Πρόταση για οκτώ, στην πράξη τέσσερις

Με ένα αίτημα που μετράει εξήντα σελίδες και ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για οκτώ πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών (Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης) και έξι υφυπουργούς, τρεις της ΝΔ (Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης) και τρεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Θάνος Μωραΐτης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης), το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα Τέμπη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Βασισμένο στα στοιχεία της δικογραφίας που ήρθε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, το αίτημα περιγράφει για όλους το ίδιο αδίκημα, δηλαδή διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, που αποκτά κακουργηματικό χαρακτήρα λόγω ενδεχόμενου δόλου.

«Σε πλήρη γνώση τους»

Περιγράφοντας το περιεχόμενο των εγγράφων που έφτασαν στο Κοινοβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προειδοποιήσεις που έλαβε προφορικά και εγγράφως ο αρμόδιος πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και οι πολιτικοί του υφιστάμενοι, στο αίτημα τονίζεται πως τα προβλήματα στη συγκεκριμένη γραμμή «τελούσαν σε πλήρη γνώση τους», αλλά παρ’ όλα αυτά «δεν μερίμνησαν για την πλήρη λειτουργία των ουσιωδών και κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, επικοινωνίας και διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας επί του δικτύου του ΟΣΕ». Με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει το πόρισμα, «δεν μερίμνησαν ώστε ο ΟΣΕ να προβαίνει σε έγκαιρο έλεγχο, επίβλεψη, συντήρηση, ανάταξη και αποκατάσταση βλαβών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ασφαλής σιδηροδρομική κυκλοφορία επί του σιδηροδρομικού δικτύου».

Αδίκημα με ενδεχόμενο δόλο

Ο χαρακτήρας, δε, του αδικήματος βασίζεται στον ενδεχόμενο δόλο, καθώς οι αρμόδιοι «αντιλαμβάνονταν πλήρως και γνώριζαν τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την επικινδυνότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς τους, ήτοι της παράλειψής τους να αποτρέψουν τη διατάραξη και τον εξ αυτής κίνδυνο αν και υποχρεούνταν προς τούτο, και, παρά τούτο, αδιαφόρησαν και επέμειναν στην τέλεση της πράξεώς τους, ιδίως με τη μη έγκαιρη επέμβασή τους προς επίλυση των ως άνω προβλημάτων (αν και όφειλαν και μπορούσαν να το έχουν πράξει αυτό)». Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί αποδέχτηκαν όλους τους κινδύνους «από την ανασφαλή λειτουργία του δικτύου (ιδίως για άνθρωπο)» και επέδειξαν «αμέλεια ως προς το τελικά επελθόν αποτέλεσμα των 57 ανθρωποκτονιών και πολλών σωματικών βλαβών».

Οι τρεις υφυπουργοί της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται στο αίτημα για σύσταση Προανακριτικής επειδή αφενός υπήρξαν και εκείνοι κοινωνοί των σχετικών στοιχείων που έφτασαν στο γραφείο του Καραμανλή, αλλά και γιατί έτσι ορίζεται στο ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους: σε διαφορετικές περιόδους, οι Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος είχαν μέσα στις αρμοδιότητές τους τον ΟΣΕ, ενώ ο Καραγιάννης την ΕΡΓΟΣΕ και τις υποδομές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι καθυστερήσεις στη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.

Το άρθρο 5 και η παραγραφή

Στην περίπτωση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, πέραν του ότι το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει στην περίοδο 2016-2019 τη σταδιακή αποσάθρωση του σιδηροδρόμου, τους αποδίδει ευθύνες και για τις ολιγωρίες ως προς την 717. Παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως υπάρχει αποσβεστική προθεσμία, έκαναν την επιλογή να αφήσουν γι’ αυτό να αποφασίσει το Κοινοβούλιο και το Δικαστικό Συμβούλιο – επί της ουσίας «πάτησαν» και πάνω στην πρόβλεψη του άρθρου 5 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με βάση τον οποίο οι εμπλεκόμενοι μπορούν να αιτηθούν διερεύνηση της κατηγορίας, αν το επιθυμούν. Για να συμβεί ωστόσο κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.