
Πρόταση ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική
Το θέμα που θα «παίξει» την επόμενη εβδομάδα πλέον, είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη, Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μιχ. Παπαδόπουλο και Β. Ξιφαρά ως εμμέσως υπεύθυνους για το δυστύχημα στα Τέμπη. Οι κατηγορίες θα έχουν διάφορες διαβαθμίσεις, αλλά θα συγκλίνουν όλες στο τι έγινε και κυρίως τι δεν έγινε, εδώ και εννέα χρόνια, για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, και ειδικότερα για τον εξοπλισμό του δικτύου με συστήματα ασφαλείας.
Πρέπει να σημειώσω ότι για τη σύνταξη της πρότασης για την Προανακριτική, δύο άνθρωποι δούλεψαν σκληρά. Η γνωστή μας Μιλένα Αποστολάκη, που είχε ως αποστολή να διαβάσει την ογκώδη δικογραφία, να ξεχωρίσει τα τμήματά της που θεώρησε «αξιοποιήσιμα» για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας κατά των πέντε προτεινομένων, και ο δικηγόρος Χρήστος Κακλαμάνης.
Ο Χρήστος είχε αναλάβει τη σύνταξη της πρότασης, έργο τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία που έπρεπε να επεξεργαστεί. Ποιος είναι ο Χρ. Κακλαμάνης; Ο γιος του επί σειρά ετών προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη – ενός προέδρου, που άφησε βαθύ και ισχυρό αποτύπωμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επί των ημερών του, και σε εποχές δύσκολες, αναμορφώθηκε ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής, και επιπλέον προχώρησε και σε ένα ζωτικής σημασίας έργο για το ίδιο το κτίριο: στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ, το οποίο απάλλαξε τον χώρο από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που πάρκαραν υπαίθρια.
Με συνταγή Τριαντόπουλου
Απ’ όσα πληροφορούμαι κάνοντας έναν γύρο στις πηγές, η κυβέρνηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως και για όποια άλλη καταφέρει να κατατεθεί από τα υπόλοιπα κόμματα, θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε και με την πρόταση της Προανακριτικής για τον Χρ. Τριαντόπουλο. Ητοι, θα συγκροτηθεί και με τη δική της συναίνεση Προανακριτική, θα λειτουργήσει μία έως τρεις ημέρες και εν συνεχεία, με τη δύναμη που της δίνει η πλειοψηφία, θα παραπέμψει και αυτή την πρόταση σε Δικαστικό Συμβούλιο.
Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου. Αν υπάρξει και άλλη πρόταση που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται, θα συζητηθούν μαζί, σε κοινή συνεδρίαση.
Και μετά θα πάρουν όλα τον δρόμο τους. Παραπομπή των υπό κατηγορία σε Δικαστικό Συμβούλιο, κλήρωση δικαστών – μελών του συμβουλίου και μετά πάμε για το βούλευμα.
Θέμα παραγραφών υπάρχει;
Μόνο για τον Χρ. Σπίρτζη, για τους υπόλοιπους χρονικά όχι. Αλλωστε η Βουλή δεν πρόκειται να λειτουργήσει με Τμήματα Διακοπών ούτε φέτος. Θα διακόψει μόνο για δύο εβδομάδες τον Αύγουστο. Πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, 5 με 20 του μηνός…
Επαφές ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς
Σε ό,τι αφορά πιθανή δεύτερη πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, είναι γνωστό ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, προκειμένου να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα σε κατάθεση δικής τους πρότασης, πλην όμως μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει κάτι συγκλονιστικό. Εκτός ίσως της συνάντησης κορυφής, μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του Αλέξη Χαρίτση, η οποία έπειτα από πολλές προσπάθειες πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το βλέπουν ως μια πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις. Απώτερος στόχος είναι η συμπόρευση σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διότι επανένωση δεν παίζει, με τίποτε. Αν την επιχειρήσει ο Χαρίτσης, που τη θέλει, η Νέα Αριστερά, μετά βεβαιότητος, θα διασπαστεί. Οπότε σου λέει, πάμε σιγά σιγά και όπου μας βγάλει…
