Τον Ιανουάριο του 1983 ο κόσμος του αθλητισμού πάγωσε στο άκουσμα της είδησης πως ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, Μπιορν Μποργκ αποσύρεται από τα κορτ. Το «παγόβουνο», ο άνθρωπος που δεν λύγιζε ποτέ, ο κορυφαίος όλων εκείνη την εποχή, έβγαινε στη σύνταξη σε ηλικία 26 ετών γιατί δεν άντεχε άλλο την πίεση.
Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το 1996, το χρυσό μετάλλιο στο τένις το κατέκτησε ο Αμερικανός Αντρέ Αγκάσι. Μεγάλο όνομα της εποχής, με τίτλους στο Γουίμπλεντον, το Αυστραλιανό Οπεν και στο Οπεν των ΗΠΑ, όλα έδειχναν πως θα ήταν ο κυρίαρχος των επόμενων χρόνων. Ηταν κι αυτός 26 ετών όταν ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον τενιστικό χάρτη κατρακυλώντας στο νο.141 το 1997, παρασυρμένος από τη χρήση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και καταρρακωμένος από τον χωρισμό του με την Μπρουκ Σιλντς.
Στα 25 της, ούσα νούμερο 1 στον κόσμο, με επτά γκραν σλαμ και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο όνομά της, η Τζαστίν Ενέν επίσης αποσύρθηκε. Οπως επίσης έκαναν κοντά σ’ αυτή την ηλικία η Κιμ Κλάιστερς, η Τρέισι Οστιν, η Γκαμπριέλα Σαμπατίνι.
Στα 26 του είναι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς που βλέπει την καριέρα του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Από τα γεγονότα αποδεικνύεται πως η συγκεκριμένη ηλικία θεωρείται για έναν επιτυχημένο τενίστα η περίοδος της εφηβείας του. Οι αθλητές πιθανόν μπουχτισμένοι από τους συνεχείς αγώνες, κουρασμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά με γεμάτα πορτοφόλια και τεράστια όρεξη για να ζήσουν μια πιο χαλαρή ζωή, οι τενίστες πετούν λευκή πετσέτα. Από τις δηλώσεις του Τσιτσιπά ύστερα από κάθε φιάσκο γίνεται αντιληπτό πως δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς του συμβαίνει.
Η ηλικία των 25-26 χρόνων αποτελεί για τους μεγάλους τενίστες ένα σταυροδρόμι. Ο Μποργκ αποσύρθηκε και δεν μπόρεσε να επανέλθει γιατί ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να το κάνει.
Ο Αγκάσι ωστόσο όχι μόνο επέστρεψε αλλά ήταν καλύτερος από τον Αγκάσι της πρώιμης εποχής. Οπως επίσης και η Κλάιστερς. Ακόμα και ο Τζόκοβιτς μπορεί να μην αποσύρθηκε επίσημα, αλλά υπήρξε περίοδος που απομακρύνθηκε από το άθλημα και αναζήτησε νέο κίνητρο κάνοντας ενδοσκόπηση, ψηλά στα βουνά, με μοναδικούς μάρτυρες τον ουρανό και τον άνεμο.
Ο Τσιτσιπάς έφτασε κι αυτός στο σταυροδρόμι της τενιστικής ζωής του. Δεν αποτελεί λύση να φθείρει τη φήμη του και να ταλαιπωρεί το σώμα του όταν η ψυχή και το πνεύμα του δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του. Η ώρα της ενδοσκόπησης έφτασε και για τον Στέφανο.