Ρεκόρ δηλώσεων και επιστροφών φόρων

Σπάει κάθε ρεκόρ φέτος ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταγράφοντας αύξηση 551% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.039.581 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,8 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν έως και τις 15 Ιουλίου 2025, που εκπνέει η προθεσμία. Πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα είχαν υποβληθεί μόλις 620.781 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι φέτος 6 στους 10 φορολογούμενους έχουν υποβάλει ήδη δήλωση, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε πατήσει το κουμπί ένας στους δέκα.

Σε πρωτοφανείς ρυθμούς κινούνται όμως και οι επιστροφές φόρων. 93,18% των φορολογουμένων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου έχουν ήδη λάβει τα χρήματά τους ή έχει πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός του φόρου που πρέπει να τους επιστραφεί με άλλες οφειλές που έχουν, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Οι νέοι κανόνες που θεσπίστηκαν για την αποστολή στην ΑΑΔΕ από τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα των στοιχείων για εισοδήματα, εισφορές, επιδοτήσεις, οι «καμπάνες» για όσους δεν είναι συνεπείς, το σαφές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των δηλώσεων αλλά και η κλιμακωτή έκπτωση φόρου 2%-4% ανάλογα με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνέβαλαν στην εκτόξευση του αριθμού των φορολογουμένων που έχουν περάσει την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ και έχουν ήδη τακτοποιήσει την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Προβλήματα

Μέχρι πέρυσι, λογιστές και φοροτεχνικοί γκρίνιαζαν για στοιχεία τα οποία δεν είχαν αναρτηθεί και λάθη τα οποία ταλαιπωρούσαν τους ίδιους και τους πελάτες τους. Φέτος δεν καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και τα παράπονα των λογιστών είναι αισθητά λιγότερα. Ωστόσο, δεν λείπουν οι «αρρυθμίες», με την Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής να καταγράφει σε υπόμνημά της προς το υπουργείο Οικονομικών τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων:

Ελλιπή ή εσφαλμένα στοιχεία στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 που αφορά τις μισθώσεις και ιδιαίτερα στις παλαιότερες συμβάσεις.

Στις περιπτώσεις φιλοξενίας, αν ο φιλοξενών αλλάξει κατοικία μέσα στο έτος, ο φιλοξενούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ότι φιλοξενείται από τον ίδιο ΑΦΜ.

Καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις παρά την έγκαιρη αποστολή των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα ορισμένοι φορολογούμενοι να χάνουν επιδόματα που δικαιούνται.

Πρόβλημα στη συμπλήρωση του κωδικού 049 που αφορά την κάλυψη του ορίου του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Εχει παρατηρηθεί ότι στο άθροισμα περιλαμβάνονται και κινήσεις μεταξύ λογαριασμών του ίδιου φορολογουμένου – δηλαδή μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό ή από τράπεζα σε τράπεζα. Επιπλέον εμφανίζονται εκροές χρημάτων που δεν θα έπρεπε βάσει της φύσης τους, που αφορούν αγορές τραπεζικών προϊόντων, όπως π.χ. ομόλογα.

Καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση αιτημάτων στο Μητρώο (π.χ. αλλαγές οικογενειακής κατάστασης) που δεν επέτρεψαν στους φορολογούμενους την έγκαιρη υποβολή της δήλωσης έως τις 30 Απριλίου για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 4%.

Απουσία προσυμπλήρωσης από τον ΕΦΚΑ εισοδημάτων από οικοδομικές εργασίες και εργόσημα, με αποτέλεσμα φορολογούμενοι να αδυνατούν να συμμετάσχουν υποβάλλοντας έγκαιρα τις δηλώσεις τους σε κρίσιμες κοινωνικές δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί.

Στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις όπου ο φορολογούμενος φορολογείται με τεκμήρια διαβίωσης αλλά διαθέτει κεφάλαιο ανάλωσης, δεν συμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, παρότι τα στοιχεία είναι στη διάθεσή της.

Δεν είναι εφικτή η υποβολή φορολογικής δήλωσης για φορολογούμενο κάτοικο εξωτερικού (Κύπρος) που δικαιούται επιστροφή φόρου στην Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. Εχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΑΑΔΕ στις 22/4/2025, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Παρατηρήθηκε η προσυμπλήρωση ποσού ύψους 34.540,44 ευρώ ως τόκων εκτός τραπεζικών καταθέσεων στο όνομα φορολογουμένου, με καταχωρισμένο φορέα τη CITIBANK INTERNATIONAL LIMITED (ΑΦΜ 999843488). Ωστόσο, από τον έλεγχο στοιχείων επιχειρήσεων προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία έχει διακόψει τη δραστηριότητά της από το έτος 2016.