Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και για το μητρώο μελών

Στη λογική των παθημάτων που γίνονται μαθήματα κινήθηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό που συζήτησε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, που θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου. Τα στελέχη επί της ουσίας κλήθηκαν να συζητήσουν πώς θα ξορκίσουν τα τραύματα που άφησε η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία, λαμβάνοντας μέτρα για την αυστηροποίηση της διαδικασίας.

Η εκλογή από τη βάση παραμένει στο καταστατικό, ωστόσο η πρόταση είναι πως αυτή θα γίνεται με κατάλογο μελών που θα κλείνει τέσσερις μήνες πριν από την κάλπη, ώστε να προκύπτει «πολιτική ένταξη» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τέρμα οι ψηφοφόροι των 2 ευρώ, δεν μπορεί όποιος περνά απέξω να ψηφίζει για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σχετικά ο Σωκράτης Φάμελλος, συμφωνώντας και με την κατάργηση των τάσεων: «Για να αλλάξουμε τη χώρα οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς (…) Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις γίνονται στα όργανα. Μεταφέρουμε τη συζήτηση στα όργανα. Αυτά που μας έφεραν ως εδώ και μας πλήγωσαν, πρέπει να τα αλλάξουμε». Στην πρόταση του καταστατικού ορίζονται επίσης οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του προέδρου, με σκοπό «να μην μπορεί κάποιος ή κάποια που είναι στο κόμμα ελάχιστο χρόνο να θέτει άμεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος». Και, ως εκ τούτου, να αποφεύγονται κινήσεις όπως «το πρωτόγνωρο γεγονός που στιγμάτισε τον χώρο μας». Η στάση απέναντι στον Κασσελάκη και τη δικαίωση που νιώθουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδίκη του για το πόθεν έσχες, φάνηκε και στο «τζαρτζάρισμα» ανάμεσα στον Φάμελλο και τον Νίκο Παππά. Οταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, από το μικρόφωνο, πως «ο Στέφανος Κασσελάκης με αποκαθήλωσε από πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και πως «η απόφαση έπρεπε να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία», ο Παππάς (που τότε είχε αναλάβει στη θέση του) αντέτεινε πως «ήταν μια νόμιμη κοινοβουλευτική πράξη» – το θέμα θεωρείται λήξαν, ενόψει και του προσυνεδριακού διαλόγου.

Εναντίον του κλειστού μητρώου τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως ο εκάστοτε νέος πρόεδρος πρέπει να τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Στις ψηφοφορίες, πάντως, η γραμμή της ηγεσίας για τις αλλαγές στο καταστατικό πέρασε με ευρεία πλειοψηφία. Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως έγινε το πρώτο βήμα για ανανέωση και αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατείνονται πως υπάρχει η αίσθηση «πως πάμε σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ». Το κείμενο που εγκρίθηκε αποτελεί την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για το νέο καταστατικό στο συνέδριο του επόμενου μήνα, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.