«Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες» λέει ο Ζελένσκι. Η θέση της Μόσχας

Ο Πούτιν πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη ενώ Ευρωπαίοι και Τραμπ μιλούσαν για εκεχειρία από τη Δευτέρα

Νέο διπλωματικό πυρετό προκάλεσε η πρόταση  Βλαντίμιρ Πούτιν να διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία την προσεχή Πέμπτη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να επιμένει ότι πρώτα πρέπει η Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία «και μετά εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε».

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου. Όλος ο πλανήτης το περιμένει αυτό για πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για ένα πραγματικό τέλος του πολέμου είναι η εκεχειρία. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αιματοχυσία κάθε ημέρα. Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνάντηση» έγραψε στο Χ ο κ. Ζελένσκι.

Σχεδόν την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που προτείνει το Κρεμλίνο στην Τουρκία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της διακοπείας διαπραγμάτευσης του 2022 και την κατάσταση «στο πεδίο».

«Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την πραγματική κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ουσακόφ μετά από σχετική ερώτηση.

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή και μετά θα το ανακοινώσουμε».

Όπως σχολιάζει το BBC, η απάντηση Ζελένσκι είναι «προσεκτική και διπλωματική» με την αναφορά του σε «θετικό βήμα» αντικατοπτρίζει το ότι ούτε ο  Βλαντίμιρ Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι αποτελούν εμπόδιο στο ενδεχόμενο ειρήνης.

Η ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών και του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση έναρξη εκεχειρίας με την Ουκρανία – τη Δευτέρα – με μεταμεσονύκτια (2 τα ξημερώματα ώρα Ρωσίας) συνέντευξη τύπου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία την Πέμπτη στην Τουρκία.

«Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ώρες σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Πούτιν, ο οποίος μίλησε για 18 λεπτά χωρίς να δεχθεί καμία ερώτηση αφού είχε αφήσει τους δημοσιογράφους να τον περιμένουν για επτά ώρες, είπε ότι «δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα εξαρτάται από την Ουκρανία».

Την εξέλιξη αυτή υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Truth Social έκανε λόγο για «δυνητικά μεγάλη ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία».

«Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν όταν τελειώσει, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο “λουτρό αίματος”. Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν, αντίθετα, στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.

Το μήνυμα Πούτιν στους Ευρωπαίους

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου, κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να επιχείρησαν πολλαπλές επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, απωθήθηκαν με βαριές ουκρανικές απώλειες.

Οπως είπε, «οι δύο πλευρές μπορεί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια «πραγματική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των προτεινόμενων διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: protothema.gr

Το άρθρο «Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες» λέει ο Ζελένσκι. Η θέση της Μόσχας εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.