Το υψηλό το κόστος των απαιτούμενων επενδύσεων αλλά και ο υψηλός ΦΠΑ στα ελληνικά προϊόντα φαίνεται να αποτελούν εμπόδια στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη των ελληνικών e-shops στο εξωτερικό.
Αν και οι έλληνες καταναλωτές αποδεικνύουν με τις αγορές τους ότι έχουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά e-shops με πάνω από οκτώ στους δέκα να δείχνουν ισχυρή προτίμηση στα ελληνικά καταστήματα (84,4%), συμπεριλαμβανομένων και σελίδων σύγκρισης τιμών ή marketplaces (48,3%), η προσέλκυση ξένων αγοραστών είναι ακόμη περιορισμένη και καλύπτει ένα πολύ μικρό κομμάτι από τον συνολικό τζίρο των 18 δισ. ευρώ της συγκεκριμένης αγοράς στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται με στόχο την εγχώρια αγορά και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς δυσκολεύονται να επενδύσουν κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Ωστόσο παραδέχονται ότι η πραγματικότητα δείχνει ότι επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Η επέκταση των ξένων ηλεκτρονικών εμπορικών πλατφορμών, όπως οι Temu, Shein, Amazon κ.ά., έχει οξύνει τον ανταγωνισμό για ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την πίεση στις τιμές και τη μείωση του κύκλου εργασιών τους.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), Μάκη Σαββίδη, «είναι πολύ λίγες οι απόπειρες που έχουν γίνει από ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν εκτός των ελληνικών συνόρων», ενώ, όπως σημειώνει, το πρόβλημα είναι ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω όξυνση του ανταγωνισμού. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά είναι, από τη μια πλευρά, η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, που δεν επέτρεψαν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, και, από την άλλη, το υψηλό μεταφορικό κόστος και ο υψηλότερος ΦΠΑ που κάνουν τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά. «Η διαφορά του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος κατά μέσο όρο είναι στο 19% στην Ευρώπη και 24% στην Ελλάδα, είναι καθοριστικός παράγοντας που μειώνει την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Αν είμαστε κατά 5% ακριβότεροι από άλλες χώρες της ΕΕ, πώς μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί;» αναφέρουν.
Επίσης και το υψηλό κόστος της διαφήμισης αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα, όπως και τα logostics. Σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα το outsourcing logistics είναι μόλις 16%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη, που βασίζεται σε υπηρεσίες logistics από τρίτους, είναι 80%. Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους από τις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση και στερεί πόρους από άλλους τομείς ανάπτυξής τους, όπως η ύπαρξη πολύγλωσσου τηλεφωνικού κέντρου, η εύκολη επικοινωνία για τους πελάτες κ.τ.λ.