Υπάρχουν προβλήματα που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σημειώθηκαν 253 περιστατικά δολιοφθορών, βανδαλισμών, λιθοβολισμών και άλλων βίαιων ενεργειών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων των προαστιακών και υπεραστικών τρένων.
Υπάρχουν και προβλήματα που αποτελούν αρμοδιότητα της ιταλικής Hellenic Train. Στο ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν 33 βλάβες, εκτροχιασμοί και προσκρούσεις, που αποδίδονται στην πλημμελή συντήρηση των τρένων. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι σημειώνεται μία βλάβη κάθε 3,6 ημέρες.
Οπου κι αν οφείλονται τα προβλήματα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: άνθρωποι ταλαιπωρούνται, ενώ πολλές φορές απειλείται ακόμη και η ασφάλειά τους. Μόλις αυτή την εβδομάδα, 190 επιβάτες αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα έμειναν στη μέση του πουθενά και καθυστέρησαν για ώρες, καθώς η αμαξοστοιχία παρουσίασε βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, είναι λοιπόν λογικό η εμπιστοσύνη των πολιτών στους σιδηροδρόμους να βρίσκεται στο ναδίρ. Και τίποτα δεν δείχνει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα.
Πράγματι, οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και όχι τα τρένα. Η Hellenic Train διαμηνύει μάλιστα ότι δεν θα προχωρήσει στην προμήθεια νέων τρένων αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που υπολογίζεται να διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2026. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα αποκτήσουν σύγχρονα και ασφαλή τρένα πριν από τo 2027, κι ας πληρώνουν πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τη συντήρηση των υποδομών του ΟΣΕ και τις επιδοτήσεις στην Hellenic Train.
Οι μαζικές διαδηλώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισαν την Ελλάδα είχαν δύο βασικά αιτήματα: την απόδοση ευθυνών για τη σύγκρουση των τρένων και την εξασφάλιση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά ποτέ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι δικογραφίες έχουν πάρει τον δρόμο τους. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, πάλι, όλα δείχνουν να είναι ανοιχτά. Σε μια σύγχρονη χώρα, όμως, δεν επιτρέπεται να μπαίνει κάποιος στο τρένο και να μην ξέρει ούτε αν ούτε πότε θα φτάσει στον προορισμό του.