
Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ανοίξει μεγάλες πληγές. Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που σας μετέφερα στη στήλη του Σαββάτου, ότι έρχονται κυρώσεις για το σκάνδαλο με τις ευρωπαϊκές διαστάσεις. Πλην βεβαίως της δικαστικής εξέλιξης που θα έχει αυτή η υπόθεση, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει εντοπίσει ευθεία εμπλοκή στελεχών του οργανισμού στις παράνομες επιδοτήσεις, το μέλλον του ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει και η Κομισιόν, με ένα πιθανό σενάριο να αφορά ακόμη και την αφαίρεση της πιστοποίησής του. Αυτό το ενδεχόμενο προσπαθούσε να αποτρέψει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποφύγει, μεταξύ άλλων, και το γραφειοκρατικό χάος. Ενώ τον… κατευνασμό των κοινοτικών υπηρεσιών εξυπηρετούσε προφανώς και η αποπομπή του προέδρου, Νίκου Σαλάτα, για την κόντρα που άνοιξε με την EPPO. Ο Τσιάρας επιβεβαίωσε χθες (Open) ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, Κρίστοφ Χάνσεν, με τον οποίο εξετάζουν σενάρια «στο πλαίσιο επεξεργασίας ευρύτερων σχεδίων» για το πώς θα εξασφαλιστεί η ορθή διανομή των επιδοτήσεων από εδώ και στο εξής. Πάντως, το να συνεχιστεί η κατάσταση στον Οργανισμό ως έχει, αποκλείεται. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διοικητική υπαγωγή του στη φορολογική Αρχή, την ΑΔΑΕ. Εν ολίγοις, το «ξήλωμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί στο τέλος να είναι γενικό…
Ο Γκουτέρες
«πιέζει για πρόοδο»
Στην Κύπρο επέστρεψε, για την έναρξη της ανανεωμένης θητείας της, η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, που συναντήθηκε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας με τον γνώριμό της, πια, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η Ολγκίν εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τον Μάρτιο, μέχρι και την επόμενη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες τον Ιούλιο. Ο γενικός γραμματέας, είπε, «πιέζει για πρόοδο».
Ενδεχόμενο συνάντησης
Η Ολγκίν θα δει σήμερα τον ηγέτη του ψευδοκράτους, προκειμένου να πάρει και τη δική του άποψη για την πορεία των συζητήσεων αλλά και για τα ΜΟΕ και, ιδίως, για το ενδεχόμενο άνοιγμα σημείων διέλευσης σε τοποθεσίες κοινής αποδοχής προς όφελος των δύο κοινοτήτων. Η Ολγκίν θα διερευνήσει επίσης αν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες μια κοινή συνάντησή της με τον κύπριο πρόεδρο και τον Τατάρ, με τον πρώτο να της έχει ήδη μεταφέρει την ετοιμότητά του για κοινή συνάντηση με τον Τατάρ. Αρα αργότερα σήμερα, αναμένεται να ενημερώσει τον Χριστοδουλίδη για το αν ο Τατάρ μοιράζεται τα ίδια… αισθήματα.
Η μπαλάντα
του «Αθήνα 2004»
Την «Μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων» παρουσιάζουν σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Πρόκειται για το βιβλίο του Γιώργου Λακόπουλου (εκδ. Λιβάνη) που αποπειράται να φωτίσει το μονοπάτι από την πρώτη απόπειρα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την πατρίδα τους, μέχρι τον διεθνούς βεληνεκούς θρίαμβο του «Αθήνα 2004». Μια αφήγηση δεκαετιών με επιτυχίες αλλά και αποτυχίες και με προσδοκίες για μια μελλοντική αξιοποίηση που μάλλον δεν επετεύχθη. Οι ρέκτες των ιστορικών παρασκηνίων θα βρουν πολλά από αυτά, για τον τρόπο που συμμετείχαν στην υπόθεση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, δήμαρχοι, υπουργοί και πρωταγωνιστές όπως η Αγγελοπούλου και ο Βενιζέλος, που θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να τους ακούσουμε να τα συζητούν σε συντονισμό του Παύλου Τσίμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Ενας συνεπής προοδευτικός
Εφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 94 ετών, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, υπουργός, στέλεχος ευρωπαϊκών θεσμών, νομικός και διπλωμάτης Χρήστος Ροκόφυλλος, πατέρας της νομικού και πολιτεύτριας της ΝΔ Αννας Ροκοφύλλου. Ο Ροκόφυλλος έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική προδικτατορικά στον Ομιλο «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» που μετεξελίχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Δημοκρατική Αμυνα. Ηταν, μάλιστα, από τα στελέχη που είχαν στηρίξει την ενσωμάτωσή της, αργότερα, στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής παρουσίας του ως το 2000. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και το ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για έναν «βαθιά δημοκράτη και προοδευτικό άνθρωπο που υπηρέτησε με ακεραιότητα και ήθος τον ελληνικό λαό».