Περισσότερα τεστ για πρόληψη στα φαρμακεία και χρήση τηλεϊατρικής

Δύο νέες υπηρεσίες θα προσφέρουν το επόμενο διάστημα τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Η μία θα αφορά τον νευραλγικό τομέα της πρόληψης και η δεύτερη τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές νόσους, συμβάλλοντας έτσι αφενός στην ευαισθητοποίηση και αφετέρου στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και η Ενωση Ασθενών Ελλάδος υπέγραψαν Μνημόνια Σύμπραξης και Συνεργασίας, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση ενός ακόμη καναλιού ενημέρωσης των πολιτών για σημαντικά θέματα Δημόσιας Υγείας.

Μάλιστα, ένας από τους στόχους που έχει τεθεί είναι να ενταθεί ο ρόλος των φαρμακείων στη διάγνωση – π.χ. με τη διάθεση και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για κοινά νοσήματα, όπως είναι η γρίπη και ο στρεπτόκοκκος –, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό «παρών» στην πρόληψη.

Διαχείριση της υπέρτασης

Παράλληλα όμως έμφαση δίδεται και στη διαχείριση της υπέρτασης, με τον κλάδο να λαμβάνει εξιδεικευμένη εκπαίδευση για την παρακολούθηση της πάθησης, την ενημέρωση των ασθενών και για τα τελευταία πρωτόκολλα θεραπείας.

«Η εθνική στρατηγική της εταιρείας μας για την 5ετία 2025-2030 είναι πρώτον να γίνει μέτρηση της πίεσης σε όλους τους ενηλίκους και δεύτερον το 70% τουλάχιστον των υπερτασικών να έχουν ρυθμισμένη την πίεσή τους κάτω των 140/90mmHg» σημείωσε με νόημα  σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Και συμπλήρωσε πως σήμερα 2,5 εκατ. Ελληνες έχουν διαγνωστεί με υπέρταση ενώ επιπλέον ένα εκατ. πολίτες παραμένουν αδιάγνωστοι από μία νόσο που ορθώς αποκαλείται «σιωπηρός δολοφόνος».

Εκτός όμως, από τα «εργαλεία» της πρόληψης που έχουν στη διάθεση τους οι φαρμακοποιοί (πιεσόμετρα, εμβολιασμούς, διαγνωστικά τεστ κ.ο.κ.) ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε μία ακόμη υπηρεσία που θα παρέχεται στην επόμενη φάση από τα φαρμακεία με έμφαση τους κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών, αυτή της τηλεϊατρικής.

«Σήμερα ο φαρμακοποιός δεν είναι επαρκώς αξιοποιημένος, γι’ αυτό λοιπόν τον εμπλέκουμε στην υπηρεσία της τηλεϊατρικής μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας, προς όφελος των ασθενών» σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την καθοδήγηση που μπορούν να προσφέρουν σε ασθενείς σχετικά με την ορθή λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Επιπρόσθετα όμως ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, δηλώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περί τις 70.000 συνταγές, συνδράμοντας έτσι στη μείωση της αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση επιπλέον καναλιών στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων έχει πυροδοτήσει έναν άτυπο πόλεμο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Και αυτό διότι ο κλάδος των φαρμακοποιών εμφανίζεται αντίθετος στη δωρεάν διανομή τους κατ’ οίκον (πρόκειται για μια πολυδιαφημιζόμενη δράση του ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα), εστιάζοντας στο γεγονός ότι το φάρμακο είναι «αγαθό» που δεν μπορεί να μεταφέρεται από υπηρεσίες courier, την ώρα που η διοίκηση του οργανισμού κάνει λόγο για μια εμβληματική υπηρεσία.