Πως κατάφερε να επικρατήσει ο Πάπας Λέων

Το παρασκήνιο της εκλογής του νέου Πάπα – Πώς επικράτησε ο Αμερικανός «Μπομπ» του Ιταλού καρδινάλιου Παρολίν

Φως στο παρασκήνιο της αιφνίδιας εκλογής του Αμερικανού καρδινάλιου  Ρόμπερτ Πρέβοστ ως νέου Πάπα Λέοντος ΙΔ΄, στην τέταρτη μόλις ψηφοφορία του κονκλαβίου επιχειρεί να ρίξει ο ιταλικός Τύπος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Repubblica το κονκλάβιο επέλεξε ως νέο Πάπα έναν «άνθρωπο της συναίνεσης», ικανό να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του Φραγκίσκου και να αναζωογονήσει την κληρονομιά του καθησυχάζοντας εκείνους που δυσανασχετούσαν με τον ανατρεπτικό χαρακτήρα του.

Οι καρδινάλιοι ανέδειξαν προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έναν άνθρωπο βαθιά θρησκευόμενο «με συγκρατημένη, αλλά συναρπαστική ιδιοσυγκρασία», «γνωστό για την εργατικότητά του, εξαιρετικό ακροατή» και «συνηθισμένο στην ομαδική εργασία».

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία, όπως και ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ το 2005, ενώ για την εκλογή του Φραγκίσκου το 2013 είχαν απαιτηθεί τρεις ψηφοφορίες.

Ήταν μια γρήγορη εκλογή του νέου Πάπα, όπως είχαν προβλέψει πολλοί καρδινάλιοι τα προηγούμενα 24ωρα, μολονότι το ήταν ποικιλόμορφοι και πολλά μέλη του δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Πώς επικράτησε ο Αμερικανός «Μπομπ» του Ιταλού καρδινάλιου Παρολίν

Στην κούρσα διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν ξεκίνησε ως το φαβορί με τους υποστηρικτές του να λένε ότι ήδη από την έναρξη του κονκλαβίου στην Καπέλα Σιστίνα είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον 40 ψήφους.

«Όλοι τον γνώριζαν, όλοι εκτιμούσαν τις διπλωματικές του ικανότητες, λίαν πολύτιμες στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία. Αλλά υπήρχαν και εντάσεις γύρω από τον Υπουργό Εξωτερικών του Φραγκίσκου: οι καρδινάλιοι που ήταν σύμφωνοι με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν εκτίμησαν τη συμφωνία του Παρολίν με την Κίνα, οι γνήσιοι οπαδοί του Φραγκίσκου θεωρούσαν τον Παρολίν πολύ επιφυλακτικό σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του εκλιπόντος Πάπα», σημειώνει η Repubblica.

Υπήρχαν εκείνοι που μιλούσαν πίσω από κλειστές πόρτες για «σύγχυση», εκείνοι που φοβόντουσαν ότι η διδασκαλία του θα αποδυναμωνόταν. Ο κίνδυνος ήταν να συγκρουστούν αντίπαλα μπλοκ, όμως το Κονκλάβιο που διαμόρφωσε ο Φραγκίσκος έδειξε αντίθετα μια διαφοροποιημένη αλλά ενωμένη Εκκλησία, αντιπροσωπευτική 70 διαφορετικών χωρών, πλην ικανή να αναδείξει τον νέο Πάπα σε μόλις τέσσερις ψηφοφορίες.

Όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα προφανώς η γρήγορη εκλογή του νέου Ποντίφηκα κατέστη δυνατή επειδή υπήρξε μια πρώιμη σύγκλιση των άλλων υποψηφίων, ξεκινώντας από τον Παρολίν, στον Πρεβόστ. Άλλωστε ο Βενετός και ο Αμερικανός – ο πρώτος ως υφυπουργός του Βατικανού και ο δεύτερος ως Έφορος των Επισκόπων, είχαν συνεργαστεί άψογα τα τελευταία χρόνια. Και είναι εύλογο ότι ο Πρεβόστ είχε συγκεντρώσει έναν ιικανό αριθμό ψήφων από την πρώτη ψηφοφορία: διαφορετικά, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα – δηλαδή 89 από τις 133 ψήφους – μέσα σε μόλις τέσσερις ψηφοφορίες.

Ποιοι στήριξαν τον νέο Πάπα

Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ο Παρολίν φερόταν να είχε συγκεντρώσει 49 ψήφους έναντι 38 του Πρεβόστ, αλλά το απόγευμα, όπως και το 2013, οι ψήφοι μετακινήθηκαν προς τον Αμερικανό, υπερβαίνοντας τις 89.

Για τη Repubblica ο Πρεβόστ σίγουρα συγκέντρωσε διακομματικές προτιμήσεις τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά. Στο Κονκλάβιο ήταν ο λιγότερο Αμερικανός από τους Αμερικανούς, αφού έζησε για 20 χρόνια στο Περού. Πιθανώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον υποστήριξε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο, ηγέτης των οπαδών του Φραγκίσκου και των αντι-Τραμπικών στην επισκοπική περιφέρεια των ΗΠΑ, όπως και άλλοι επώνυμοι καρδινάλιοι που είχε διορίσει ο εκλιπών Πάπας.

Ο Πρεβόστ συγκέντρωσε επίσης αρκετές ψήφους από τη Λατινική Αμερική – όπως ο αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας του Περού, Γκουστάβιο Καστίγκιο Ματασόλιο – και πιθανώς και από βαρύγδουπα ευρωπαϊκά ονόματα.

«Ψήφοι που του έδωσαν εκείνοι που υποστήριζαν τον Παρολίν; Ψήφοι από εκείνους που προσέβλεπαν σε έναν καρδινάλιο πιο αποφασιστικό για μεταρρυθμίσεις και από τον Πάπα Φραγκίσκο; Πιθανώς, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιμονή του συντηρητικού στρατοπέδου για μια αναστροφή της πορείας του Μπεργκόλιο, κατέληξε τελικά να κάψει τις ελπίδες τους», σχολιάζει η Corriere della Sera.

Για την Repubblica εκείνο που έπαιξε ρόλο τελικά ήταν το γεγονός ότι «ως άνθρωπος συνηθισμένος να εργάζεται ομαδικά ο Πρέβοστ φαινόταν σε πολλούς ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την Παπική εξουσία να εξελιχθεί σε μια πιο συλλογική μορφή, συνεργαζόμενη με μια πιθανή επισκοπική σύνοδο και συνοδική σύνοδο, εμπλέκοντας όλους τους βαπτισμένους στην ευθύνη της Εκκλησίας (…) Και έτσι από την Καπέλα Σιξτίνα ο Καρδινάλιος Ροβέρτος Φραγκίσκος Πρέβοστ αναδείχθηκε ως Πάπας Λέων ΙΔ΄».

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Πως κατάφερε να επικρατήσει ο Πάπας Λέων εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.