Ερχεται ο «κόφτης»
Την πρόεδρο «μπλα… μπλα… μπλα…» Ζωή δεν την έχουν βάλει στο κάδρο, και δικαίως νομίζω. Μετά τα όσα έγιναν και… έπαθαν, με τη φαεινή ιδέα που είχαν, μαζί με το ΠΑΣΟΚ να τη συμπεριλάβουν στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, δεν βλέπω πώς θα τη χωρέσουν στο υπό συγκρότηση σχήμα. Καθότι η πρόεδρος κ.λπ. κ.λπ. Ζωή είναι ικανή, ευκαιρία ψάχνει άλλωστε, να τους πάρει πάλι, όλο το χαρτί… Α, και κάτι ακόμη σχετικό με την πρόεδρο «μπλα… μπλα… μπλα» Ζωή: οσονούπω εγκαθίσταται στην Ολομέλεια της Βουλής, και στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο «κόφτης» στις ομιλίες…
Η γραμμή άμυνας του Καραμανλή…
Οπως και προ ημερών έχω αναφέρει, κεντρικό πρόσωπο όλης αυτής της ιστορίας με την Προανακριτική που προκαλεί το πόρισμα του εφέτη ανακριτή Λάρισας κ. Σωτ. Μπακαΐμη, είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ο Καραμανλής, τελεί υπό κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, ουσιαστικά φέρεται να παρέλειψε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ως προς αυτό το σκέλος. Η παράλειψη αυτή, με διασταλτική ερμηνεία, προκάλεσε το δυστύχημα. Ο ίδιος, όπως είχα αναφέρει εδώ, ισχυρίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο των Οικονομικών δεν διέθετε κεφάλαια για να γίνουν έργα, παρά τις οχλήσεις του. Ουσιαστικά «έδειχνε» προς την πλευρά του τότε υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Εννοείται ότι αναζήτησα τη θέση Σταϊκούρα για όλα αυτά. Οι απαντήσεις που έλαβα δεν φαίνεται να δικαιώνουν τον Κ. Καραμανλή. Αντιθέτως περιπλέκουν έτι περαιτέρω την υπόθεσή του…
…και η ανατροπή της
Ιδού γιατί:
n αρμόδιο για την εγγραφή κονδυλίων στον προϋπολογισμό του κράτους είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επικεφαλής του ΓΛΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης
n το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών ζήτησε τον Οκτώβριο του 2022, 50 εκατ. ευρώ, για τους σιδηροδρόμους, επιπλέον των 45 εκατομμυρίων που παγίως επιχορηγεί το Δημόσιο τους σιδηροδρόμους
n το ΓΛΚ απέρριψε το αίτημα του Κ. Καραμανλή για 50 εκατ. επιπλέον της μόνιμης επιχορήγησης και ενέκρινε 30 εκατ.
n στον προϋπολογισμό του 2023, αναφέρεται (στη σελίδα 40) ότι οι σιδηρόδρομοι κατά το 2023 θα επιχορηγηθούν με 75 εκατ. ευρώ
n για να λάβει ο ΟΣΕ αυτά τα ποσά, θα έπρεπε να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και του οργανισμού
n η σύμβαση αυτή δεν υπογράφηκε ποτέ. Στα τέλη Ιανουαρίου συμφωνήθηκε το πλαίσιό της, και αρχές Φεβρουαρίου του 2023, το σχέδιο της σύμβασης υποβλήθηκε προς έλεγχο και έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο
n λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη
n τουτέστιν, ακόμη και αν είχε υπογραφεί η σύμβαση και είχε επιχορηγηθεί ο ΟΣΕ με τα 75 εκατ. ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνουν τα απαιτούμενα έργα για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τα οποία πιθανόν να απέτρεπαν το δυστύχημα
nη σύμβαση για τα 75 εκατ. επιχορήγηση μεταξύ Δημοσίου και ΟΣΕ, υπογράφηκε τελικά στις 6 Ιουλίου 2023, σχεδόν 3½ μήνες μετά το δυστύχημα, επί θητείας του νέου, τότε, υπουργού Υποδομών-Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα.
Κι επειδή όλα αυτά είναι αποτυπωμένα σε έγγραφα, νομίζω ότι ο Κ. Καραμανλής θα πρέπει να εστιάσει σε άλλη γραμμή άμυνας. Γιατί ο άλλος, αποδεικνύει ό,τι υποστηρίζει, με έγγραφα…