Στο φως οι συνθήκες της τραγωδίας στη Νέδα

Στο φως οι συνθήκες της τραγωδίας στη Νέδα

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία στη Νέδα στη Ζαχάρω Ηλείας, από το χαμό ενός 4χρονου αγοριού που έπεσε από γκρεμό περίπου 25 μέτρων.

Σε μια στιγμή που το μικρό αγόρι διέφυγε της προσοχής των γονιών του, έχασε την ισορροπία του στο δύσβατο μονοπάτι στη Νέδα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό και να χτυπήσει σε δέντρο κατά την πτώση του.

Άμεσα ο πατέρας του έσπευσε να το βοηθήσει, μαζί με τον οδηγό του γκρουπ που είχε πάει τους τουρίστες στο χωριό. Όμως το παιδί είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο Καλαμάτας με ελικόπτερο, με τους γιατρούς να μην καταφέρνουν να το κρατήσουν στη ζωή.

Νέδα: Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Όπως φαίνεται από πλάνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο σημείο που έπεσε το παιδί ίσως να μην υπάρχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα ή όσα υπάρχουν να μην είναι αρκετά.

Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι εξετάζουν κατά πόσο είναι ασφαλές να διέρχονται το φαράγγι οικογένειες με μικρά παιδία, κάτι που σύμφωνα με τους ντόπιους είναι συχνό φαινόμενο, με τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος να είναι μεγάλος.

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης

«Είμαι κάτω στον πρώτο καταρράκτη, στο ξύλινο γεφύρι κι ακούω μια κραυγή. Γυρνάω τρέχοντας να δω τι γίνεται. Μου λέει αυτός που ήταν εκεί, ήταν σε πανικό, έφυγε κάτω πατέρας και παιδί. Η μάνα ήταν κι αυτή σοκαρισμένη, ήθελε να βουτήξει από κάτω», ανέφερε ο οδηγός του εκπαιδευτικού γκρουπ, Δημήτρης Δερμετζής.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο θα φτάσουν 18 πυροσβέστες, η 6η ΕΜΑΚ, η ειδική ομάδα ΙΚΑΡΟΣ με drone, σωστικά συνεργεία, ελικόπτερο του ΓΕΕΘΑ, αλλά και εθελοντές, προκειμένου να σώσουν το άτυχο 4χρονο αγόρι.

«Πάω κι εγώ κάτω, μπαίνουμε μέσα στον ποταμό, παράτολμα, πιάνουμε το παιδί, το βλέπουμε, ανέπνεε. Είχε παλμό, βαριά χτυπημένο αλλά είχε παλμό. Το πιάνουμε το βάζω, μπαίνω στο ποτάμι οι 3 μας, έρχεται κι ο πατέρας βοηθάμε μέσα στα νερά, το ξαπλώνουμε στην όχθη σ΄ ένα βράχο να το ξανακούσουμε», περιέγραψε και συγκλόνισε ο οδηγός του εκπαιδευτικού γκρουπ.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το ζευγάρι δεν υπολόγισε σωστά τους κινδύνους που υπήρχαν στο μονοπάτι, καθώς αυτό είχε υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν τα κατάλληλα για ένα παιδί τέτοιας ηλικίας.

«Εκεί πέρα περνάνε άγρια ζώα το χειμώνα και κάνουν ζημιές, πετάνε, ρίχνουν πέτρες, κατολισθήσεις, σκάβουν, βγάζουν τα νερά, όπως τώρα να πας στο μονοπάτι έχει βγει νερό», επεσήμανε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης της περιοχής.