 χιλιόμετρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαμάχη για τις Νήσους Φόκλαντ είναι μια εδαφική σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Αργεντινής που χρονολογείται από το 1833, όταν οι Βρετανοί απέλασαν τις αργεντίνικες αρχές από το αρχιπέλαγος. Το 1982, η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά, προκαλώντας πόλεμο με τη Βρετανία, η οποία τα ανακατέλαβε ύστερα από δέκα εβδομάδες συγκρούσεων.