
Ακόμα ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για διαβουλεύσεις, ενόψει του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας το οποίο θα διεξαχθεί στην Αγκυρα «εντός του θέρους», θα έχουν σήμερα Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αυτή τη φορά στη Βαρσοβία. Οπως είχαν αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ», οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να έχουν ένα «εμβόλιμο» τετ α τετ πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τους στην Αττάλεια στα μέσα Μαΐου και αμέσως μετά το «κλειστό» ιδιωτικό δείπνο στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία είναι προσκεκλημένη ως υπό ένταξη χώρα στο σημερινό άτυπο γεύμα που θα ακολουθήσει μετά το επίσης άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βαρσοβία, το λεγόμενο «Gymnich». Ο τούρκος υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση, οπότε οι δύο ομόλογοι δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου, με ορίζοντα πάντα την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα.
«Με κόκκινες γραμμές…»
Ο ίδιος ο Φιντάν, μάλιστα, έκανε λόγο χθες για την επιθυμία της Τουρκίας να διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς οι δύο χώρες να παρεκκλίνουν από τις κόκκινες γραμμές τους ενώ, επιπλέον, τόνισε πως έχει έναν «καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών». Την ώρα βεβαίως, που ο έλληνας υπουργός είχε μόλις επισημάνει το γεγονός πως το casus belli αποτελεί «σοβαρό ανάχωμα» για την εμπλοκή της Αγκυρας στη νέα δομή της ευρωπαϊκής άμυνας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία.
Η «θετική ατζέντα»
Από αύριο πάντως, ο ελληνοτουρκικός διάλογος μεταφέρεται για δύο ημέρες (8-9 Μαΐου) στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής με επικεφαλής τον υφυπουργό Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος αύριο εγκαινιάζει το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Οι δυο τους θα έχουν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, με το βλέμμα να παραμένει πάντα στραμμένο στην προετοιμασία της Θετικής Ατζέντας για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Ενταση διαρκείας με την Κωνσταντοπούλου
Πολλή ένταση σημειώνεται στη Βουλή τελευταία. Το χθεσινό επεισόδιο, όμως, που εκτυλίχθηκε εντός της αίθουσας των κοινοβουλευτικών συντακτών με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν, ομολογουμένως, από τα άγραφα. Επειτα από μια εκρηκτική παρουσία της στην Ολομέλεια, όπου τσακώθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη και τη Λιάνα Κανέλλη για την τήρηση των χρόνων ομιλίας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πήγε στην αίθουσα των δημοσιογράφων για να τους ενημερώσει. Εκεί αντιλήφθηκε, όμως, ότι εντός του χώρου βρίσκονταν δύο πρόσωπα που δεν εργάζονται εκεί και την ηχογραφούσαν. Τελικώς, επρόκειτο για υπαλλήλους της Βουλής και συνεργάτες του προέδρου Κακλαμάνη, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι την ηχογραφούσαν για να του μεταφέρουν «σωστά» όσα έλεγε. Ε, φαντάζεστε τον χαμό που ακολούθησε…
Ανέλαβε την ευθύνη
Αργότερα μετέβη και ο ίδιος ο Κακλαμάνης στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και είπε, χωρίς περιστροφές, ότι κακώς ήταν παρόντες οι συνεργάτες του στη δημοσιογραφική ενημέρωση. Είπε ότι οι ίδιοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, που δεν έγινε δεκτή. «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για εκείνους», τόνισε, προσθέτοντας με έμφαση: «Ομως, τους καταχέριασα…».
Κληρώνει για τον Τριαντόπουλο
Τη Δευτέρα θα κληρώσει η Βουλή, με βάση τον κατάλογο που έχει διαβιβαστεί (από τις 30/4), τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα ασχοληθούν με την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου και θα ερευνήσουν τις τυχόν ποινικές ευθύνες του για το «μπάζωμα» στον χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Κατά τα άλλα, όμως, όλα είναι έτοιμα να… υποδεχθούν τον αρεοπαγίτη που θα διενεργήσει την κυρία ανάκριση για την υπόθεση αυτή. Τι εννοώ; Οτι αυτή τη φορά, με απόφαση του Γιώργου Φλωρίδη, η ανάκριση δεν θα διεξαχθεί στον Αρειο Πάγο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο γραφείο στο Εφετείο της Αθήνας, στον 7ο όροφο. Θα αναρωτηθείτε ίσως, όμως, γιατί να μας ενδιαφέρει η αίθουσα. Η απάντηση είναι… για την ιστορία. Στη συγκεκριμένη αίθουσα, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν γραφτεί σημαντικές στιγμές της ποινικής δικαιοσύνης, ορισμένες μάλιστα σε υποθέσεις με πολιτικό χρώμα. Εκεί διεξήχθησαν, για παράδειγμα, οι ανακρίσεις από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας, οι ανακρίσεις του «παραδικαστικού κυκλώματος», οι δικαστικές έρευνες για τα ομόλογα, το Βατοπέδι κι ένα παρακλάδι της υπόθεσης της Siemens.