Στα χαρακώματα η Αυτοδιοίκηση

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι δημοτικές Αρχές σε όλη τη χώρα για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δήμοι να προχωρήσουν στην προσφυγή κατά του ΠΔ, με την ΚΕΔΕ να δηλώνει ρητά πως σε μια τέτοια περίπτωση θα παρέμβει υπέρ των μελών που θα προσφύγουν, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση του αγώνα.

ΚΕΔΕ: Ομόφωνη

απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος

Για το ζήτημα, την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε ομόφωνα και κατηγορηματικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον.

Μικρομεσαίοι χαμένοι –

οι μεγαλοϊδιοκτήτες κερδισμένοι

«Χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, δημιουργεί προβλήματα, γιατί ξαφνικά ένα οικόπεδο θα γίνει χωράφι. Από τις πρώτες δε εκτιμήσεις επί χάρτου στις οποίες έχουν προβεί οι δήμοι, διαπιστώνεται ότι μέχρι και 80% των οικισμών αυτών μένουν εκτός ορίων, ιδιοκτησίες εντός σχεδίου από τη δεκαετία του 1980, με ή χωρίς κτίσμα, μετά την έγκριση των ΤΠΣ – ΕΠΣ θα τεθούν εκτός ως μη άρτιες και οικοδομήσιμες. Αμεση συνέπεια είναι να πληγεί η μικρομεσαία ιδιοκτησία και να ωφεληθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ή μεγαλοκεφαλαιούχοι, που θα μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ολα τα παραπάνω ενισχύουν τους λόγους που οδηγείται σε εγκατάλειψη και μαρασμό η ελληνική περιφέρεια, που με τόσο κόπο οι δήμοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, «απαιτούμε αλλαγές στο ΠΔ – όχι ως άρνηση στη ρύθμιση, αλλά ως απαίτηση δικαιοσύνης, αναπτυξιακής λογικής και συνταγματικής συνέπειας».

ΚΕΔΕ: Πάγωμα του ΠΔ

και άμεση διαβούλευση

με ΥΠΕΝ και ΣτΕ

Μάλιστα, τα μέλη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ζητούν το πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος καθώς και την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση. Αίτημα της ΚΕΔΕ είναι εξάλλου τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) και οι μελετητές, που είναι σε συνεχή διαβούλευση με τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια, να έχουν την πραγματική δυνατότητα να προσδιορίζουν τα όρια των οικισμών, χωρίς τους οριζόντιους και ανελαστικούς περιορισμούς του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αλλά βάσει των δεικτών, των κανόνων της επιστήμης της χωροταξίας και της δυναμικής των οικισμών.

Κεγκέρογλου:

«Υπουλο χτύπημα

στην ύπαιθρο»

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαρτίου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου ζητούσε με επιστολή του από το ΔΣ της ΚΕΔΕ να τεθεί το θέμα της οριοθέτησης στο ΔΣ της Ενωσης, ένα ζήτημα που, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε, στην πράξη οδηγεί στη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών. «Μετά την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, προωθείται με πρόσφατο σχέδιο ΠΔ η δραστική συρρίκνωση των σημερινών ορίων των οικισμών όλης της χώρας, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα, και μάλιστα “ύπουλο” για την ύπαιθρο, που αγωνίζεται να κρατηθεί ζωντανή. Η δραστική αυτή συρρίκνωση των ορίων των οικισμών, εκτός του ότι ζημιώνει τους ιδιοκτήτες, που αντί οικοπέδων θα έχουν πλέον χωράφι, κλείνει τον δρόμο για την οικιστική ανάπτυξη σε περιοχές που έχουν άμεση προοπτική, π.χ. περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που, σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες του κράτους για τη δημιουργία του νέου Α/Δ, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα έχει τριπλάσιο πληθυσμό», περιέγραφε στην επιστολή του.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

σε όλη τη χώρα

Το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα έχει πυροδοτήσει, πάντως, μεγάλες αντιδράσεις στους αυτοδιοικητικούς κόλπους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Οι ανακοινώσεις των δημάρχων τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν και παίρνουν, προαναγγέλλοντας μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εάν δεν εισακουστεί η άποψή τους.

Μποκέας: «Το ΠΔ

είναι πλήγμα για την ανάπτυξη των οικισμών»

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, ενημερώνοντας τους προέδρους των κοινοτήτων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025, τονίζοντας πως αποτελεί πλήγμα για την αναπτυξιακή πορεία των μικρών οικισμών. Υπογράμμισαν από κοινού, μάλιστα, ότι θα συνεχίσουν συντονισμένα τον αγώνα, ενωμένοι με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, για τη διόρθωση των στρεβλώσεων και την προστασία της προοπτικής των τοπικών κοινωνιών.

Μαλαφής: «Το ΠΔ

αγνοεί ξανά

τις τοπικές κοινωνίες»

«Αν εφαρμοστεί οριζόντια, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εφαρμογή του διατάγματος και θυμίζοντας προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κεντρική διοίκηση που αγνόησαν τις τοπικές κοινωνίες. «Το είδαμε και με τον νόμο του 2002. Δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες, και το ίδιο πάει να γίνει και τώρα». Προειδοποίησε, δε, πως η κατάσταση δεν πρέπει να επαναληφθεί, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των νέων όρων στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) θα σημάνει την τελική πράξη απαξίωσης για τα χωριά της Ελλάδας.

Πρόεδροι Κοινοτήτων Μεσσηνίας: «Τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια»

Σύμφωνα με την Ενωση Προέδρων Κοινοτήτων Νομού Μεσσηνίας, με το νέο ΠΔ μένουν εκτός νέων οριοθετήσεων των οικισμών και χάνουν το δικαίωμα δόμησης τα οικόπεδα μέχρι δύο στρέμματα. «Υπάρχει φυσικά ορατός ο κίνδυνος οικόπεδα στα χωριά να γίνουν χωράφια και αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος της σύγχυσης που θα προκαλέσει. Προφανώς, αν εφαρμοστεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα, όποιος θελήσει να δομήσει στο μέλλον θα πρέπει να πάει στα αστικά κέντρα, μειώνοντας δραματικά και ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα δόμησης στην περιφέρεια. Πολύ σημαντική αρνητική διαπίστωση είναι ότι η μείωση των ορίων γίνεται με κριτήρια του 1983, αγνοώντας παντελώς τις σημερινές ανάγκες».