Στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο είναι αφιερωμένο το επεισόδιο «Brave New Greece», που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί σήμερα το πρωί στις 8.15 από τον ANT1. Το συνεργείο της εκπομπής βρέθηκε στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη μονάδα του έργου, το οποίο συνολικά επεξεργάζεται 200.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως. Στο docuseries μιλούν δύο κορυφαίοι επιστήμονες του ΕΜΠ, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης και η Μαρία Λοϊζίδου. Μαζί τους, τρία στελέχη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξηγούν πώς η επένδυση μετέτρεψε την Πελοπόννησο σε περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε να πούμε το ίδιο και για την Αττική…
Κύπρος: Κέντρο
Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ινδική εταιρεία τεχνολογίας και ψηφιακών λύσεων LTIMindtree εγκαινίασε το Κέντρο Agentic Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Λευκωσία, μαζί με τη Fairfax και την Eurobank. Το Κέντρο θα διευκολύνει την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών λύσεων για τη Eurobank, τη Fairfax και άλλους πελάτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποτελεί μία από τις πρώτες έμπρακτες συνέργειες Ελλάδας – Κύπρου – Ινδίας στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Συμβουλίου IGC που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Κύπρο.
Αναπτυξιακός
νόμος στη Βουλή
Την ερχόμενη εβδομάδα φέρνει στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Προβλέπεται ότι οι πόροι του σε πρώτη φάση και για την επόμενη διετία θα κινητοποιήσουν 1 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα τρία πρώτα αναπτυξιακά καθεστώτα θα αφορούν τη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και ένα ξεχωριστό ειδικό καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές και περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου. Οι αιτήσεις για τα συγκεκριμένα καθεστώτα θα γίνουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών για κάθε έτος.
Το αεροπλανάκι του ΕΛΓΑ
Ερχεται το αεροπλανάκι του ΕΛΓΑ καθώς προχωρά ο σχεδιασμός για την περίοδο 2025 – 2026 του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας και Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ ενέκρινε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για τη μίσθωση συστήματος με εναέρια μέσα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 4,6 εκατ. ανά έτος, σποράς των νεφών με χρήση αεροπλάνων που στοχεύει στον περιορισμό των χαλαζοπτώσεων και των ζημιών που αυτές προκαλούν στην αγροτική παραγωγή. Στη φετινή περίοδο η κάλυψη αφορά 6.200.000 στρέμματα.