Συμφωνία με τη Λιβύη προσεχώς για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Συμφωνία με τη Λιβύη αναμένεται να υπογράψει τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, με στόχο να ελεγχθούν οι εξαιρετικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα νότια της χώρας και ιδιαίτερα την Κρήτη και τη Γαύδο.

Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει παθητικά το θέμα και εντός του έτους μαζί με τον υπουργό των Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, πρόκειται να επισκεφθούμε τη Λιβύη με στόχο την υπογραφή συμφωνίας, βλέποντας και τους όρους αυτής της συμφωνίας, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτροπή και έλεγχο των ροών στη Λιβύη τη στιγμή που ξεκινάνε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Κρήτη και η Γαύδος είναι οι περιοχές με τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του έτους, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τις 3.000, την ώρα που περιοχές – κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο – που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης καταγράφουν μειωμένες ροές.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως το υπουργείο ξεκινά την αναζήτηση χώρου βραχυχρόνιας παραμονής στην Ανατολική Κρήτη για την προσωρινή κράτηση, την καταγραφή και τον υγειονομικό έλεγχο των μεταναστών, ο οποίος θα είναι κλειστός και οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα κρατούνται για δύο ημέρες. Οπως τόνισε, τέτοιος χώρος υπάρχει στη Δυτική Κρήτη, είναι στο συγκρότημα της Αγιάς και κρίνεται επαρκής. Αντίθετα στο Ηράκλειο η διαδικασία πρώτης καταγραφής προσφύγων και μεταναστών γίνεται στο λιμάνι. «Ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να γίνεται στο λιμάνι».

Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί ο χώρος, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις σε κάποιους προκειμένου να καταλήξουν.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η Περιφέρεια τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας μικρών δομών, όπου, υπό προϋποθέσεις, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια.