Προαιώνιοινόμοι

Όταν έγινε η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, πολλοί θυμήθηκαν τη φράση «οι ισχυροί κάνουν αυτά που μπορούν, οι αδύναμοι υφίστανται αυτά που τους αξίζουν» από τον διάλογο Αθηναίων-Μηλίων (Θουκυδίδης, 5.88-89). Μετά πολιορκία αρκετών μηνών οι Μήλιοι συνθηκολόγησαν, οι  Αθηναίοι σφαγίασαν όσους ενήλικους Μήλιους   συνέλαβαν, πούλησαν δούλους τα παιδιά και τις γυναίκες, και αργότερα εγκατέστησαν στο νησί άποικους από την Αθήνα.

Τι είπαν οι Αθηναίοι στρατηγοί στους αποίκους που εγκατέστησαν, δεν μας λέει ο Θουκυδίδης. Στη σύσκεψη όμως στον Λευκό Οίκο μετά την υπογραφή του συμφώνου παράδοσης του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να  πει στους παρευρισκόμενους Τζ. Ντ. Βανς, Πητ Χεγκσεθ, Μάρκο Ρούμπιο, Στιβ Γουίτκοφ  και Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ, νέο πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ:

«Φίλοι και σύμμαχοι, οφείλουμε μέγιστη χάρη στους θεούς που μας έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτά για τα οποία πιστεύαμε πως είμαστε άξιοι. Τώρα πια εξουσιάζουμε πολλή και εύφορη γη και ανθρώπους που καλλιεργώντας την θα μας τρέφουν· …  κανένας μας δεν πρέπει να νομίζει πως κατέχει ξένα πράγματα. Γιατί υπάρχει πανανθρώπινος και προαιώνιος νόμος πως όταν κυριευθεί πόλη που  αντιστάθηκε, στους νικητές ανήκουν  και τα σώματα των κατοίκων και τα υπάρχοντά τους. Επομένως, δεν κατέχετε άδικα  όσα πήρατε αλλά από φιλανθρωπία δεν τους στερήσατε όσα τους αφήσατε να έχουν» (Ξενοφών, Κύρου Παιδεία, 7.5, 72-73).

Έτσι ξεκίνησε ο Κύρος Β’  ο Μέγας την ομιλία του προς τους Πέρσες και τους συμμάχους τους όταν συνεδρίασαν μετά την κατάληψη Βαβυλώνας το 540 πΧ, 125 χρόνια πριν την κατάληψη της Μήλου από τους Αθηναίους, όπου εφάρμοσαν τον προαιώνιο και πανανθρώπινο νόμο.

Θα πει κανείς, «οι ΗΠΑ δεν πολέμησαν κατά της Ουκρανίας ώστε να τον ασκούν». Ο πρόεδρος Τραμπ μάλιστα κατήγγειλε τους Ουκρανούς ότι αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μη παραχωρώντας την Κριμαία και απαιτώντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τραμπ δεν ήταν πρόεδρος το 2008, αλλά δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι ο προκάτοχός του Τζωρτζ Μπους ζητούσε επιτακτικά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ  στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, με τη δημόσια στήριξη του επόμενου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Την αρνήθηκαν η Γερμανία και η Γαλλία, η Άνγκελα Μερκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Με άλλα λόγια, αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούσε δίκαιη casus belli, τον πόλεμο προκάλεσε η Αμερική και εκ του αποτελέσματος συνάγουμε ότι ήταν proxy war όχι μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως νομίζαμε, αλλά μεταξύ ΗΠΑ-Ουκρανίας με τη Ρωσία να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ, η οποία τώρα απολαμβάνει όσα δικαιούται.