Συνδέουν το καλώδιο με τον Ινδικό Διάδρομο

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ ήταν λακωνική και ευλόγως προκάλεσε απορίες: «Στη διπλωματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη», έγραφε, «συμφωνήθηκε ότι το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας (έργο IMEC) που θα συνδέει τις δύο χώρες – και στο μέλλον θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη – θα υπογραφεί εντός του έτους».

Επρόκειτο περί λάθους; Το IMEC δεν είναι το Great Sea Interconnector (GSI), το πρότζεκτ του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι το India – Middle East – Europe Economic Corridor, δηλαδή ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, ένα έργο τόσο μεγαλεπήβολο που συνήθως αποκαλείται ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού.

Μέχρι προχθές το Ισραήλ κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για το GSI. Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, όταν «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν ρωτήσει πριν από εβδομάδες και το είχαμε γράψει, μας είχε πει ότι η Ιερουσαλήμ ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το GSI, αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί το οικονομικό. Στην πραγματικότητα, μαζί με το οικονομικό υπήρχε και η έντονη επιφύλαξη του Ισραήλ για πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία. Η αντίδρασή της, η διακοπή των εργασιών στο Αιγαίο αλλά και τα όσα ακολούθησαν, τα θετικά, μετά την παρέμβαση της Λευκωσίας και της Αθήνας προς τη Γαλλία άλλαξαν πολλά.

Κάτω από την ομπρέλα του IMEC

Επιβεβαιώνεται μάλιστα πως αυτό που κλείδωσε στη συνάντηση των δύο υπουργών Ενέργειας την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ και επισφραγίστηκε έπειτα από τους δύο ηγέτες ήταν η οριστική ένταξη του έργου αυτού κάτω από την ομπρέλα του IMEC. Κάτι που δεν μπορεί παρά να είχε τις ευλογίες και των Αμερικανών, καθώς οι ΗΠΑ – ίσως και ο Οίκος Τραμπ σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι λέγεται – επενδύουν αστρονομικά ποσά σε αυτό το πρότζεκτ, το οποίο θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Αυτό προσπάθησε και πέτυχε, προσωρινά έστω, να εκτροχιάσει η 7η Οκτωβρίου. Ακριβώς εκεί που Ισραήλ και Σαουδική Αραβία θα έκλειναν το τελευταίο κενό. Πολιτικά μα και στον χάρτη.

Με δεδομένα και τα πιο πάνω λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα. Εντούτοις, δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου, ούτε καν για το κομμάτι του έργου που αφορά Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για μια συμφωνία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν εντός του 2025 και θα υπογράψουν. Ενας χρονικός ορίζοντας μάλιστα αρκούντως περιοριστικός. Οπως «ΤΑ ΝΕΑ» εγκύρως μαθαίνουν, στη διπλωματική συνάντηση των δύο ηγετών με τα κλιμάκιά τους, την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στο κομμάτι Κύπρου – Ισραήλ, με τρόπο που να ασκούνται επιπρόσθετες πιέσεις για την ανεμπόδιστη υλοποίηση του έργου. Η περίληψη όσων πρέπει να γνωρίζει κανείς αλλά και η ασφάλεια της τελικής συμμετοχής του Ισραήλ εμπεριέχονται σε μία πρόταση του κοινού ανακοινωθέντος των δύο υπουργών Κύπρου και Ισραήλ: «Η τοποθέτηση του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια, δεδομένου ότι το Ισραήλ θεωρείται “νησιωτικό έθνος” από ενεργειακή άποψη και δεδομένου ότι ο διάδρομος υποδομών θα αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης». Και αυτό βάζει τα πράγματα για πρώτη φορά σε μια συγκεκριμένη πορεία.