
Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αυτόνομα στην Προανακριτική καθορίζει εν πολλοίς και τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστούν ως «ουρά» της Χαριλάου Τρικούπη. Μακριά από τα (εσω)κομματικά μάτια και τα δημοσιογραφικά αφτιά, που μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα έμαθαν για τη χθεσινή συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου και του Διονύση Καλαματιανού με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, διατυπώθηκε η κοινή πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλίας και από τα δύο κόμματα, που μαζί συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες 30 υπογραφές για την κατάθεση αιτήματος. Αυτό που αποφάσισαν μαζί είναι ότι υπάρχει βούληση «για απόδοση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και για όλα τα αδικήματα».
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η Προανακριτική που πρέπει να υπάρξει δεν μπορεί να ακολουθήσει το «παράνομο και αντισυνταγματικό» μοντέλο Τριαντόπουλου, ενώ επιβεβαίωσαν πως τις επόμενες ημέρες «θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και η εξέταση του υλικού της δικογραφίας». Οι αιχμές δεν περιορίστηκαν προς την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά επεκτάθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στην Πλεύση Ελευθερίας – η φράση «απαιτείται από όλους η μέγιστη δυνατή σοβαρότητα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας και να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσκότιση της αλήθειας και στη μη απόδοση ευθυνών» μπορεί να αποδοθεί, για διαφορετικούς λόγους, στους χειρισμούς τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ως προς το περιεχόμενο του αιτήματος, «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται, με την πιθανότητα σε αυτά να βρίσκεται ο Πρωθυπουργός να μη φαίνεται μεγάλη. Από εκεί και πέρα, η αναφορά στον Χρήστο Σπίρτζη θεωρείται δεδομένη – ο ίδιος άλλωστε έχει ήδη ζητήσει να μην εξαιρεθεί. Αυτό που ακόμη δεν μοιάζει να έχει αποσαφηνιστεί είναι αν η αναφορά θα ζητά τη σύσταση ειδικής επιτροπής, καθώς αφορά παραγεγραμμένο αδίκημα, ή αν το αδίκημα που θα περιγραφεί θα είναι κοινό με αυτό που θα οριστεί για τον πρώην ομόλογό του, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται πως συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.
Kοινή ερώτηση στη Βουλή
Της χθεσινής συνάντησης προηγήθηκε η κατάθεση κοινής ερώτησης για την ανάκληση της απόλυσης του πρώην προέδρου των Μηχανοδηγών και εκ νέου υποψηφίου στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, Κώστα Γενιδούνια, από τη Hellenic Train, από τους Φάμελλο, Καλαματιανό, Χαρίτση και Πέτη Πέρκα – η κοινοβουλευτική ώσμωση προχωράει σε θεσμικό επίπεδο, παρά την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς και είναι παραπάνω από σαφές πως θα απασχολήσει και το εσωτερικό των δύο κομμάτων, τόσο στον δρόμο για τα συνέδριά τους όσο και τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί.